Ad

Rättegång inleds gällande olyckan i Orsa rovdjurspark

2017 dödades en ung djurskötare i Orsa rovdjurspark. Nu ska det avgöras i rätten huruvida säkerheten i parken var försummad.

Björnen på bilden är inte den som omnämns i texten.

Sveriges Radio skriver i dag om olyckan där nu två personer från arbetsledningen åtalas; en för vållande till annans död och en annan för framkallande av fara för annan.

– När man har en så här riskfylld verksamhet med vilda djur så måste man kunna ställa hårda krav på dem som driver verksamheten, och de kraven har inte uppfyllts, säger Anders Gustafsson som är åklagare vid riksenheten för riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till Sveriges Radio.

En familj med två barn fanns också i hägnet när björnarna tog sig in, men lyckades ta sig ut i tid.

– Som jag ser det är det ren tur att barnen med hjälp av föräldrarna tagit sig ut. Hade de varit ensamma tror jag inte de klarat ta sig ut ur hägnet, säger Anders Gustafsson.

Nekar till brott

De båda åtalade cheferna nekar till brott och deras advokat, Anders Lorentzon, försvarar en av dem.

– Han har följt arbetsmiljöarbetet från sin horisont och fått information om att det pågått ett vederhäftigt och gediget arbetsmiljöarbete även i Orsa Rovdjurspark. Det återstår ju att utreda i rättegången om nån ska ställas till svars för det här eller om det var en olycka som ingen kan straffas för, säger han till Sveriges Radio.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-03-10

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.