Ad

Rapport från Jaktkryssningen 2017

Den 17 mars var det dags för årets jaktkryssning. Över 1000 jägare gjorde sällskap över en 24-timmars kryssning till Åbo. Magasin Vildmarken packade väskorna och hakade på.

Linda Bengtzing på Jaktkryssningen 2017. Foto: Staffan Johansson

Schemat vittnade om att kvällen skulle ha mycket att bjuda på, inte minst för dem som gillar god mat och dryck. Bland annat fanns svenska Mackmyra plats tillsammans med det sociala nätverket ”The Great Wild”. Där bjöds det på whiskyprovning där deras exklusiva utgåva ”Moment JAKT” var en av godsakerna på menyn. Snart drog även kvällens framträdanden igång där Linda Bengtzing och Farbror Fläsk stod för kvällens stora höjdpunkt. Visste ni förresten att Linda gillar att jaga?

Minglade vidare

Vi knallade vidare och träffade på utställare av på ”Kolla Masken-trikinprov”. De berättade att det är ett trikintest i sin enklaste form för dig som fällt ett vildsvin. Deras paket innehåller plastpåsar med följesedel, instruktioner och ett färdigfrankerat kuvert som är redo att lägga på lådan – och du får svar samma dag det kommer in till laboratoriet.

GPS-sändare med oändligt avstånd

Lite längre bort träffade vi Bosse Setterberg på Tracker i Sverige och Norge, som under mässan hade erbjudanden på nya Tracker SUPRA. Tracker är en GPS-sändare med oändligt avstånd, där din handenhet är din mobiltelefon, dator eller surfplatta. Under förra året lanserade Tracker sin nya hundpejl med både 2G/3G.

Något som Bosse är väldigt stolt över, utöver deras välfungerande system, är deras kartor. I Tracker har du alltid tillgång till de senaste kartorna, både friluftskarta och satellitkarta med fastighetsgränser, som är direktkopplade till Kartverkets egen server.

Under hösten 2016 testade Magasin Vildmarken, som den första svenska jakttidningen, Tracker SUPRA. [Läs vår recension här].

Lite längre bort, i Normarks monter, träffade vi på Svante Ridman. Normark Scandinavia är bland annat grossist för Blaser och Mauser, som han denna dag fokuserade på att visa upp. Främst står Blasers nya Success-kolvar som i år kommer i ett gäng nya modeller.

– Du blir helt enkelt en bättre skytt med tumhålskolv, berättar han.

Och fortsätter:
– Desto rakare du kan hålla din hand vid avfyrning, desto mindre spänner det i axel och överarm.

Och visst hade han rätt. När vi provade att hålla handen likt man skulle hålla en klassisk kolv kände vi direkt av en muskelspänning i axeln. Om man däremot vinklar ned handen likt ett pistolgrepp är det bara fingret som rör sig = ingen spänning. För att påvisa att det inte bara är Blaser som går i dessa tankar visade han upp att också Mauser M12 nu kommer med ett tumhålsgrepp, för att inte peka på grannarna på Browning som också kommer med liknande nyheter.

Mausers nya säkring

Därefter visade han oss det senaste från Mauser, deras nya S-säkring. Det är en spänntangent på slutstycket med tre lägen; ett där den är helt låst och säkrad, ett plundringsläge och ett där man spänner mekanismen och vapnet är redo att avfyras – något som kommer på alla Mausers M12-modeller. Svante visade även upp F16 som kom förra året; både sportskyttemodellen och jaktmodellen. För blotta ögat ser man ingen större skillnad, men det gömmer sig en hel del skillnader innanför dess eleganta skal. För att nämna några är sportskyttebössan försedd med balansvikter och gör den 400 gram tyngre än jaktversionen, vikter som du kan flytta fram och tillbaka för önskad balans. Den har även en justerbar avtryckare och sportmodellen har ett rött korn jämfört med jaktmodellens klassiska pärlkorn.

Reflexsikte för hagelvapen & nya Kahles Helia

En våning upp skymtade vi ett annat välkänt ansikte, nämligen Kenneth Edlund på Nordik Distribution, tidigare kallat Lightforce – en grossist för bland annat märken som Kahles optik, DOCTER sight, GRS och KKC. Kenneth visade upp tyska DOCTERs senaste nyhet; ett reflexsikte för hagelvapen. Det monteras direkt på spången och ger ett extremt lågt montage och minimalt skymt siktfält. En punkt på 5 MOA är anpassat efter storleken på målet. Prislappen på dessa kommer att ligga strax under 5000 kr, inklusive montage.

Lennart Johannesson föreläser om Sveriges vargjakt och politiken därtill. Foto: Staffan Johansson

Vi fick även en presentation av nya Kahles Helia 5, något som verkade vara den hetaste nyheten i Kenneths monter. Serien består av 1-5×24, 2,4-12×56 och 2-10×50. Serien har samma optiska prestanda likt föregående, om inte bättre, men med ett betydligt lägre pris – med start på 14 990 kr.

Föreläsningar

Kryssningen hade även föreläsningar på schemat där främst Svenska Jägareförbundet höll i spakarna. Där diskuterades till exempel frågor som ” Hur kommer jakten se ut imorgon?” och ”Finns framtidens jägare i staden?”, för att senare gå vidare med föreläsningar om eftersök, viltvård och viltförvaltning.

Vår värmländske vän Lennart Johannesson var också på plats för att föreläsa om den omtalade svenska vargjakten – och politiken därtill. Vi fick ta del av historien bakom hans stora arbete för att nå dit vi faktiskt är i dag. Pierre Norberg fick slutligen avrunda dagens aktiviteter med en mycket underhållande föreläsning kring den moderna jägaren och sociala medier. Med glimten i ögat belyste han ämnen som vikten av prylar, om begäran till bekräftelse via sociala medier och hans egen förkärlek till jakten.
Det var en intressant och givande tur som vi hoppas få vara med om igen.

Fotnot: Under kryssningen fick vi även en pratstund Torbjörn Larsson inför Huntress of Sweden. Läs reportaget på sidan 60 i Magasin Vildmarken nr 4 2017.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-10

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.