Regeringen ändrar beslut om ripjakten

2021-06-18

Regeringen ändrar beslut om ripjakten

Regeringens beslut om att korta jakttiden på ripa i fjällänen väckte starka protester redan från start. Nu backar regeringen och ändrar beslutet.

Svensk Jakt rapporterar om regeringens beslut som innebär att ripjakten slutar den 28 (29) februari i Älvdalens kommun och i Jämtlands län. Ovan lappmarksgränsen, i Västerbottens och Norrbottens län, är det 15 mars som gäller – och i resten av Västerbottens, Norrbottens och Dalarnas län är 15 februari datumet som är satt.

En som tidigt var kritisk till att korta jakttiden på ripa var Birgitta Isaksson, ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten. I dag är hon desto gladare.  

– Tack regeringen! Det här är ett bra bevis på att man kan nå framgång när privatpersoner, hundklubbar, lokala politiker, riksdagspolitiker agerar. Det är så många som agerat i den här frågan. Det är privatpersoner som skrivit till landsbygdsministern och berättat om hur viktig ripjakten är. Det har varit starka berättelser. Allt sammantaget har påverkat regeringen, säger hon till Svensk Jakt.

Och fortsätter:

– Det är inte någon enskild person eller enskild organisation som kan ta åt sig äran för det här. Det är den sammantagna insatsen som burit frukt. En av de första som ringde mig och erbjöd hjälp i frågan var Lars Persson, ordförande för Jägareförbundet i Skåne. Det visar att det är en fråga som engagerar, från norr till söder, en viktig symbolfråga.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Jakt

Kaninpuls på Endelave

I skrivande stund har jag fortfarande kaninpuls, vilket är passande eftersom jag nyss är hemkommen från min första kaninjakt på ön Endelave. Det blev en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!