Rådjuren svälter – Jägareförbundets länsförening ger bidrag till stödutfodring

2021-01-22

Rådjuren svälter – Jägareförbundets länsförening ger bidrag till stödutfodring

Snön har vräkt ner i Västernorrland och Jämtland på sistone vilket har lett till att rådjuren har haft svårt att hitta tillräckligt med mat. Nu avsätter Jägareförbundets länsförening medel till stödutfodring.

– Jägareförbundet Mittnorrland har beslutat att avsätta 100 000 kronor i bidrag för stödutfodring för att stötta de rådjur som behöver hjälp, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundets länsförening, till Svensk Jakt.

Bidraget söks av förbundets lokala jaktvårdskretsar i Jämtland och Västernorrland. Stödutfodringen är redan igång, bland annat från Mittnorrlands jaktvårdskretsar och enskilda jägare.

– Jägarna vill hjälpa djuren och det är aldrig för sent att börja, säger Gun Fahlander, till Svensk Jakt.

Jägareförbundet är tydliga med att det är viktigt att rådjuren utfodras på rätt sätt – och på rätt plats.

– Rådjur utfodras lämpligen med spannmålskross, foderpellets och lämpligt ensilage av god kvalité, det vill säga tidigt skördat, gärna med klöver och andra örter. Vid utfodring är det viktigt att tänka på att inte lägga foderplatser så att djuren måste korsa trafikerade vägar och järnvägar. Vi vill inte orsaka trafikolyckor, så tänk på var och hur du stödutfodrar, säger Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Linnea Aronsson, till Svensk Jakt.

I artikeln skriver Svensk Jakt även att man måste ha markägarens tillstånd innan man stödfodrar eller sätter upp ett foderbord.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under