Rasmus Liljeblad får upp jaktpulsen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2019-09-09

Rasmus Liljeblad får upp jaktpulsen

Kunskap, äkthet och inspiration är några av de ingredienser som har gjort Jaktpuls, med jägaren Rasmus Liljeblad och hans hundar i spetsen, till en av Jägarsveriges populäraste YouTube-kanaler, nämligen Jaktpuls. Vildmarken besökte Rasmus hemma i Småland för att prata hundar, jaktfilm och vildsvin. [Text: Magnus Skoglund & foto: privat, Mattias Lilja]

När jag rullar in på gårdsplanen lyfter Rasmus precis ut en cykel ur bilen. Efter att vi har hälsat glider samtalsämnet in på vädret, som under de senaste dagarna mer liknat höst än sommar.

– Jag har min första sommarsemester någonsin i år, så man hade kanske kunnat önska lite varmare väder, men egentligen är det här perfekt med tanke på hundarna och all träning inför säsongen, säger Rasmus samtidigt som vi går in i värmen.

För Rasmus går det mesta av tiden hemma till jakten och då framför allt hundarna. De som har följt honom på hans YouTube-kanal har under några års tid fått se samspelet mellan hundförare och jakthund i de flesta situationer, och då framför allt vid jakt efter vildsvin.

– Jag brukar jämföra mina hundar med elitidrottare, det gäller att hålla igång grundkonditionen och se till att de är redo inför nästa jakt hela tiden. Sedan tycker jag att det är så otroligt tråkigt att bara ställa undan hundarna när säsongen tar slut och då de är i sin absolut bästa form, förklarar han och fortsätter:

– Jag själv gillar att träna och det är egentligen inte så stor skillnad, bra kost och träning ger bättre förutsättningar att lyckas.

Hur tränar du dina hundar under lågsäsong?

– Jag försöker varva cykling, löpning och simning. Det ger lite olika och det bygger en bra grund. På sommaren är simning väldigt bra om det är lite varmare, men man får passa sig för fukteksem, svarar han.

Jagat sedan barnsben

Att det skulle bli jakt med löshund stod klart ganska tidigt för Rasmus som i dag är 29 år. Den första egna hunden, östlaikan Rocky, skaffade han vid 17 års ålder.

– I stort sett hela min släkt jagar, förutom mina föräldrar, så det har alltid funnits nära och naturligt att det skulle bli jakt, berättar han och fortsätter:

– När jag var ungefär 12 år började jag följa med min farfar på jakt. Han hade schillerstövare så det blev många timmar i skogen som man lyssnade på hundskall. 

Från att först bara ha varit med för att se och lära så växte sig intresset allt större och det blev en hel del uppsiktsjakt.

– Jag sköt faktiskt min första älg med farfar vid min sida, sedan har det mest rullat på, säger han.

I dag har Rasmus sex hundar; Tre östlaikor, två plotthundar och en hannoveransk viltspårhund. 

Rocky, som är tolv år, hade tidigt bra jaktlust och vann bland annat Rasmästerskapen på vildsvin 2013. Utöver Rocky har han även östlaikorna Piika och Krutov. Piika visade tidigt framfötterna på älg och blev färdig jaktchampion innan två års ålder. I dag är hon 3,5 år och hon har fått upp intresset för vildsvinen rejält.

– Vi får väl se om jag har någon älghund överhuvudtaget nästa år, tillägger han både lite oroat och skämtsamt.

Senaste tillskottet är Krutov. Han är sju månader och ska börja sin injagning till hösten, först och främst enbart på älg. Om det blir vildsvin även för honom får tiden utvisa. De två plotthundarna, Basse 5,5 år och Ragge 1,5 år, har gjort sig kända genom flera av Rasmus filmer och i hemtrakterna är de väldigt omtyckta av jaktlagen han besöker. Med ett säreget skall, ett nästan ylande sådant, och en jaktlust utöver det vanliga är det full fart i skogen hela dagen. 

Vad fick dig att välja en så pass ovanlig hund här nere i söder?

– Jag såg efter ett tag att vildsvinen blev mer springbenägna, precis som om de förstått att springa är bästa försvar. Då blir det inte så kul att jaga med spetsar och mest få följa ett tyst förföljande på pejlen. Sedan har det även visat sig att de är otroligt spårnoga och framförallt spårtrogna, vilket gör dem till ett bra komplement till spetsarna, och till eftersök blir de en ovärderlig tillgång, svarar han.

– När vi jagar med plottarna släpper vi gärna direkt på ett spår, då vet vi att det förr eller senare kommer ett upptag.

– Likadant på ett eftersök vet vi att hunden kommer ikapp vildsvinet, med ett ståndskall eller drev som resultat, lite beroende på vad det är för individ de stöter på, förklarar Rasmus.

Brinner för eftersök

Eftersök är något som Rasmus brinner lite extra för, och tillsammans med sina kompisar har han ägnat mycket tid åt det genom åren.

– Det handlar om ett skadat djur och att vi ska avsluta lidandet snabbast möjligt, förklarar han.

Han berättar att de har hittat ett tillvägagångssätt som funkar bra.

– Vi är alltid två stycken, på så sätt kan vi diskutera vad man ser och vad som händer och inte fastna i ett mönster som inte leder någonstans. Vi lyckas med de flesta eftersök vi tar oss an och känslan vid ett uppklarat eftersök är oslagbar jämfört med all annan jakt.

– När man tillsammans med hunden lagt ned flera timmar och löst det tillsammans är det värt varenda minut och svettdroppe och man känner att man verkligen gjort nytta.

Man ser tydligt vad eftersöken betyder för honom när det kommer på tal, och att en stor andel jägare i närområdet hör av sig vid eftersökssituationer talar för att de lyckats och gör något bra.

Tar med filmkameran

För ungefär åtta år sedan kom Rasmus på idén att ta med en filmkamera på jakterna.

– Det var många situationer och jakter där vi efteråt sade att vi borde haft en kamera, så jag monterade en liten actionkamera på pipan och hade en vanlig handhållen kamera vid sidan om. Först var det bara för eget bruk, och vännerna tyckte det var kul och det var oftast någon som ville gå bakom och hålla kameran, berättar Rasmus.

Och fortsätter: 

– Vi kollade på klippen efteråt och vad som endast var som en kul grej till en början blev också nyttigt för kommande jakter och man byggde en erfarenhet genom att se vissa situationer igen.

Det blev till slut många klipp som var bra och Rasmus bestämde sig för att redigera ihop det bästa till en längre film. Han berättar att då var inte YouTube aktuellt, istället släpptes filmen på DVD:er som såldes. Den första filmen, Jakt och eftersök på vildsvin och älg, sålde i cirka 500 exemplar och den andra som kom året efter sålde i cirka 1000 exemplar.

– När den andra filmen kom köpte bokförlaget Settern 500 stycken på en gång för vidare försäljning, minns Rasmus.

Allt eftersom tiden gick förändrades filmmarknaden och blickarna vändes mer och mer mot YouTube. Det blev till en början lite småklipp om jakt med löshund efter vildsvin och sedan 2017 har formatet allmer liknat en form av vlogg, alltså en videblogg.

Vad var det som fick fart på populariteten?

– Jag vet inte riktigt. Jag tror att det har varit ett ganska jämnt stigande antal visningar sedan 2017, säger Rasmus som tror att det handlar om att det känns äkta och trovärdigt.

– Min målsättning har alltid varit att man ska känna igen sig i mina filmer, och givetvis att göra bra och snygga filmer som ger ett professionellt intryck, säger Rasmus Liljeblad som aldrig har haft något vinstdriv med filmandet.

– Nej, jag har snarare haft kameran med mig och hoppats på att få till bra sekvenser än att ha gått ut med målsättningen att leta bra situationer med kameran. På så sätt kan jag hålla det äkta och naturligt. 

Populär på nätet

Populariteten fick snabbt oanade proportioner. I dag prenumererar cirka 20 000 personer och antalet visningar närmar sig tre miljoner på kanalen. 

– Det är såklart jättekul att så många tycker om det jag gör. Det blir mitt sätt att sprida den kunskap och erfarenhet  jag tagit till mig och sedan föra den vidare till andra. 

Han berättar att han får otroligt mycket frågor genom sociala medier, men att han inte alltid hinner svara.

– Det skulle nästan krävas en heltidstjänst. Det är lite synd, men det ger mycket feedback och idéer inför kommande filmer, där jag planerar att lite då och då ge svar på de vanligaste frågorna.

Vad ställer tittarna för frågor?

– Mest är det frågor om hundarna, tips inför valpköp och försäsongsträning. Det blir även en hel del om utrustningen jag använder som vapen, pejlar och kläder bland annat. Jag läser varenda meddelande jag får, men har som sagt inte tiden till att svara alla.

Uppmärksamheten Jaktpuls får har inte gått många förbi och under våren 2018 kom ett erbjudande som var värt att fundera på.

– Jag fick ett erbjudande av Jaktia som ville anställa mig som Digital Content Manager och samtidigt förvärva YouTube-kanalen Jaktpuls, berättar han och fortsätter:

– Jag funderade länge och var till en början mest orolig för hur jag skulle behålla det genuina och äkta i filmerna. Men med det ökade intresset är det svårt att på egen hand, vid sidan av jobbet, upprätthålla den kvalitet jag strävar efter – så jag tackade ja och det har funkat oerhört bra.

I dag äger alltså Jaktia varumärket Jaktpuls, men det är Rasmus som på egen hand driver kanalen precis som han gjort tidigare. Jaktias målsättning med Jaktpuls är att filmerna ska fungera som en inspirationskälla för Sveriges jägare. 

– Givetvis ser man produkter som går att köpa genom Jaktia, men jag är noga med att det är produkter jag faktiskt använder när jag jagar, säger han.

Vad tycker du om utbudet av jaktfilmer som finns på YouTube idag?

– Det är bra och jag tycker att det blivit väldigt mycket bättre de senaste åren. Det är bra och snygga produktioner och innehållet är oftast bra. Det finns en bra variation på material från olika typer av jakter, där jag själv representerar en typ av jakt.

Vilken jakt representerar du?

– Jag jagar ofta själv eller med bara några stycken passkyttar i ganska stora områden. Tittaren får följa mig när jag går med hunden och ibland även få se spännande avslut på ståndskall men även jakter där det inte alltid blir något avslut. Det är viktigt att alla sidor visas så det blir en så rättvis bild som möjligt, och att det faktiskt inte alltid blir som man tänkt sig och att det inte alltid finns något vilt inne för dagen, även för oss som gör film, säger Rasmus och inflikar:

– Det finns även en del filmer från eftersök vi går. Det är för många jägare lite främmande mark och det är bra att man får se hur det går till, och även få lite tips om man hamnar i en eftersökssituation någon gång.

 

Vad har du för tips till dem som vill börja filma sin egen jakt?

– Se till att göra det snyggt med bra innehåll och bra kvalitet på filmerna. Skakiga och suddiga filmer är svåra att få till bra och då är det bättre att invänta bättre material. Jag har haft turen att nästan alltid ha en kameraman vid min sida och det ger den bästa upplevelsen på film, enligt mig. Så hittar du någon du känner som är sugen på att hänga med och filma så har du mycket vunnet, förklarar Rasmus.

Ofta är det kusinen Sebastian som man kan se vid Rasmus sida.

– Han har hängt med från början och har efterhand blivit riktigt duktig. Det är inte lätt att följa efter en hundförare i en tät granplantering och samtidigt hålla koll på vart kameran pekar, berättar han.

– Nu har han fyllt 18 så jag får nog låta honom gå lite framför kameran med vapen i handen nu också om jag vill ha honom kvar, säger
Rasmus LiljebladRasmus med ett leende.

När man tittar på Rasmus filmer ser man tydligt samspelet mellan honom och Sebastian, de tänker på samma sätt och rör sig i ett. Detta är något som är väldigt viktigt i till exempel en ståndskallssituation när minsta felsteg kan resultera i en misslyckad ansmygning.

Hur ser den kommande jaktsäsongen ut för dig och hundarna?

– Den ser ut som det brukar. Det blir givetvis fokus på vildsvin och älgjakt större delen av säsongen. Det blir en tur till Polen för brunstjakt på kronhjort, sedan får jag se om det blir någon mer resa, men först och främst är det björnjakten som ligger närmast i tiden. 

– Jag och ett par kompisar jagar uppe i Jämtland på björnjakten och har gjort det några år nu. Vi har varit nära många gånger att lyckas men det har inte gått hela vägen än, men i år är det dags! svarar han.

Jag antar att vi får se resultatet på YouTube framöver?

– Både Sebastian och kameran kommer följa med och förhoppningsvis blir det en bra film att dela med sig av, svarar Rasmus med ett leende. 

Vi avslutar vårt samtal och för Rasmus är det dags att köra ut med hundarna till båten för kvällens simpass. Jag själv lämnar med en fascination över engagemanget som Rasmus visar, och framförallt hur tydligt det framkommer att han besitter en kunskap och erfarenhet som få jägare samlat på sig, och det redan innan trettio års ålder.

Rasmus Liljeblad

Uppdatering 

Strax innan deadline kontaktade vi åter Rasmus för att höra hur björnjakten hade gått. Han hade goda besked att bjuda på. 

– Den gick bra, svarar han med ett leende och fortsätter:

– Jag sköt min första björn redan första dagen. Vi har kämpat otroligt hårt i några år för att lyckas. Vi jagar på ett ganska stort område i Jämtland och vi är endast fem stycken.

Hur gick det till?

– Jag släppte Piika som efter ett tag fick upptag och vi kunde till slut konstatera björn. 

– Hon jobbade stenhårt med björnen och efter några timmar var hon trött och det stod väldigt fast så vi beslutade att släppa in Ragge för att få in ett par pigga ben och kanske få lite rörelse på björnen. När det sedan blev gångstånd valde Piika att släppa, vi kopplade och Ragge fick till slut stopp på björnen och jag kunde avsluta på ståndskall, berättar han.

Grattis! Och slutligen måste vi givetvis fråga om det blev någon film från björnjakten?

– Jajamän! Den finns redan ute på Jaktpuls YouTube-kanal! avslutar Rasmus Liljeblad. 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Man hittad död i jakttorn

Runt 9-snåret i morse larmades polisen om att en man hade hittats död i ett jakttorn i Jönköpings län. Polisen är på plats, men i

Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.