Ad

Rekordsiffror för vildsvinsjakten

Under jaktsäsongen 2016/2017 sköts det för första gången över 100 000 vildsvin i Sverige – alltså nästan 21 000 mer vildsvin än älgar. Sifforna gällande förra säsongen är inte klara än, men det mesta talar för att de också hamnar på över 100 000.

Mellan 2007 och 2012 så hade vildsvinsstammen en kraftig tillväxt i Sverige, men de senare åren har läget förändrats lite. Tillväxttakten var tidigare i avskjutningen cirka 30 procent per år. Den siffran har under de senaste fem åren minskat till cirka en procent.

– Jag tror att vi kommer se en gradvis ökning av avskjutningen med några tusen per år framöver, inte helt konstant. Vi kommer dock inte se den exponentiella tillväxten i såväl antalet vildsvin som avskjutning som vi hade för några år sedan, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné till svenskjakt.se

Den geografiska expansionen väntas dock fortsätta så länge lämpliga och obesatta habitat finns att tillgå. Detta innebär att stammen kommer fortsätta växa även om tätheten innan vissa kärnområdet hålls på samma nivå eller till och med minskar

Daniel Ligne igen:

– Våra beräkningar indikerar att vildsvinens spridning kommer att fortsätta i åtminstone 30 år till. Vi vet inte hur långt norrut vildsvinen kommer att etablera sig, men jämför man med liknande klimatförutsättningar i andra länder kan de sannolikt överleva upp till trakterna av Umeå, säger han.

Källa: svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-24

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.