Så bör du agera om hunden blir ormbiten: ”Kontakta veterinären direkt”

Sommaren är här och det är just nu, när värmen kommer på allvar, som flest ormbett sker. Veterinären Fredrike Ritter berättar för P4 Sjuhärad om vad man som hundägare bör hålla utkik efter – och hur man bör agera ifall olyckan är framme.

– När det är så här varmt så ligger ormarna gärna i värmen och solar; stenar, grusvägar, ängar, högt gräs, och sådana där saker. Man måste försöka att ha uppsikt på sin hund så att den inte springer lös och plötsligt kan bli biten, säger veterinären Fredrike Ritter till P4 Sjuhärad.

I intervjun berättar Ritter att man oftast brukar märka tydligt ifall ens hund blivit biten.

– Hunden skriker till. Det gör ju ont att bli biten – och sedan kommer svullnaden väldigt fort. Det är nästan så att man kan se den växa medan man tittar på hunden och då kontaktar man veterinären direkt. Det är svullnaden man ser det på.

I det akuta skedet, när hunden precis blivit biten, så ska man undvika att hunden rör sig för fort, detta eftersom man inte vill att det ska cirkulera så mycket i hundens kropp.

– Bär hunden till bilen om du har en liten hund. Är det en större hund, gå försiktigt. Ta det lugnt med hunden om den precis blivit biten – och kontakta veterinär. Så mycket mer kan man inte göra, säger Fredrike Ritter till P4 Sjuhärad.

Ungefär 2000 hundar i Sverige tas varje år till veterinären efter att ha blivit drabbade av bett från huggormar – av dem avlider ungefär tio stycken.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-06-01

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.