Rebecka Bergkvist tar sikte mot nya mål

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2018-02-05

Rebecka Bergkvist tar sikte mot nya mål

Lerduveskytten Rebecka Bergkvist från Fåglum kan numera skriva världsmästare på sitt CV. Intresset för skyttet fick hon genom en annan passion, nämligen jakten – något som hon varit en del av redan sedan barnsben. 

 

– Man kan väl säga att det är som en medfödd gen och att halva jag är född jägare, säger Rebecka Bergkvist när vi träffar henne på familjens jaktmarker i Fåglum, Västra Götaland.

För Rebecka kom intresset för jakt helt naturligt. Både pappan och hans bror var entusiastiska jägare, hennes farfar likaså. Det finns många barndomsminnen från olika drev och älg- och bockjakt. Det finns mycket med jakt som tilltalar henne, även om hon har svårt att sätta fingret på något speciellt.

– Det är nog en kombination av det sociala och att man få vara ute i naturen, säger hon.

För Rebecka var det även genom jakten som passionen för skyttet väcktes.

– Så är det helt klart. Jag tog jägarexamen när jag var 13 år och tyckte skyttet var superroligt, berättar hon.

Det gick dock inte så bra direkt för Rebecka.

– Nej, på min första tävling sköt jag fyra av tjugofem och det är ju inte så bra. Men jag är en envis jäkel och bestämde mig för att så här dåligt ska det aldrig gå igen, säger Rebecka Bergkvist.

Gråsidingens Humla
Rebecka har stort engagemang i sin Kleiner Münsterländer “Selfie” (Gråsidingens Humla). Hon är utställningschampion och VJP och HZP-meriterad, det vill säga att hon har gått godkända anlagsprov i tysk regi. Rebeckas plan är att kunna viltspårmeritera henne under 2018.

Hängiven skytt

Rebecka berättar att hon alltid haft lite prestationsångest och känt att man inte kan, som hon uttrycker sig, ”lalla omkring som tjej”. Hon fann trots allt en positiv drivkraft i det hela som gjort att hon numera kan titulera sig världsmästare.

– Pappa är en duktig skytt och har alltid skjutit lerduvor. Och jag kände att jag inte ville vara sämre än honom. Jag skjuter inte för någon annans skull, men för att bli accepterad så behövde man bli hängiven, säger hon.

Hennes dedikerade personlighet har gett resultat och med medfört stora framgångar. Hon tog VM-guld i Italien 2016 och i somras kompletterade hon medaljsamlingen genom att ta ett VM-silver i Ungern. Det handlar om lerduveskytte, och oftast en skytteform som heter sporting – det mest jaktlika skyttet.

Vad händer i ditt huvud under tävling? Är det en stor mental utmaning?
– Min drivkraft har alltid varit att det ska vara roligt. Jag är en glad person och det är min fristad. Jag har haft en mental coach som sade att jag ibland kunde se lite stressad ut, men aldrig ute på skjutbanan, säger hon.

Du känner dig hemma där?
– Ja, jag gör det för att det är kul och då ska det banne mig vara roligt på skjutbanan med, säger hon.

De största framgångarna kom efter att Rebecka bestämde sig för att börja plugga.
– Fokus flyttades kanske lite från skyttet och pusselbitarna föll på plats, berättar Rebecka Bergkvist.

Så jakten fungerar inte som avslappning till skyttet?
– Nja, det är nog snarare att man får lite distans till skyttet och kan längta lite. Jag gillar båda sakerna väldigt mycket. Det hänger ihop, säger hon.

rebecka bergkvist

Gyttorp stöttar Rebecka

Sporting är ingen OS-gren och Rebecka behöver studiemedel eller jobba för att få tillvaron att gå ihop. Anrika Gyttorp är Sveriges ledande distributör av jakt- och skytteprodukter och Rebecka är en stor talang som de stöttar i hennes tävlande.

– Jag har haft ett jättefint samarbete med Gyttorp ända sedan 2011. De har alltid stöttat mig med det bästa som jag kan stoppa i mitt vapen och har betytt jättemycket. Jag är jättestolt ambassadör för Gyttorp, säger hon.

– Dessutom samarbetar jag med Krieghoff och ingår i deras officiella team sedan mars 2017, fortsätter hon.

Framåt våren ger Rebecka sig ut i världen igen för att mäta krafter mot eliten.

– I början av maj åker jag till Cypern för att tävla i EM i Compak Sporting. Då börjar säsongen och jag längtar, avslutar Rebecka Bergkvist.

Lycka till, önskar vi från Magasin Vildmarken!

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Misstänkt fall av salmonella i safaripark

På Eriksberg, en safaripark utanför Åryd i Karlshamn, har det avlivats ett vildsvin. Detta efter ett misstänkt fall av salmonella. SVT Nyheter Blekinge rapporterar om

Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.