Per Olofsson fann drömjakten runt hörnet: ”Att jaga från kajak funkar alldeles utmärkt”

2022-03-22

Per Olofsson fann drömjakten runt hörnet: ”Att jaga från kajak funkar alldeles utmärkt”

Per Olofsson bor på Öckerö, med skärgården som närmaste granne. Tidigare har han mest följt med kompisar på jakt efter rådjur och vildsvin, men en dag beslöt han sig för att gräva där han står – och samtidigt föddes en ny passion.

– Jag har ju hela havet nära och då föddes idéen om att göra något lite annorlunda, nämligen att jaga från kajak, säger han när Vildmarken når honom.

Per berättar att hans idé först möttes av skepsis från omgivningen.

– Jag möttes av gapskratt! ”Du fattar väl att man kan inte jaga från kajak, man slår ju runt!”.

Men Per valde ett gå sin egen väg och kort därefter började han förbereda sig inför den nya utmaningen.

– Jag köpte torrdräkt, ny paddel och Neverlost-vapenfodral så att vapnet klarar sig mot saltvatten. Dessutom läste jag en tvådagars sälkurs, något som behövdes för att få bedriva skyddsjakt på säl, säger han.

Därefter var det bara att köra för Per Olofsson, som har tydliga minnen från den första sälen han sköt.

– Den flöt så fint där i vattnet. Jag paddlade fram till djuret, satte kroken i munnen och bogserade i land sälen på ett skär. Sedan flådde jag den och lämnade in skinnet på garvning och nu ligger det här bredvid mig på golvet, vilken känsla! säger Per entusiastiskt.

Så här i efterhand kan Per hålla med sin kompis om att det egentligen är lite tokigt att jaga från kajak, men tillägger snabbt att det fungerar hur bra som helst.

– Jag kommer ihåg första gången som jag sköt med hagel. Jag var lite skraj, men det fungerar alldeles utmärkt. Det är inga problem att skjuta med studsare heller. Det är bara att träna och hitta stödet i kajaken.

Vad finns det för utmaningar?
– Ofta sjunker sälarna. Jag försöker skjuta på grunt vatten så att jag kan sticka ner en båtshake med krokar på för att fiska upp den. Det händer även att jag simmar ner och försöker kroka sälen, säger Per Olofsson som även kan rekommendera sälköttet.

– Det smakar alldeles utmärkt, fantastiskt gott. Det är två superfina filéer på ryggsidan, säger Per och tillägger att det dock är viktigt att skicka in trikinprov.

Ett tyst skådespel

Per Olofsson paddlar året om. Vinterdagar är favoriten.

– Ljuset är så vackert och så är man ofta helt ensam i skärgården.

Och nu väntar nya högtidsstunder.

– Runt mars kryllar det av sjöfågel. Det är synd att jag missat detta skådespel i så många år. Fåglarna ser dig nästan inte vilket gör att du kan komma så nära inpå dem, säger han.

Tystnaden och stillheten är det som Per värderar högst när det handlar om jaga från kajak.

– Ingen motor som brummar, bara paddeln som hörs när den sätts ner i vattnet, säger Per Olofsson som närmast låter poetisk när han beskriver de tidigare morgnarna när han lägger i kajaken.

– Det blåser inget och solen går upp om en stund. Du smakar lite på kaffet och paddlar ut, solen börjar färga himlen i de vackraste av färger. Du tar fram kameran och fotar, filmar och bara njuter. Man ser till att man ligger rätt i vinden, det är jätteviktigt, och paddlar till jaktvattnet och undrar om det finns några sälar idag eller inte. Det är något speciellt, säger han…

Att jaga kanadagäss från kajaken är en annan favorit för Per.

– Att glida runt skären och smyga på dem, skjuta med treor hagel. Fem stycken får jag plats med bak på kajaken, sedan kantrar jag nästan, säger han och skrattar.

Vilka är våra bästa sälvatten i Sverige?
– Vi har mycket säl runt öarna, fortfarande finns det mycket sill att äta. Tyvärr har nästan all annan fisk försvunnit från kusten och sälen och skarven är en stor orsak till detta, säger Per Olofsson som både bedriver skyddsjakt och numera även licensjakt på säl.

Vad har du för drömjakt kvar på din önskelista?
– Grizzlyjakt i Kanada, men jag drömmer även om Afrika. För tre år sedan var vi och jagade zebra i bergen i Namibia. Jag kan inte glömma den resan. Naturen var otroligt vacker och att jaga där är något jag gärna skulle vilja göra om.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter