Pimpelfiske på Grumsfjorden

En vacker dag i februari fick vi följa med värmlänningen Robin Karlsson på isfiske. Robin som är bosatt i Grums, några mil utanför Karlstad, tog med oss ut på Grumsfjordens tjocka isar där han har sitt hemma-fiske. Här kan man med lite tur få både abborre, gädda och/eller gös på kroken.

Grumsfjorden. Foto Robin Karlsson

Vid vanligt pimpelfiske på denna sjö är det störst chans att komma i kontakt med abborre, gädda eller gös, berättar Robin när vi tillsammans hittat en vacker plats att slå fäste vid på isen.

Vad använder du för utrustning? hål
– Isdubbar är en självklarhet när jag är ute på sjön, likaså har jag alltid med mig en isborr för att enkelt få ett hål i isen, samt en stolsryggsäck så att jag kan sitta bekvämt när jag väntar på hugg. Men gällande pimpelspö så använder jag det enklast möjliga. De är i regel billiga och man kan istället ha med sig några stycken. Om man snabbt vill byta bete eller får trassel på något av dem, så är det bara att byta spö, enkelt och snabbt, säger Robin och fortsätter:

– När abborren jagar nors pimplar jag oftast med balanspirk, eftersom jag tycker att det imiterar betesfisken allra bäst, vilket dessutom är väldigt roligt och effektivt när abborren väl är på jakt, säger han.

Ett tålamods-krävande fiske

Dagen passerade under stillhet. Robin berättar att det ibland kan vara ett väldigt tålamodskrävande fiske, men ibland hur enkelt som helst. Under denna dag fick vi upp tre stycken abborrar.

Vad vill du ge för tips till de som vill prova på pimpelfiske?
– Vad gäller den här tyoen av fiske är säkerheten A och O. Ta på dig isdubbar för säkerhets skull och borra dig utåt så att du kan försäkra dig om att isen är säker att gå på. Ta dessutom med dig en kompis så att du inte är ensam när du fiskar.

– Försök heller inte att krångla till det. Det är ett fiske som kan bedrivas på ett mycket enkelt sätt, dessutom i alla åldrar. Följ med någon ut som är en van pimpelfiskare så får du mycket nyttiga tips och hjälp med utrustning, avslutar Robin.

robin

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-03-15

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.