Ad

Premiär för ny artikelserie: Jakthundskola med Mattias Westerlund

Mattias Westerlund är en erkänt skicklig dressör och instruktör som har hela världen som arbetsplats. Vi på Magasin Vildmarken är väldigt glada över att han framöver månatligen kommer dela med sig av expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog – och tajmingen kunde inte varit bättre.


– Intresset för hund har aldrig varit större, säger Mattias Westerlund som nyligen kommit hem efter en lyckad Swedish Game Fair-helg.

Som 18-åring kom Mattias Westerlund in på Statens hundskola i Solleftå. Där fick han hundkunskaper som få andra kan matcha. Mattias har erfarenhet från dressyr av de flesta tjänstehundstyper såsom minhundar, narkotikahundar, polishundar, ledarhundar, rehabhundar och utbildning av deras förare samt kurs- och utbildningsverksamhet. Mattias har haft den unika möjligheten att dressera och jobba med hundratals hundar, både i Sverige och internationellt.

Det finns inga omöjliga hundar

Mattias äger och driver dessutom Hundskolan Vision och WebDog. Kortfattat kan man säga att det förstnämnda erbjuder ett varierat kursutbud och dressyr av hundar som sträcker sig från valpkurser, allmänlydnadskurser till specialkurser för jakthundar och problemhundskurser. Och här lever de efter devisen att ingenting är omöjligt.

– Det finns inga omöjliga hundar, bara hundar som i varierande grad behöver lära sig hur de ska umgås med sina ägare, och tvärtom, säger Mattias Westerlund.

Jakthundskola

Passion för jakt

Mattias berättar att den stående fågelhundsjakten och älgjakten med löshund i fjällvärlden ligger honom varmt om hjärtat. Och passionen för jakt har han även haft nytta av i sin yrkesroll.

– Det är bland annat genom jakten som nya hjälpmedel att träna jakthundar och underlätta injagning växt fram genom åren. All jakt där man kan nyttja hund är alltid trevligt, säger Mattias Westerlund.

Mattias berättar att han lärt sig otroligt mycket under sina resor; både vad gäller  hundar och människor, deras relation och om lydnad. Som exempel nämner han att jakthunden till största delen av tiden är en ren sällskapshund och att det därför finns saker som man bör tänka på.

– Vi ger hundarna mat och vatten 365 dagar om året. Även om du låtsas att det är en ren jakthund så är det vardagen som kommer vara helt avgörande. Det är där vi slarvar, säger Mattas och fortsätter:

– Lär sig hunden att den kan kliva upp på saker i vardagsrummet så kommer det inte bli bra. Oavsett om jag har en hund som ska  skälla på vildsvin, eller om jag ska ha en stående fågelhund eller en grythund – har jag hundens lydnad så kan jag styra under jakten på ett helt annat sätt.

Först i världen med streamad hundträning

WebDog är ett digitalt och mobilt stöd för vardag och jakt och var först i världen med att erbjuda streamad hundträning. Med WebDog spelar det ingen roll var man befinner sig och genom filmerna är man redo att träna med sin hund överallt och när som helst. 

– I korta drag får man följa en hund som lärt sig fel och hur man ska lösa det, säger han.

– Sedan får man följa en valp och hur man ska göra och lära den rätt från början.

Vi på Magasin Vildmarken ser fram emot att göra en fördjupning i hundarnas värld för att underlätta både vårt vardagliga liv med hundarna men även själva injagningen. 

Vill ni följa Mattias och hans ta del av hans träningsmetoder redan nu så kan ni göra det på www.hundskolanvision.se och på www.webdog.nu. Och skicka era hundfrågor till hund@vildmarken.se så kanske det blir just er som Mattias hjälper framöver! 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-06-11

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.