Premiär för nytt medborgarforskningsprojekt: ”Bra sätt att få översikt av hälso- och sjukdomsläget”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-06-28

Premiär för nytt medborgarforskningsprojekt: ”Bra sätt att få översikt av hälso- och sjukdomsläget”

Arkivbild: Envato Elements

Statens veterinärmedicinska anstalt sjösätter nu ”Vilthälsa inpå knuten”, en så kallad medborgarforskning som är baserad på drygt 700 fågelmatare ute i landet. Syftet med övervakningen är att få en tydligare och mer heltäckande bild av hur vilthälsan ser ut.

I en nyhet på hemsidan skriver de att trädgårdarna blir alltmer viktiga för den biologiska mångfalden i en alltmer urbaniserad värld.

”Viltsjukdomar kan orsaka nedgång av en population men även lokal utrotning av en art. Vilthälsa inpå knuten är ett mycket bra sätt att få en bra översikt av hälso- och sjukdomsläget. En viktig aspekt är att vilda djur i närheten av människan kan bära på zoonotiska smittor och sjukdomar som salmonella, sorkfeber, fågelinfluensa, dvärgbandmask, papegojsjuka eller annat.”

Nu hoppas SVA kunna skapa ett så stort nätverk som möjligt och på så sätt få bättre överblick vad gäller hälsa och sjukdomar – och indikationer på när och var dödlighet eller sjukdomsutbrott sker hos vilda djur.

Klicka här för att delta i nätverket och övervakningsprojektet

 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Misstänkt fall av salmonella i safaripark

På Eriksberg, en safaripark utanför Åryd i Karlshamn, har det avlivats ett vildsvin. Detta efter ett misstänkt fall av salmonella. SVT Nyheter Blekinge rapporterar om

Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.