Ad

Recept från det vilda: Sätt guldkant på dina leftovers

Har du rester kvar från söndagssteken? Vildmarkens Tobias Eriksson delar här med sig av tips på hur man kan sätta guldkant på sina ”leftovers”, i det här fallet rådjursstek. [Text & foto: Tobias Eriksson]

Chipotleglaze

Du behöver

  • 1 dl rapsolja
  • 4 msk viltfond (på flaska, hör & häpna)
  • 1 chipotle
  • 2 msk Coca-Cola (med socker)

Gör såhär

Det här är världens enklaste glaze med ”schvung” i smaken. Blanda samtliga ingredienser i en behållare och mixa slätt. Låt gärna stå och dra någon timma. Jag penslade köttet under tiden jag värmde det över elden. Skär köttet i skivor och stek det snabbt i stekpanna tillsammans med glazen.

Rådjur

Du behöver

  •  Delar av rådjursstek
  •  Salt 
  •  Peppar
  •  Olja/smör

Gör såhär

Putsa steken fri från hinnor, salta och peppra. Stek i pannan med smör eller olja. Stek tills den fått fin färg. Låt gå i ugnen på 140 grader tills önskad temperatur är uppnådd. Jag valde 55 grader.

Krispig avokado

Du behöver

  • 2 avokado
  •  1 dl pankoströbröd
  •  Chiliflakes efter önskad styrka
  •  Limejuice
  •  Salt
  •  Olja

Gör såhär

Blanda panko och chiliflakes. Gröp ur avokadon och dela dem i skivor på ca 1–2 cm. Droppa några droppar lime på skivorna för bevarandet av färgen. Panera skivorna i pankoblandningen. Stek på medelvärme tills de fått gyllene färg, salta.

Glödgad/sotad purjolök

Du behöver

  •  1 purjolök
  •  Salt

Gör såhär

Lägg purjolök i glödbädd i ca 10–20 min. Låt svalna, skär bort det svarta skalet. Skär i lämpliga stavar, salta, servera. 

Ingen glöd att tillgå? Det går även bra att sätta ugnen på 250 grader och därefter låta purjolöken gå cirka 15-20 min. 

Rostad jalapeñokräm

Du behöver

  • 1-2 jalapeño
  •  3 dl turkisk yoghurt
  •  1 lime
  •  Salt
  •  Peppar

Gör såhär

Rosta jalapeño i en torr stekpanna tills de får ordentligt med färg. Hacka önskad mängd och blanda med yoghurten, gärna med mixer. Smaka av med salt och peppar riv i några skal från lime. En övernattning i kylskåpet gör såsen ännu godare.

PSST!

Servera köttet och tillbehören på varma libabröd. Lägg gärna även på ett och annat grönt blad och de grönsaker som uppskattas.

Smaklig måltid!

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-03-25

Se även ...

Magasin Vildmarken #3

I det här numret tog vi rygg på ett nytt stjärnskott på jakthimlen, nämligen danskan Mette Karin Petersen som snart kommer att synas på många jaktintresserades plattformar.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.