Ad

Rasmus Boström inför björnjakten: ”Utan en väl förberedd hund är det hopplöst”

Björnjakten närmar sig och förberedelserna är i full gång, både för oss jägare och för våra fyrbenta vänner. I alla fall borde det vara så. 

– Hundarna är allt. Det spelar ingen roll hur bra förberedd jag är, om inte hundarna är väl förberedda så kommer ingenting fungera ändå, säger den kände björnjägaren och filmproducenten Rasmus Boström när Magasin Vildmarken når honom.

Rasmus berättar att han nyligen har varit iväg i Kanada för att jaga svartbjörn med två unghundar. Nu tar han ny sats och tillsammans med Bearplay kommer de lägga ett extra kol på björnfilmningen under hösten. Den 21 augusti drar björnjakten igång. Det är ett datum som många björnjägare har ringat in i kalender, även så Rasmus, trots vissa störningsmoment i uppladdningen. 

– Jag har haft lite trassel med knäet så jag känner mig inte på max just nu, säger han.

Numera rutinerade Rasmus berättar att han kunde ligga sömnlös när det närmade sig premiär för 20-talet år sedan, men numera går han in med en lite annorlunda inställning.

– Jag har hållit på så många år nu så det är inte riktigt samma känsla längre, men något jag fortfarande längtar till är när att jakten väl drar igång den 21 augusti, då finns det inget annat, säger han.

– Då är det 100 procent björnjakt och inget annat och den känslan är skön.

Intresset för rovdjursjakten fanns där tidigt för Rasmus Boström, men det var till viss del flytten från de värmländska skogarna till Älvdalen i Dalarna som gjorde att passionen tog fart på riktigt. Han minns speciellt ett tillfälle som fick honom på kroken ordentligt.

– Jag var med på min första grytjakt, med en terrier. Just hundjakten hade jag inte varit med om så mycket innan men det var då som jag insåg ”fan vad häftigt”, berättar han.

Hundarna viktigast

Just hundjakten är det som Rasmus finner mest intressant av allt. Rasmus har jagat björn i ett kvarts sekel vid det här laget, men det tog ett bra tag innan han fick ordentlig koll och ordning på framförallt vilka hundar man kunde använda. Materialet var helt enkelt inte tillräckligt bra. Det var först efter 5-6 år som Rasmus och hans jaktkompis fick till något som verkade funka. 

– En kompis till mig hade en jämthund-laika, en korsning, som faktiskt började leta rätt på björn. Det var inte förrän då som man började förstå hur en björnjakt kunde gå till och vad man skulle förvänta sig av en björnhund, säger Rasmus.

Det var först med en bra hund som björnjakten blev riktigt effektiv.

– Förr i tiden fick man ungefär en av tio björnar som hundarna fick upptag på, men sedan dess har det ju hänt en del.

Vad ligger ni på nu?

– Nu får vi nio av tio skulle jag vilja påstå. Det är en jättestor skillnad som beror på erfarenhet i kombination med all den nya tekniken som kommit de senaste åren, säger Rasmus som lägger stort fokus på sina hundar inför björnjakten.

– Det är extremt viktigt. Utan en väl förberedd hund är det hopplöst, säger Rasmus Boström.

Han berättar att han tränar genom springer och cyklar med hundarna, cirka 2-3 mil i veckan, och då är det nätterna som gäller för att undvika värmen. Dock räcker inte det för att få en hund topptränad, snarare en god grundkondition. Däremot ger det andra goda effekter.

– Man får fötter och fotdynor i ordning, säger han.

Om hundarna går sönder och tvingas vara borta i 3-4 dagar så försvinner värdefull tid i sammanhanget och träningen på grusvägarna är en bra början, menar Rasmus.

– Sedan är även grävjakten viktig, man kan liksom inte kompensera med hur de springer i skogen med cykelträning.

Varför just grävlingsjakt?

– Det krockar inte med så mycket annat, och man jagar på natten. Det är en bra försäsongsträning, säger Rasmus lite skämtsamt.

Fotnot: På Bearplay.se kan man hitta mer tips och material av Rasmus Boström. Och annat jaktgodis förstås! 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-08-10

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Oktober är här och i det här numret har vi självklart stort fokus på älgjakten! I Jakthundskolan berättar Mattias Westerlund om älghundar, löshundsjakt och vad man bör tänka på vid dressyr och injagning.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.