Premiär för en ny serie kikarsikten: Blaser B2

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-02-08

Premiär för en ny serie kikarsikten: Blaser B2

Blaser fick många jägare att höja på ögonbrynen när de 2017 lanserade sin första serie av kikarsikten. Nu lanserar de sin uppföljande serie, Blaser B2, i de mest populära förstoringsvariationerna, dock med en twist: de är optimerade för värmeoptik. Christoffer Söderberg, Blaser Sveriges VD, besökte redaktionen i Värmland för att tillsammans med oss testa de nya kikarsiktena.

Blaser Optics utökar sitt produktsortiment med den nya serien av kikarsikten. B2-serien kommer i varianterna 1–6×24 (med rekylstopp), 2–12×50 och min personliga favorit, 2,5–15×56. I stället för den tidigare (gråsvart ton med bruna detaljer) kommer den nya serien i en helsvart design som gifter sig väl med testvapnet, en Blaser R8 Ultimate Carbon(!).

Men det som får den nya B2-serien att sticka ut är dess totala längd. De har lyckats behålla premiumoptikens alla fördelar, men gjort det kompaktare och har fått ned totallängden av siktet med fyra centimeter, detta för att möta trenden med frontmonterad termisk nattoptik.

Blaser B2

Under samma paraply som Blaser Optics hittar vi även Liemke. Och som systerbolag jobbar de mot ett gemensamt mål: att möta jägarens alla behov. För att optimera den nya serien av kikarsikten lanserar Liemke en ny uppsättning av adaptrar till sin senaste termiska enhet, LUCHS-1. Den robusta clip-on-enheten har en rejäl sensor som gör jobbet mer än väl, dessutom fungerar den utmärkt som handenhet/spotter. Med dessa nya adaptrar monterar du din frontmonterade termiska enhet på ett kick, och testexemplaren med skenmontage lämnar inget rum för felmontering eller rättare sagt snedmontering. Adaptern är formad efter optik och skena och blir perfekt monterad varje gång. För första gången på jaktoptik ser vi även en förstärkt aluminiumkropp som tål ett högre tryck från tillbehör, i detta fall en frontmonterad termisk enhet, men det gäller förstås tryck från alla typer av tillbehör.

Christoffer Söderberg, som demonstrerade den nya serien av sikten för oss, hade ännu inte hunnit skjuta in siktena tillsammans med en termisk enhet. Vi begav oss därför tillsammans till jaktmarkerna för att sätta upp ett tillfälligt skjutmål, för att göra en gemensam satsning att skjuta in den nya optiken på testvapnet och även för att skjuta in den termiska LUCHS-1.

Justeringen av de nya kikarsiktena är sig lik från tidigare serie med rejäla rattar som gör det lätt att justera/nollställa. En detalj som jag personligen uppskattar är att justering i sidled är placerad på vänster sida, vilket för mig som högerskytt innebär mer tillgängliga rattar vid inskjutning, men också vid vindjustering på långa håll.

Sex gångers förstoringsväxel

B2-serien har många trevliga egenskaper. De har ett fint hårkors i det andra fokalplanet (till skillnad från den tidigare serien där hårkorset låg i det första) och en tydlig justerbar rödpunkt, som du steglöst kan justera styrkan på med hjälp av den högra ratten på kikarsiktet. Med en äkta sex gångers förstoringsväxel har du en riktigt fin skärpa och enligt uppgift en ljustransmission på 94 % på dagtid och 92 % på natten.

Hela serien av sikten är försedda med iC-funktion, vilket innebär att den röda punkten tänds när du avsäkrar ditt vapen om ditt slutstycke har denna funktion. Men de har även gjort denna funktion tillgänglig för dem som inte har detta i slutstycket, då de även gett sitt fliplock denna egenskap. Med andra ord, genom att flippa upp locket, talar en magnet om för siktet att slå på rödpunkten. Hela B2-serien kan likt föregående modell förses med ballistiskt torn om man önskar, men detta kommer som tillbehör.

Blaser B2
Då siktenas totallängd är kortare än vanligt, når man enkelt fram till fokusjustering och knappar på den termiska enheten.

Christoffer skjuter två skott med R8:an i kaliber 8,5×55 Blaser, justerar in till träffpunkten med hjälp av Vildmarkens egendesignade skjuttavlor och skjuter två skott till – mitt i prick. Jag hade tidigare inte skjutit med denna kaliber och passade också på att dra några smällar. Med den blyfria 9,7- gramskulan var den snärtig, men snäll, men låt oss hålla oss till dagens ämne.

Det var dags att montera LUCHS-1:an. Adaptern var redan monterad på enheten, och den gled smidigt över fronten på kikarsiktet och liten bit över skenmontaget – och man nöp fast den med en liten hävarm. Eftersom siktet är kortare, når man enkelt fram till fokusjustering och knappar på den termiska enheten, något som annars kan vara lite besvärligt, även för oss män på närmare två meter som har långa armar.

En genomtänkt detalj som fick mig att haja till är att det främre fliplocket på kikarsiktet faktiskt kan sitta kvar när man monterar den termiska enheten, detta då de nya adaptrarna har ett utskuret spår just för detta, och hjälper till att styra adaptern på rätt plats.

Blaser B2
Ett skott var allt som krävdes med LUCHS-1 för att bekräfta träffbilden.

Detekterar värmevariationer

När man skjuter med ett termiskt sikte eller termisk clip-on, så ser du kort och gott värmeskillnader. Den som inte testat kanske tänker att man bara ser värme, men det som den detekterar är värmevariationer, och att sätta upp en bit aluminiumfolie en dag i januari, fungerar lika bra som att sätta upp någon värmekälla, exempelvis en handvärmarkudde som många använder. Med en fyrkantig bit folie, återspeglas en svart tydlig punkt om man har ”white hot” aktiverat. Och Christoffer behövde bara ett skott, som satt mitt i. Med andra ord behövdes ingen justering av träffbild, vilket jag tror vi ska tacka det solida montaget för. Och inte att förglömma så är denna inskjutning gjord på 100 meter, vilket är en eloge till den termiska enheten som vi i nästa månad kommer att bjuda på en recension utav.

Samarbetet mellan Blaser Optics och Liemke har gett en genuint trevlig upplevelse för nattjägaren. Och vem sa att syskon inte kan komma överens?

Siktena kommer att finnas i butik under 2022 och kan varmt rekommenderas.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Man hittad död i jakttorn

Runt 9-snåret i morse larmades polisen om att en man hade hittats död i ett jakttorn i Jönköpings län. Polisen är på plats, men i

Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.