Ad

Rough Shooting i Skåne – Med Aimpoint Micro S-1

Dagarna innan årets älgjakt drog igång var vi bjudna till Sveriges södraste delar. Första stoppet var siktestillverkaren Aimpoint i Malmö. Där fick vi en presentation av nya Micro S-1, något vi senare skulle få stor nytta av ute på jaktäventyr. [Text: Staffan Johansson, Foto: Daniel Emsevik]

 

 

Aimpoint är ett marknadsledande svenskt företag där huvudkontoret ligger i Malmö, men där produktion även äger rum i Gällivare (och dotterbolag i USA). Jonas Ardemalm, marknadschef på Aimpoint AB, tog emot oss på plats. Under rundvandringen, i den ibland laboratoriumliknande miljön, berättade han mer om historien bakom deras sikten.

I början av 1970-talet började en liten skara svenska entreprenörer att fundera kring hur man kunde hitta ett förenklat, men samtidigt bättre sätt att sikta. Målet var att skapa teknologi som skulle underlätta för skytten att snabbt få målet i sikte, men samtidigt möjliggöra att man konsekvent kunde träffa rörliga mål under alla slags omständigheter. Lösningen var rödpunktssiktet och detta har de sedan dess fortsatt att utveckla, bland annat genom ett samarbete mellan rutinerade jägare, skyttar och vapenexperter från det militära. I dag finns det mer än två miljoner brukare världen över.

Foto: Aimpoint AB

Enkel montering

Efter en lärorik förmiddag på fabriken trotsade vi regn och rusk och åkte gemensamt till den lokala skjutbanan. Aimpoints Christoffer Söderberg demonstrerade där deras hagelsikte på en hagelbock som vi sedan blev tilldelade. Monteringen av Aimpoint Micro S-1 är enkel. Det monteras direkt på spången av ditt hagelvapen, oavsett modell, vilket är möjligt tack vare medföljande utbytbara klackar. Tack vare den låga positionen som siktet hamnar i hamnar punkten naturligt i din siktlinje. Den låga vikten på endast 100 gram gör att vapnets balans inte påverkas och är heller inte märkbar när den väl är monterad.

Därefter var det dags att värma upp på skjutbanan. Valet föll på lerduvor, höga, låga och studsande längs med marken. Anledningen till detta var att under de kommande två dagarna skulle det stå både fälthare, gräsänder och fasan på schemat – alltså ett mycket varierat skytte där S-1:an visar sig som starkast. Kvällen kom och efter att ha avnjutit en god middag med lika gott sällskap så fick vi testa Aimpoints portabla skjutsimulator.

Rough Shooting med Aimpoint Micro S-1

Jonas Ardemalm

Jaktpulsen på topp

När det väl var dags för jaktdag nummer ett så var jaktpulsen stark. Vi befann oss i utkanten av Malmö, i riktning Ystad intill en vacker bondgård vid Börringe Gods med ett brett åkerlandskap, skogsdungar och viltvatten. Såtarna varierade och även så tillvägagångsättet av jakt. Likt en traditionell andjakt placerades vi ut runt ett viltvatten och snart tryckte hundförare upp fåglarna. Där fanns även gott om hare så även där fanns det skottchanser. En annan variant av jaktform var att vi gick på linje över stubbåker och skogsbryn, detta för att stöta fram framför allt fälthare som ligger och trycker, men där även fasaner ibland kunde dyka upp.

 

 

Det är, som tidigare nämnts, vid varierande skytte likt detta som S-1:an visar sin stora styrka, då det likväl kan bli en snabbt flygande fågel som en stillasittande, eller en hare i full fart. Dagen erbjöd hundratals skottillfällen och glada skratt i lika antal. Det var helt enkelt en underbar dag av jakt och gott sällskap och en rik viltparad satte guldkant på dagen.

Rough Shooting med Aimpoint Micro S-1

Sabine Eriksson har fältharen i sikte

Annorlunda jaktform

På dag nummer två var det dags att ta sig ut till ön Ven. Ven är omskrivet för den branta kusten Backafall och kanske framför allt känt och förknippat med den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe som på 1500-talet byggde sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg här. Utöver en spännande historia har Ven också en helt otrolig stam av fälthare – något vi skulle få uppleva i första hand.

Det var väldigt blåsigt. Med en vind på över 15 sekundmeter sattes tålamodet på sin spets, men så snart jakten satte igång var tankarna kring vädret som, ursäkta uttrycket, som bortblåst. Jaktformen under dagen var för mig något nytt, nämligen ett folkdrev på linje och passlinjen, i de flesta fall i en U-form. När drevet med folk och hundar allteftersom passerade passkyttarna så anslöt skyttarna till drevet. På så vis blev drevet ytterst effektivt.

Rough Shooting på Ven

 

Vid en sådan jaktform är det givetvis extra viktigt med vapenhantering och skjutvinklar och drevlinjen fick exempelvis bara skjuta bakåt. Något som förvånade mig var hur otroligt bra kamouflerade fälthararna var och hur ”hårt” de kunde trycka på stubbåkrarna. De kunde ligga bara någon meter från oss innan de stöttes upp ur sin lega, och det med en jäkla fart – inte helt olikt de markgående lerduvorna från första dagens träning på skjutbanan. Det var en helt otroligt rolig jakt, med mycket vilt och mycket skott i sällskap med härliga människor och invånare som verkar leva i harmoni. En av deltagarna berättade att jakter likt denna brukar de genomföra ett par gånger om året. Haren skapar stora problem i trädgårdar och för jordbruket och därför är dessa tillfällen viktiga för att hålla nere stammen något.

Den första jaktdagen bestod främst av fågeljakt, men vart denna dagen glatt överraskad av hur bra Aimpoint Micro S-1 faktiskt presterade vid snabba markmål. Skyttet fungerade mycket bra, något som med all säkerhet bidrog till den storslagna paraden.

Dagen led alldeles för snart mot sitt slut och vi hade en viltparad som jag aldrig tidigare sett med hela 160 fältharar, något som skulle få en klassisk stövarjägare att se rött. Men som sagt är det en helt osannolik stam av fälthare på ön och jakten är ack en nödvändig jakt på denna lilla ö.

3M PELTOR EP-200 EU Level Dependent Earplug

Aktiva hörselskydd

Medarrangör av jakten var 3M PELTOR och ammunitionstillverkaren Norma. Inför jakten presenterade 3M PELTORs Fredrik Johansson deras nya hörselskydd, LEP-200 EU Level Dependent Earplug. Det är uppladdningsbara öronproppar/hörselskydd för att skydda hörseln i tuffa miljöer, perfekt för jakt och skytte. Dessutom är dem utrustade med en inbyggd antenn för att trådlöst kunna ta emot ljudsignaler från en halsslinga som kopplas till din jaktradio. LEP-200 EU har en medhörningsfunktion som förstärker svaga ljud och dämpar de potentiellt skadligt höga, exempelvis ett avfyrat skott. Mikrofoner utanpå hörselpropparna fångar upp omgivande ljud med stor noggrannhet och ljudet analyseras blixtsnabbt av den inbyggda elektroniken innan det når örat. Läs vår recension av dessa i framtida nummer av Magasin Vildmarken.

Under jakten använde vi Normas testserie av premiumhagelammunition – något vi ser fram emot att se utvecklingen utav.

Vi vill tacka för att vi fick vara med om denna upplevelse och är höga av intryck från södra Sverige. Vi kommer mer än gärna tillbaka!

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-12-16

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.