Recept: Saltinbakat rådjursinnanlår av Mette Karin Petersen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2020-11-16

Recept: Saltinbakat rådjursinnanlår av Mette Karin Petersen

Danska Mette Karin Petersen brinner för jakten och inte minst för att ta hand om det goda viltköttet efteråt. Den här gången tillagar hon en utsökt helgmåltid, nämligen saltinbakat innanlår av valfritt hjortkött. Hon låter hälsa att detta är en rätt som kanske ser lite komplicerad ut, men att så verkligen inte är fallet. Och att även om den är lite tidskrävande, så är den väl värd väntan!

 

Till köttet behöver du:

• Innanlår av, i det här fallet, rådjur (cirka 500 g). Jag har benat ur, men det är valfritt.
• Senap
• Kryddmix efter egen smak
• Färsk timjan
• Vetemjöl 500 g
• Salt 350 g
• Vatten 3,5 dl

Till såsen …

• Benet från innanlåret
• 2 Dl rött vin
• 1 medelstor lök, finhackad
• 1 vitlöksklyfta, krossad
• 2 Dl kalvfond
• 1 msk smör
• Färsk timjan
• Svartpeppar

 

Gör så här:

Förvärm ugnen till 180 grader. Till degen; blanda salt och mjöl i en stor skål och tillsätt vatten, lite i taget. Knåda tills du har en jämn och fin konsistens. Tillsätt lite mer vatten om det är för klibbigt. Ställ blandningen åt sidan.

Bena ur köttet och krydda med salt och peppar. Pensla på senap och krydda igen med din favoritblandning. Rulla ut degen (den ska vara ungefär 1 cm tjock) och linda in köttet. Saltinbaka köttet i cirka 20 minuter. Använd en termometer för att kontrollera innertemperaturen, den bör inte överstiga 53 grader.

Börja tillreda såsen medan köttet är i ugnen. Värm lite olivolja i en stor kastrull och stek benen i några minuter. Tillsätt löken och stek försiktigt i två minuter, eller tills den har mjuknat. Lägg i vitlök, timjan, svartpeppar och rödvin. Låt puttra i fem minuter och häll sedan i fonden. Sila ner i en ren kastrull och låt sjuda igen en stund. Avsluta med en smörklick.

Slutligen, ta ut köttet ur ugnen och låt det vila i ungefär 25 minuter. Separera degen och köttet, skiva upp köttet och servera det tillsammans med ditt favorittillbehör. Vi serverade det med sötpotatis, grönkål, karamelliserad pärllök och smörrostade morötter!

Bon appétit!

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Åtelkameror

Vildmarken testar: Arlo Go 2

Arlo är numera en del av Verisure, där hemlarm och övervakning är i fokus. Under de senaste åren har de tagit hemövervakning till en ny

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.