Premiär för Vildsvinsfestivalen

2021-11-02

Premiär för Vildsvinsfestivalen

Just nu håller en regional matkultur, baserad kring vildsvin, på att byggas i regionen söder om Linköping. Nyligen kunde besökarna åtnjuta landets förmodligen första festival på temat på Stafsäters Egendom.
Jimmy Stening berättar här om en lyckad premiär.

För min del börjar just denna historia med att en god vän till mig, Andreas Landén, skaparen och ägaren till Restaurang Jord (som blev Årets Viltkrog två år i rad 2020 samt 2021), ringde och berättade om att Vildsvinsfestivalen skulle äga rum i slutet av september i trakterna utanför Linköping. Han undrade ifall detta var något för mig att ansluta till eftersom jag varit engagerad i frågor kring vildsvin och vilt det senaste decenniet; både lokalt och regionalt, samt med länsstyrelsen, Jordbruksverket och Livsmedelsverket. Och självklart ville jag ställa upp för att bidra och dela information kring vildsvin med andra i frågor som jakt, styckning, tillvaratagning, förädling, den offentliga sektorn och restauranger med mera.

Sagt och gjort. Jag blev inbjuden och redan på fredagen var det symposium med föreläsning och workshop av Martin Rangnar. Det diskuterades bland annat om vildsvinets historia, samt hur man skulle kunna samarbeta kring denna fantastiska resurs med historien kring Eklandskapsgris och hur man ska kunna förädla denna fina råvara som betat ek- och bokollon söder om Linköping. Med på detta symposium fanns branschfolk som representerar hela kedjan, jägarna, vilthanteringsanläggningen, Svenska Jägareförbundet, kommunen, länsstyrelsen, Jordbruksverket, offentliga sektorn samt restauranger. Det var ingen dålig sammansättning av kompetent branschfolk under ett och samma tak.
Senare på kvällen hölls en galamiddag, självklart baserad på dagens samtalsämne. Det serverades vildsvinsnacke på en bädd av rostad palsternacka och till dessert blev det Stafsäter Gårdsglass med bär – och mätta och belåtna fortsatte de intressanta samtalen kring vildsvinet långt in på småtimmarna.

Bakom Vildsvinsfestivalen ligger Rängen Runt, en ideell förening som med stöd från Jordbruksverket har fått uppdraget att berätta historien om vildsvinet från Eklandskapet, eller ”Eklandskapsgrisen” som vi har valt att kalla den, ett mytomspunnet djur som strövar fritt i norra Europas bäst bevarade eklandskap. Den lever på ekollon och tryffel och har en oemotståndlig, nötig smak och antioxidanta egenskaper.

Regional matkultur byggs upp

Tillsammans med lokala jägare, fantastiska matkreatörer och modiga viltförädlingsanläggningar byggs just nu en regional matkultur upp kring vildsvinet i regionen söder om Linköping som har minst lika höga värden som ibericoskinka i Spanien eller parmaskinka i Italien.

De har även startat ett Foodlab där de tittar på förädlingen av alla dessa möjligheter under ett gemensamt varumärke, ”Eklandskapsgrisen”.

Efter en god lördagsfrukost på stiftsgården Vårdnäs så bar det av till Stafsäter Egendom där Vildsvinsfestivalen ska äga rum. Vi ställde upp ofyrerna som ska göra så att Restaurang Jord får ett utekök att jobba med i Foodcourt samt på stora scenen när de berättar om sin rätt ”Tall Strut”

Björkvedsrökt vildsvinsbog serveras med Tunamajs, misomajo på ärtor, puffat Ölandsvete, svamp samt björnost.

Dryck: I’am ”Ice Apple Must” på Åkerö & Gravensteiner

Denna rätt inklusive val av dryck föddes ur tänket “vad äter vildsvinet?” och att sedan sätta det i en komposition.

Vildsvinsglass lockade

På festivalen fanns det fem representanter från lokala restauranger som gjorde en rätt på vildsvin, alltifrån vildsvinspizza till pannbiff och hamburgare. Det fanns också flera stånd där man kunde köpa hantverk, ostar, sylt och vildsvinsglass från Stafsäter Gårdsglass….
Vildsvinsglass, kan det vara något? En gräddglass med karamelliserat vildsvinsbacon från trakten gjorde att folk bokstavligen vallfärdade till glassluckan för att få smaka denna delikatess. Och på scenen var det full aktivitet under hela dagen med föreläsningar, matlagning, styckning av vildsvin samt tävlingar.

Ses igen nästa år

Detta var en fantastisk första renodlad vildsvinsfestival och redan under samma dag bokades nästa års festival in på samma plats och samma helg, men med en stor utökning av utställare, underhållning, tävlingar, food court – och betydligt mer folk på plats (från 800 till 3500+).

Och Vildsvinsfestivalen var inte riktigt slut där. Den fortsatte med en grisfest i ladan med 300 personer där de som var på plats kunde njuta av helgrillade vildsvin ackompanjerat av medeltida musik som turades om på scenen. Ett annat dragplåster var gruppen Väsen som innan pandemin kom brukade turnera runt om i världen.

Kommer jag åka ner nästa år? Självklart!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!