Roadtrip Östergötland: Fria vandringsvägar ger fiskrika vatten

Följ med på en resa genom Östergötlands lummiga natur, längs fiskrika klarvattensjöar via strömmande öringvatten. Den här fiskeguiden är för dig som vill testa på ett varierande fiske efter abborre, gädda och öring i genuin natur.
Följ med på en resa genom Östergötlands lummiga natur, längs fiskrika klarvattensjöar via strömmande öringvatten. Den här fiskeguiden är för dig som vill testa på ett varierande fiske efter abborre, gädda och öring i genuin natur.
2023-07-30

Roadtrip Östergötland: Fria vandringsvägar ger fiskrika vatten

Följ med på en resa genom Östergötlands lummiga natur, längs fiskrika klarvattensjöar via strömmande öringvatten. Den här fiskeguiden är för dig som vill testa på ett varierande fiske efter abborre, gädda och öring i genuin natur.

I Östergötlands sydvästra hörn hittar du klarvattensjöarna Östra och Västra Lägern. Du som blöter dina krokar i dessa vatten kan samtidigt vila ögonen på en genuin omgivning där böljande lövträdskogar, frodiga jordbruksmarker och öppna landskap förkortar tiden mellan huggen. Sjöarna håller goda fiskbestånd och innefattas av Tranås Energis plan om fria vandringsvägar hela vägen från Assjön, via Bulsjöån till Sommen.

En palett av fiskemöjligheter

En fiskeyta på 1 500 hektar, över femtio öar och ett maxdjup på trettio meter placerar Östra Lägern på listan över intressanta fiskesjöar. Dessutom är artrikedomen omfattande med gott om bytesfisk för sjöns predatorer. Abborre och gädda är två populära målarter som kan fiskas med valfri metod, bara du håller dig till sjöns fiskeregler. Föredrar du mete så hittar du karpfiskar som sutare och sarv på sjöns artlista.

När du fiskar på Östra Lägern måste du vara lyhörd och testa dig fram för att hitta rätt. Det finns både bottennära och pelagisk fisk. Om fisken uppehåller sig grunt eller djupt beror oftast på årstid och vattentemperatur, och om du är ute efter abborre ska du vara beredd på att de kan finnas från på en halvmeter ner till femton till tjugo meters djup. Östra Lägern finns hos flera av de stora sjökortstillverkarna, vilket är en enorm fördel för dig som bedriver fiske från båt. Leta efter grynnor och kasta av dem noggrant. Hittar du abborre på en grynna – leta efter likande platser och fiska av dessa på samma vis. Hittar du inte abborren på grynnorna så kanske de befinner sig grunt, vilket de ofta gör innan leken på vårkanten. Fiska av vegetationsrika grundområden, steniga bottnar, utfallna träd och risvasar. Fisken finns någonstans. Föredrar du trollingfiske så testa att fiska pelagiskt över de stora vattenytorna – här kan stor gädda finnas i anslutning till stim av nors och siklöja.

Den lilla campingen vid Rydsnäs småbåtshamn är trevlig och kostar bara någon hundring om dygnet. Här finns båtramp, toaletter och en bekväm gräsmatta och behöver du något så ligger det en lanthandel tre minuter bort.

NED-fiske är en effektiv metod för abborren. Fiska betet långsamt över bottnen med långa spinnstopp.

Smärtsamt långsamt fiske efter stor abborre

På gränsen mellan Småland och Östergötland finner du Västra Lägern. Den näringsfattiga och djupa sjön är omgiven av barrskog, myrar och odlingsmark. Västra Lägern är erkänd som ett nationellt värdefullt vatten för både natur och fiske. Den rikt nyanserade naturen kring Västra Lägern sträcker sig över hela 205 kvadratkilometer.

Steniga och sandiga stränder, med lättare inslag av vass, leder ner till ett relativt rikt undervattensliv där sjöns abborrbestånd lockar flest sportfiskare. Vill du fiska från båt så finns det möjlighet till sjösättning i sjöns sydspets. Sjöns norra arealer lämpar sig bäst för fiske och det är här de flesta försöker komma i kontakt med sjöns storabborrar. Den femton kilometer kilformade sjön bjuder inte alltid upp till dans men behåller du fokus så kan det resultera i fisk över kilot, vilket är en drömvikt för många abborrfiskare.

En metod som är fördelaktig året runt är fisket med NED-jiggar, ett slags gummibete med platt skalle som fiskas på och strax över bottenregionen. NED-jiggen fiskas extremt långsamt, skrapandes längs bottnen med korta knyck, varvat med långa spinnstopp. Under spinnstoppen reser sig den saltinjicerade NED-jiggen långsamt upp vilket väcker huggreflexen även hos de trögaste abborrarna. Testa allt från kräft- och fiskimitationer till klassiska cigarrformade NED-jiggar. Byt ofta plats och leta gärna upp stenig botten som gränsar mot sand. Fiska hem jiggen smärtsamt långsamt. Får du en fisk så finns det stor chans att få flera.

Både Västra och Östra Lägern håller ett mindre bestånd av öring och råkar du fånga en sådan ska den sättas tillbaka direkt, då ett femårigt förbud föreligger. Allt för att styrka beståndet av den unika öringstammen.

Faunapassagen leder fisk och andra arter förbi kraftverket. Resultatet leder till bättre reproduktion och en mer levande miljö. Bilden visar Tranås Energis fiskväg vid Forsnäs kraftverk.

Tranås Energi öppnar upp för fria vandringsvägar

Faunapassage, omlöp och fiskväg är tre olika benämningar på samma fenomen, alltså en passage för fiskar och andra djur förbi vattenkraftverket. Fria vandringsvägar är ett av Tranås Energis mål för att upprätthålla miljöanpassad vattenkraft hela vägen från Lägernsjöarna till Sommen. Nu återstår enbart arbetet med det nya omlöpet runt Oppeby kvarn – där ligger ansökan om tillstånd för upprättande av fiskväg inne sedan i vintras. När faunapassagen är färdig kommer vattenvägen mellan sjöarna, som varit stängd för vandrande fisk i över hundra år, vara helt återställd. Det är först och främst öringen som kommer främjas av fria vandringshinder, då den storvuxna Sommen-öringen obehindrat kan vandra upp och ned längs hela sträckan. Förutom öringen så hjälper omlöpen skyddsvärda arter som utter, flodpärlmussla och kungsfiskare att röra sig förbi kraftverk och dammar.
Avskalat flugfiske efter vacker skogsöring

För en tid sen var den lilla flugfiskepärlan Bulsjöån ett stillastående dike. Livlöst med flertalet vandringshinder och knappt några platser för fisken att reproducera sig. Genom omfattande fiskevårdsåtgärder har Bulsjöån återställts till dess ursprungliga skepnad. Nu är det fart på fisken och har du lite tur med förhållanden och väderlek så kan du som blöter flugan i den lilla strömmen erfara ett givande flugfiske efter vacker skogsöring.

När det kommer till fisket så gäller det att skynda långsamt så du inte springer förbi gynnsamma platser. Det är nämligen svårt att utröna var fisken står och du måste kasta av varje liten fläck som ser het ut. Leta efter blankfläckar i strömsträckorna, hålor och bakvatten eller efter vakande fisk på de lugnflytande sträckorna. Flugfisket kan beskrivas som ett ”pocket-fiske” för finsmakare. Du använder med fördel en lätt åttafotare och en kortklumpslina: allt för att kvickt kunna kunna ladda spöet och placera flugan med precision och elegans på den tajta vattenarealen. När det kommer till flugmönster så fungerar allt från lätt förtyngda mjukhacklade nymfer till klassiska imitationer av nattsländor och dagsländor. Storlek 10 är en bra utgångspunkt. Tänk på att anpassa flugan efter rådande kläckningar och andra förhållanden som vattenföring, väder, vind och årstid.

Skogsöringen i Bulsjöån är kanske inte den största men fisket är medryckande och öringen fantastiskt vacker.

Ordlista

Pelagisk fisk: Fisk som lever i de öppna vattenmassorna, långt från bottnen och kusten.

Fria vandringsvägar: Konstruktioner och system som tillåter fiskar och andra vattenlevande djur att passera hinder som dammar och vattenkraftverk.

Omlöp, faunapassage och fiskväg: En alternativ väg för vatten runt ett vattenkraftverk som tillåter fiskar och andra arter att röra sig fritt.

Trollingfiske: En fiskemetod där du släpar beten efter en båt.

Bete: Ett fiskedrag.

Åttafotare: Ett åtta fot långt spö.

Flugfiske: En fiskemetod där du fiskar med lätta beten, s.k. flugor. Det är fluglinans tyngd som gör att du kan kasta ut de lätta flugorna.

NED-jiggar: En typ av bete med platt skalle och saltinjicerad kropp som fiskas långsamt över botten.

Spinnstopp: En paus i hemtagningen av betet. Fungerar ofta som huggutlösare.

Båtramp: En plats för sjösättning och torrläggning av båt.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!