Recept från det vilda: Bisonburgare signerad Therese Tillman

2020-02-20

Recept från det vilda: Bisonburgare signerad Therese Tillman

Therese Tillman brinner för kost och hälsa och är certifierad raw food-kock. Hon är dessutom en tämligen nybliven jägare som gärna tar hand om fettsnålt och klimatsmart viltkött och den här gången dukade hon upp med goda tillbehör som passar perfekt till viltburgarna. Smaklig måltid! [Text: Therese Tillman & foto: Staffan Johansson]

Bisonköttets smak är mild och påminner om en blandning av vår svenska älg och nötkreatur – otroligt gott. Föredrar man annat viltkött så fungerar även det utmärkt med de goda tillbehören som Therese dukade upp. 

Bisonburgare

  •  500 gram färs
  •  Rapsolja till stekning
  •  Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

Forma färsen till runda biffar och tryck ut med en hamburgerpress. Salta och peppra burgarna innan du lägger dem i stekpannan. Stek upp dem till 57–58 grader och låt dem vila. Tillsätt ost och bacon om det önskas. Kryddsätt efter smak, förslagsvis med chili eller någon god viltblandning, men om man vill vidhålla den vilda smaken så är salt och peppar tillräckligt. 

Picklad rödlök

  •  1–2 rödlökar
  •  0,5 dl ättiksprit
  •  1 dl socker
  •  1,5 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

Rör ner 1-2-3-lagen (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten) i en bunke och vispa tills sockret löst upp sig. Hyvla rödlöken och lägg ner i lagen. Ställ in i kylen.

Raw tomat- och chilisås

  •  200 gram soltorkad tomat i olja
  •  ½ vitlök
  •  1 tomat
  •  1 tsk sambal oelek
  •  1 tsk äppelcidervinäger
  •  1 msk basilika
  •  1 msk oregano
  •  1 krm svartpeppar
  •  1 krm salt

GÖR SÅ HÄR

Blanda soltorkad tomat, tomat, vitlök och chili i matberedare och mixa ordentligt med lite olja. Smaksätt med äppelcidervinäger, basilika, oregano, salt och peppar.

Coleslaw

  •  2 äggulor
  •  2 tsk dijonsenap
  •  1 msk vitvinsvinäger
  •  2,5 dl rapsolja
  •  Salt
  •  Peppar
  •  2 rivna morötter
  •  1 rivet äpple
  •  500 gram hyvlad vitkål
  •  2 msk finhackad persilja

GÖR SÅ HÄR

Blanda äggulor, senap och vinäger i en matberedare. Kör i gång maskinen och droppa sakta ner olja tills det blir en fin krämig konsistens. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt de rivna morötterna, äpplet och vitkålen. Rör runt och smaka. Jag använde mig av ett Granny Smith-äpple eftersom jag älskar syrlighet i min mat.

Klassiska hamburgerbröd

  •  25 g jäst
  •  4 dl vatten, fingervarmt (alternativt mjölk)
  •  1 ½ tsk salt
  •  25 g smör, rumsvarmt
  •  7–9 dl vetemjöl

Tips! Baka brödet i förväg. Om du bakar med mjölk blir brödet mjukare och om du bakar med vatten ger det en knaprigare skorpa på brödet. Jag använde mig av mjölk denna gången, men båda varianterna är väldigt goda!

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37 grader. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Här är det väldigt viktigt att hålla koll på graderna eftersom jästen dör vid högre temperatur. Tillsätt salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen 15 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk 40–50 minuter. Knåda degen lätt med resten av mjölet. Forma till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en bakduk igen och låt jäsa 30 minuter till.

Sätt ugnen på 225 grader och grädda i ugnen i 10 minuter tills bröden fått fin färg.

Gör dina egna sötpotatispommes

 2 sötpotatisar

 1 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR

Skär sötpotatisen i den storlek du önskar, lägg sedan potatisen i en bunke med ljummet vatten i cirka 30 minuter. Häll därefter av vätskan. Tillsätt lite olja på sötpotatisen. Ställ airfryern på 185 grader och lägg i sötpotatisen i korg i cirka 15 minuter.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Produktrecension

Vildmarken testar: Blaser RD20

Plötsligt dök Blaser upp i optikvärlden och nådde snabbt en väldigt hög kvalitetsnivå. För två år sedan presenterade de sitt första rödpunktsikte, RD17. Nu är

Nyheter

Nytt nummer av Magasin Vildmarken!

I det här numret frontar Daniel Nilsson omslaget. Under fjolåret blev Daniel historisk när han blev Sveriges första sportfiskare på heltid – och som om

Nyheter

Björnjakten kan komma att utvecklas

Hundsläpp vid åtel bidrar till att rätt björnar fälls – och i ett förslag från Naturvårdsverket kan det bli tillåtet att släppa hund vid en

Månadens tidning

Daniel Nilsson från Westin är Sveriges första sportfiskare på heltid. Nyligen gästade han vår podcast för att berätta om pionjäruppdraget.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!