Ad

Recept från det vilda: Gös Grenoble

Tobias Erikssons matlagningskunskaper gifter sig väl med hans tämligen nytagna jägarexamensbevis och framöver vill han bjuda på recept som känns jordnära och som är relativt enkla att genomföra. Den här gången lagar han Gös Grenoble med dillrostade palsternackor. Receptet är för fyra personer. [Text & bild: Tobias Eriksson]

Dillrostade palsternackor 

 •  1 000 g palsternacka
 •  1 msk dillfrö
 •  1 halv näve hackad dill
 •  Salt
 •  Olja

Skala palsternackorna och skär dem i stavar. Salta och drissla över olja. Mortla dillfröna. Tillsätt lite av saltmängden om det är svårt att mortla dem. Saltet kommer då att fungera som “slippasta”. Strö dillfröna över palsternackorna. Ställ in dem i ugnen på 225 grader i cirka 20–30 minuter tills de får fin färg. Hacka dillen och strö över.

Grenoble

 •  1 knippe rödbetor
 •  1 burk kapris (cocktailkapris)
 •  200 g smör

Busenkel, fin på tallriken och naggande god. Detta är en välsmakande och otroligt enkel sås att göra. Prova gärna till fler fiskar än just gös. I receptet använder jag cocktailkapris, men vanlig kapris funkar lika bra. 

Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten för att få bort den värsta värmen. När de är ljumna är det enkelt att skala dem med hjälp av händerna. Tänk på att det färgar dock!

Skär dem i klyftor. Smält smöret på medelvärme, låt stå i cirka 15 minuter. När den vita vasslen sjunkit till botten är det klart för att separeras. Det gula smöret ska skiljas från den vita vasslen, alltså skira smöret. Detta ger en klar transparent färg och 100 % smak av smör. 

Vid servering; värm det skirade smöret, lägg i kapris och rödbetor. Låt dem precis bli varma.  

Gös

 •  800 gram gös
 •  Grovt rågmjöl
 •  Salt

Filéa och bena ur gösen, skär i önskad  portionsstorlek. Torrrimma dem lätt på båda sidorna cirka 40 minuter innan stekning med hjälp av ett tunt lager salt. Lägg ovansidan av fisken i grovt
rågmjöl, detta ger en jämn och fin stekyta. 

Stek dem i stekpanna på relativt hög värme, cirka 2–4 min på vardera sida. Ett enkelt sätt att kolla om de är klara är att sticka en potatisnål genom fisken. Om det inte blir något motstånd är det klart. Ett alternativ är att använda en termometer, jag gillar när den ligger på cirka 52 grader. 

Kantareller 

 •  1 stekpanna med kantareller
 •  Salt 
 •  Smör
 •  Olja

Om kantarellerna är färska kan det vara en god idé att förvälla dem, det vill säga att de får kokas kort tid i vatten, eller lägg dem i i stekpannan med ett stänk vatten i botten och värm upp dem så att de släpper sin vätska. När de väl har krympt och vattnet är borta är det bara att tillsätta olja och steka dem gyllene. Avsluta med en klick smör och salta.

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-11-19

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.