Ad

Recept från det vilda – med Tobias Eriksson

Men först får ni lära känna Tobias Eriksson lite bättre…

Vem är Tobias Eriksson? 

Tobias Eriksson är uppvuxen på en gård utanför Munkfors i Värmland – en uppväxt präglad av närhet till naturen och massor av matlagning. Det föll sig naturligt att plugga till kock och hans matlagningskunskaper gifter sig väl med jägarexamensbeviset som han alldeles nyligen tog. – Jag är nyexaminerad jägare, vilket är otroligt roligt. Att som kock kunna knyta kedjan samman, från det att man är i skogen till dess att man har en måltid att servera på tallriken, är en kittlande och rolig tanke. Nu i sommar väntar jag även en ny jaktkompis, Kygo, en korthårig tax.

Jordnära och säsongsbetonat

Framöver vill han bjuda på recept som ska kännas jordnära och som är relativt enkla att genomföra.

– Jag vill inte att man ska känna att man ska behöva köpa ny utrustning och halvt renovera köket för att klara av recepten.

Jordnära och gärna säsongsbetonat ska det vara. Och vem vet, kanske dyker något vilt upp som jag skjutit själv i framtiden?

Fiske är ett annat stort intresse för Tobias och här intill kan ni ta del av hans recept på en sommardoftande halstrad röding med pankovårlök.

Sparrissallad

  • 1 knippe sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 150 g salladsärtor

Skiva rädisor och sockerärtor tunt. Hyvla sparrisen med potatisskalare. Vid servering mår sparrisen bra av några droppar citron och en nypa salt. Använd gärna fint salt vid saltning av sallader, annars kan det kännas som om man tuggar på gruskorn. 

Pankofriterad vårlök

  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk maizenamjöl 
  • 1/2 dl vatten 
  • 2 msk öl, resten i kocken 
  • 1 nypa salt 
  • Pankoströbröd

Blanda de torra ingredienserna med vatten. Slå i ölen i smeten precis innan stekning. Skär lökarna i stavar om 8-10 cm. Lägg dem i smeten och vänd dem sedan i panko. Stek/fritera på medelvärme i rikligt med olja. Ta ut lökarna när de har gyllene färg runt om. Lägg dem på hushållspapper och salta.

Röding

  • 2 hela rödingar 
  • Smör
  • Salt

Filéa rödingarna och putsa bort ben och slaksida. Känn med fingret på filéerna så att det inte är några ben kvar. Om så är fallet, ta bort dem med en mindre tång.

Torrimma filéerna cirka 40 minuter innan stekning, genom att strö över ett tunt lager salt på båda sidor. Detta gör fisken saftigare och lättare att hantera då den blir fastare. 

Olja in/pensla skinnsidan med lite rapsolja. Strö ett tunt lager salt i pannan. Lägg i rödingarna i en panna som har strax under medelvärme. Låt dem ligga i cirka 3-5 minuter. Avsluta med en klick smör när de har fått fin färg (man ser på sidorna när de blir vita/klara). Ös några skedar med smör på ovansidan, klart! 

Örtslungad potatis

  • 4 stora nävar potatis (800g-1000g) 
  • Dill 
  • Gräslök 

Potatisen blir glad av lite sällskap i form av ett dill knippe. Koka i saltat vatten i ca 20 min. 

Lägg i en rejäl klick smör (tänk på att den även agerar sås så var ej blyg. Skär gräslök och dill. Strö över och vänd runt.

Psst! På tallriken känner sig rödingen trygg i sällskap av en kärnfri citronklyfta.

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-07-18

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #10

November är här och omslaget pryds den här gången av Alexander Nordin. Alexander, som till vardags är säljare på Aimpoint, var en av de lyckligt utvalda deltagarna i Wild Boar Fever X – en film som nyligen hade premiär och som bjuder på högintensiv vildsvinsjakt och skytte i världsklass.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.