Rökning är ett gott och spännande sätt att krydda sina grillkvällar. Grillmästaren Jimmy Stening delar med sig av sina bästa tips.
Kall- och varmrökning Det finns två sätt att röka; Kallrökning (upp till +40 grader) och varmrökning (över +40 grader). Varmrökning är den vanligaste formen när det kommer till att röka kött, fisk och fågel med mera. Det går även bra att röka i en vanlig kol- eller gasolgrill när man
Förbered med saltlag Beroende på vad man ska röka, till exempel en rådjursbog eller andra stora styckningsdetaljer, behöver man koka upp en saltlag (saltlake) och kanske även spruta köttet med denna saltlag. Beroende på vad jag röker; fisk, viltkött, fågel med mera, så har jag en salthalt på mellan 4,5 och 8,5 %.
Du behöver
- 7 liter vatten
- 5 dl grovsalt utan jod
- 1/2 dl nitritsalt
- 1 dl socker
- 1 kvist rosmarin
Denna gång så tänkte jag att vi skulle röka i en Bradley Smoker, alltså ett digitalt rökskåp. Detta är en elrök som matas med briketter som
Länge och långsamt Röker jag till exempel vildsvin så ställer jag rökningen på cirka fem timmar och temperaturen på 89-92 grader för att sedan värmas i skåpet i cirka nio timmar. Då får jag kolla till köttet och mäta innertemperaturen med jämna mellanrum. Jag vet att exempelvis en bog, som jag vill ha den, ligger mellan 65-68 grader. Kör jag till exempel en fransyska brukar jag välja 62-68 grader, beroende på stekgrad. Lax brukar jag köra till 42-45 grader.