Ad

Exklusiv intervju: Rasmus Boström inför björnjakten 2016

Rasmus Boström är född värmlänning, men det var först när han flyttade upp till Älvdalen i början av 1990-talet som hans stora fascination kring björnjakten uppstod. Han berättar att björnspåren på marken i närheten gjorde att han började intressera sig alltmer för detta mäktiga rovdjur. Jag förstod att den levde alldeles intill mig. Det väckte min nyfikenhet och jag funderade mycket på hur man jagar björn och hur det går till. Det var så mitt intresse väcktes, säger Rasmus.

 

Rasmus Boström, som har många år som rovdjursjägare bakom sig, vet vikten av rutiner och goda förberedelser. När vi träffar honom berättar han att det främst är två saker som han tänker på i sammanhanget; mycket skytteträning och, viktigast av allt, hundträningen.

– Utan en väl förberedd hund är det hopplöst. Cykelträning har många fördelar. Det går inte att få en hund topptränad bara genom det, däremot blir de otroligt förberedda och vältränade i tassar och fötter. Cykel- och grusvägsträning härdar tassarna och håller fötterna i så bra trim som det bara går, säger han.

Rasmus berättar att de gångerna han inte haft möjlighet att köra så mycket cykelträning han önskat så är det inte konditionen som sätter stopp, utan hundarnas tassar. Utan cykelträningen ökar risken att tassarna inte håller. – Detta gäller givetvis inte bara med hundar för björnjakt, men det som skiljer från övrig hundjakt är att säsongen är väldigt kort och det kan bli ett stort problem om hundarna behöver vila tassarna i 3-4 dagar. Skulle det exempelvis gå hål på trampdynan så kan det innebära att hela björnjakten är över. Det är något som jag har varit med om och som jag numera gör mitt yttersta för att undvika.

Rasmus Boström

Rasmus Boström och Jonas Lännbjer

En bra björnhund

Rasmus berättar att en bra björnhund är en hund som klarar av att leta upp björn och helst ha ståndskall på den till att han hinner dit.
– Min ambitionsnivå är att jag ska hämta hunden, inte att hunden ska komma tillbaka till mig. Men det är egentligen inget speciellt för mina björnhundar, det är jag ute efter med de flesta av mina jakthundar, säger Rasmus.

Den 21 augusti är det jaktpremiär för björn, något som Rasmus ser fram emot. Han är en vän av goda rutiner och förberedelser, däremot brukar han inte planera så noga inför jakten.

– Jag brukar försöka ha så lite planer som möjligt. Det blir lätt att man låser fast sig i ett visst tankesätt annars. Rätt som det är så har man hört till exempel hört att en bärplockare varit i området dagen innan. Har man då bestämt planer tillsammans med sitt jaktlag så kan man ha engagerat mycket folk förgäves, säger Rasmus och fortsätter:

– Och på premiärmorgonen så har man kanske fått in en observation om att någon sett en björn betandes på en åker. Då vill man inte vara upplåst till de tidigare planerna utan vara flexibel och få så förutsättningslös jakt som det går. Desto mindre man bestämt i förväg, desto bättre jakt, det är i alla fall min erfarenhet. Baksidan med det är att man kanske framstår som lite krånglig och att man inte kan lova någonting, säger Rasmus och skrattar.

Just den förutsättningslösa jakten är något som Rasmus saknar från förr.
– Det är just det som jag älskar mest med björnjakten. Dagens björnjakt har tappat charmen lite jämfört med förr, i takt med att det blivit allt för uppstyrt. Jag kan ibland sakna tiden då man gick upp väldigt tidigt och dagen fick bli som det blev. Man hade inga planer, bara förhoppningar om hur dagen skulle se ut.

Effektiv björnjakt5

Rasmus har jagat björn i drygt 22 år. Men det tog ett bra tag innan han fick ordentlig koll och ordning på framförallt vilka hundar man kunde använda. Hundmaterialet höll helt enkelt inte.

– Efter 5-6 år fick jag och min jaktkompis till något som verkade funka. En kompis till mig hade en jämthund-laika, en korsning, som faktiskt började leta rätt på björn. Det var inte förrän då som man började förstå hur en björnjakt kunde gå till och vad man skulle förvänta sig av en björnhund, säger Rasmus och fortsätter.

– Med en bra hund så blev björnjakten väldigt effektiv. Förr i tiden fick man ungefär en av tio björnar som hundarna fick upptag på, men sedan dess har det ju hänt en del. Nu får vi nio av tio skulle jag vilja påstå. Det är en jättestor skillnad som beror på erfarenhet i kombination med all den nya tekniken som kommit de senaste åren.

Med den revolutionerande GPS-pejlarna, som framförallt underlättat förståelsen hur en jakt går till, kan du analysera jakten på ett helt annat sätt mot tidigare. Man kan lära sig väldigt mycket av det och utvärdera jakten på ett helt annat sätt.

Vi har fått följa med på många actionfyllda jakter via era DVD-filmer. Kan du sätta fingret på någon av alla jaktsituationer som varit den bästa?
– Den roligaste upplevelsen inom björnjakten var 2005. Min vän Steve från Kanada var på besök för första gången, en vän jag genom åren köpt hundar utav. Han hade med sig några av sina bättre hundar och det var inte förrän då som jag fick se hur en riktigt bra björnhund arbetar. Det var ett häftigt år. Vi sköt en del björn men det var inte lika viktigt. Det häftiga var att se en riktigt bra hund prestera. Man släppte på en hög av spillning från natten och hittar hunden i ståndskall sju kilometer bort, flera timmar senare. Det kanske inte är något som låter konstigt idag, men på den tiden var det helt ofattbart att det ens kunde inträffa. Och man insåg hur lätt det kunde vara att jaga björn om man bara har bra hundar, säger Rasmus.

Hur kommer det sig att jägarna på andra sidan Atlanten haft så mycket större framgång än oss i Sverige?
– De har mycket längre tid att utvärdera, sortera och träna med hundarna under den nästan sex månader långa jaktsäsongen. Vår säsong är så kort och det ger oss inte samma förutsättningar och möjligheter som de har, avslutar Rasmus.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-08-17

Se även ...

Magasin Vildmarken #12

December är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. Per ”Bula” Kristoffersson är förmodligen Skandinaviens enda professionella eftersöksjägare. Över 40 års erfarenhet har gett honom unika kunskaper – något som han gärna delar med sig av, bland annat i det här numret!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.