Projekt ska få folk att ändra uppfattning om braxen som matfisk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-07-25

Projekt ska få folk att ändra uppfattning om braxen som matfisk

Braxen kanske snart har ett bättre rykte? Foto: Pressbild

Braxen har kanske inte det bästa ryktet som matfisk, men nu görs insatser i ett försök att eventuellt få folk att ändra uppfattning. Med Resursfisk, ett projekt som Länsstyrelsen Stockholm drivit med exempelvis Axfoundation, har fisket serverats i offentliga kök och restauranger. Framåt hösten kommer braxen dessutom säljas i utvalda butiker.

I dag är ungefär 70 procent av den sjömat som vi äter i Sverige importerad – och består i huvudsak av få och lättfileade arter som lax och torsk.

– Att matfisk som finns i våra inhemska sjöar och Stockholms skärgård väljs bort eftersom de inte motsvarar efterfrågan av fisk som är lätt att filea är uppenbart inte ett hållbart livsmedelssystem, säger Jonatan Fogel, projektledare för Resursfisk på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande kan man läsa att Resursfisks målsättning är ”att skapa livsmedel av fisk som i dag hanteras som en bifångst och samtidigt stärka det småskaliga fisket. Braxen, som är den huvudsakliga bifångsten i det småskaliga MSC-certifierade gösfisket i Mälaren och Vänern, är en sådan fiskart. Genom Resursfisks samarbete med yrkesfisket och andra aktörer från hela värdekedjan togs den nya produkten braxenfärs fram och började under förra året att serveras i offentliga kök samt på ett par restauranger”.

Braxenfärs i butikerna

Nu har marknaden tagit fram ännu en produkt i form av fish cake, gjord på braxenfärs. Arbetet med att ta fram braxenfärs till Garants nya fish cake har pågått i flera år. I ett projekt som letts av bland andra Axfoundation utvärderades underutnyttjade fisksorter från svenska sjöar utifrån smak, näringsinnehåll och hållbarhet. En infrastruktur byggdes upp tillsammans med hela värdekedjan – från småskaliga fiskare till grossister. Dessutom har en teknisk lösning tagits fram för att ta vara på kött från svårrensad fisk. Resultatet är en braxenfärs som idag serveras i såväl skolmatsalar som restauranger. Med Garants nya fish cake når braxenfärsen nu också för första gången ut till konsumenter via matbutiker i en större satsning via Axfoods kedjor Willys och Hemköp.

– Med vår fish cake av braxen och åkerböna blir det enklare för konsumenterna att välja rätt eftersom den uppfyller en mängd viktiga krav inom såväl hållbarhet som hälsa. Att den är god vet vi genom ett omfattande utvecklingsarbete och smaktester, säger Ellinor Puerto i ett pressmeddelande från Axfood.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Misstänkt fall av salmonella i safaripark

På Eriksberg, en safaripark utanför Åryd i Karlshamn, har det avlivats ett vildsvin. Detta efter ett misstänkt fall av salmonella. SVT Nyheter Blekinge rapporterar om

Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.