Så gör du din egen vildsvinsjulskinka

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-12-12

Så gör du din egen vildsvinsjulskinka

Skinka av vildsvin ger en lite annorlunda dimension, med mycket smak, till det klassiska julbordet. Som alltid när det gäller julskinka så gäller det att planera och bida sin tid, men vi vet ju alla hur gott resultatet blir!

Till rubb:

• 4 msk salt
• 0,5 msk salpeter
• 1–2 msk strösocker (valfritt)

Till saltlag:

• 5 l vatten
• 900 g salt
• 2–3 msk strösocker
• ½ msk salpeter

Till kokning:

• Lök
• Några vitpepparkorn
• 1–2 lagerblad

Till griljering:

• 1 ägg
• 2 msk senap
• 2 msk fransk (eller skånsk) senap
• 1 matsked honung
• 1–2 dl ströbröd
(Vill man ha lite mer viltkänsla så kan man med fördel addera exempelvis enbär till griljeringen. Även nejlikor och fänkålsfrön ger god smak.)

VildsvinsjulskinkaGör så här:

Blanda ingredienserna till rubbingen och gnid sedan in allting i skinkan. Låt den stå kallt över natten. Koka saltlagen, skumma av och låt kallna. Placera skinkan i en rostfri skål och täck skinkan med lagen. Var noga med att hela skinkan är täckt av lagen. Låt sedan skinkan gosa sig i lagen i ungefär 10 dagar.
Vattna ur skinkan i någon timme eller två innan det är dags att koka den. Koka försiktigt tills att innertemperaturen har nått ungefär 67–70°.

Pensla skinkan och griljera den på 200° i ungefär en kvart.

Smaklig måltid – och God Jul!

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.