Helstekt Vildsvinsfilé Charlemagne
Serveras med ugnsbakad gourmetpotatis.
Mathias ”Tjorren” Andersson har lång erfarenhet inom matlagning och jobbar till vardags som kock. Hans andra stora passion är jakt och allt det sociala som det medför. Varje månad kommer han tipsa om sina bästa recept och vi är väldigt glada att hälsa denna nya samarbetspartnern välkommen till oss på Vildmarken. Den här månaden tillagar han vildsvinsfilé Charlemagne med ugnsbakad gourmetpotatis.
Ingredienser (4 personer)
• 800g filé av vildsvin
• 600g gourmetpotatis
Champinjonstuvning
• 400 g champinjoner
• 1 st gul lök hackad
• 30g smör
• 3 dl vispgrädde
• 1 dl portvin
• 1 msk hönsbuljong
• Maizena, ljus
Bearnaisesås
• 3 äggulor
• 2 msk rödvinsvinäger eller dragonvinäger
• 2 msk dragon
• 2msk persilja
• 1msk citron saft
• 1 dl hackad färsk persilja
• 3 dl smält smör
• Några droppar tabasco
• Worcestersås
Gör så här:
1. Tvätta potatisen & skölj. Vänd runt i lite olja, krydda med salt & ny mald peppar, gärna svart peppar. Skicka in i ugnen på 175grader i ca 20-25 min alt. tills potatisen är mjuk.
2. Putsa och bryn vildsvinsfilén runt om krydda med salt och peppar.
3. Stek klart i ugn 155grader tills innertempen är 58grader. Plocka ut och vila köttet ca 10-15minuter.
4. Skiva champinjonerna bryn med löken i en kastrull, krydda med salt och peppar.
5. Tillsätt portvin, vispgrädden och buljongen låt koka upp smaka av red med maizena.
6. konsistens ska vara som stuvning.
Bearnaisesås:
1. Vispa äggulorna, vinägern, torkad dragon, torkad persilja, Cayenne & citron över vattenbad tills de blir som en sockerkas smet.
2. Ta av från värmen droppa i smöret under vispning (ägg och smör ska vara ungefär lika varmt) smaka av med salt, peppar, tabasco, worcestersås och ev. lite mer vinäger.
3. Tillsätt den hackade färska persiljan.
Vid servering
Skiva köttet i tunna skivor, lägg champinjonstuvningen i botten på ett ugnsfast fat
Köttet på och toppa med bearnaisesås.
Gratinera i ugnen 225 grader ca 3-5 minuter så de får fin färg.
Servera med lökfrästa bönor samt gourmetpotatisen.