Per Morberg har de rätta ingredienserna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2019-05-15

Per Morberg har de rätta ingredienserna

Med rätt ingredienser kan magi skapas i köket. Per Morberg har med sin unika kombination av skådespelartalang, spontanitet och stora matlagningskunskaper gått rakt igenom rutan – och blivit älskad av väldigt många på köpet.

– Jag känner av deras kärlek och allra mest gillar de när jag är hemma i mitt kök här på Tullgarn, säger Per Morberg när Magasin Vildmarken besöker honom.

Natursköna Tullgarn har alltid varit en del av Per Morbergs liv. Jakten kom in lite senare i bilden. Han berättar att han alltid varit intresserad av naturen, men det var först när skådespelarkollegan Samuel Fröler introducerade honom och när Per flyttade ut permanent på landet som jaktintresset tog fart på allvar. Numera arrenderar han jaktmarker fem minuter hemifrån där det regelbundet jagas vildsvin rådjur, dovhjort, kronhjort, älg, räv, hare och mufflon. Han berättar att han varit en del av jakterna på Tullgarn i alla år och varit behjälplig till hovjägaren till och från här på kungens jaktmarker.

Den 24–26 maj är det dags för årets Swedish Game Fair och den som vill kan då få sitt lystmäte av Per Morberg. Han kommer hälsa alla välkomna under invigningen och därefter finns han på plats i Orangeriet. Föga överraskande kommer där finnas högklassig mat.

– Det kommer bli det bästa som serverats på en mässa någon gång, naturligtvis. Jag vågar inte göra något sämre, säger Per med glimten i ögat. Under helgen kommer besökaren kunna smaka på en fisk– och en kötträtt. Mer än så vill han inte berätta. – Det kommer bli det bästa som serverats på en mässa någon gång, naturligtvis. Jag vågar inte göra något sämre, säger Per med glimten i ögat. Under helgen kommer besökaren kunna smaka på en fisk– och en kötträtt. Mer än så vill han inte berätta. 

– Jag vill inte riktigt säga vad det är för jag är rädd att någon annan ska göra det, säger han men avslöjar:

– Jag kommer inte servera vilt, precis just därför att det är en viltmässa och alla andra gör det.

De som väljer att besöka Orangeriet har även mycket annat att se fram emot. De som är intresserade av jaktkläder av det gamla snittet kan till exempel ta del av Pers tidigare klädkollektion. Han berättar att han tidigare haft en butik på Östermalm tillsammans med en skräddare, men att de mest sålde till ”de närmast sörjande”. Nu har han tagit fram ett nytt sortiment tillsammans med Orrefors Hunting, en lite mer kommersiell kollektion än den tidigare, men fortfarande tydligt influerad av Pers smak.

Per Morberg

– Man kommer känna igen sig, säger Per och fortsätter:

– Tyvärr hinner vi inte få alla provpersedlar av den nya kollektionen i tid till mässan. De kommer först senare, men jag kanske kommer ha någonting att visa upp och förhoppningsvis kommer det finnas bilder på vad som kommer till hösten.

Det kommer även finnas ett hundratals köksprodukter att titta på, samt jaktsortimentet som Per skapat tillsammans med Orrefors Hunting. Och givetvis även böckerna med jakttema.

Krånglar för mycket

Per MorbergJag ställer frågan om vi generellt räds för att laga vilt, en fråga som Per besvarat många gånger förr och som han är märkbart trött på.

– Det är inte så komplicerat. Om man har en köttbit, lite salt och några örter – då är det bara att lägga det i en gryta och koka, till slut blir det gott, säger Per Morberg. Per menar att det krånglas för mycket vad gäller tillagning av vilt.

– Det är svårare att laga vilt bara för att det är ett magrare kött, men det kan man kompensera med grädde, smör och salt. Och längre koktid, har jag lärt mig av dina program.

Och längre koktid, har jag lärt mig av dina program.

– Ja, och längre koktid, upprepar Per och tillägger:

– Det är fantastiskt bra och friskt kött förhållandevis till nöt– och griskött som kan komma från fel fabriker.

Unik show

I över 15 år har Per Morberg lagat mat i tv – och gjort det som ingen annan. Som erkänt skicklig kock med många fina krogar på sitt CV och med alla år på scenerna i ryggen bjuder han tittarna på en unik show. Han tror själv att framgångsreceptet handlar om att han som skådespelare även verkligen kan laga mat.

– Nu råkar jag ha turen att kunna kombinera de sakerna. Jag kan inte förklara hur det är, jag vet hur det funkar och det är nästan lite orättvist.

– Det är så många som är så duktiga men som inte kan göra tv, det händer liksom ingenting, säger Per samtidigt som han genuint är orolig för att det ska låta för uppkäftigt.

Det är dock svårt att säga emot. Hans maglagningsprogram hade tidigt en miljonpublik och populariteten har hållit i sig. Nu är han dragplåster i ett nytt spännande projekt, Starflow.com, en slags streamingtjänst där man kan köpa fristående program eller hela serier av Pers material.

– Det är som Netflix eller HBO, men i sitt vardande. Det startade för sex månader och det är för tidigt att säga hur det går sedan, säger Per.

Per Morberg

Först och främst skådespelare

Per Morberg har onekligen många strängar på sin lyra, men trots stora framgångar på andra områden, som bland annat matlagnings–tv, viner och storsäljande kokböcker, så berättar han att hans identitet är skådespelare.

– Jag är bara skådespelare, ingenting annat, säger han. Och några timmar efter vårt besök ska han resa till London för att jobbavidare på nästa projekt – en film som handlar om en kvinna som inte kan känna rädsla.

– Det centrat är blockerat och jag spelar läkaren, naturligvis en elak sådan, säger Per Morberg och ler.

När får vi se resultatet?

– Den kommer först att släppas i England på olika festivaler så jag är lite osäker på det, säger Per Morberg.

Och tillägger:

– Men det är väldigt roligt att skådespela och det kommer jag att göra mer framöver.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Man hittad död i jakttorn

Runt 9-snåret i morse larmades polisen om att en man hade hittats död i ett jakttorn i Jönköpings län. Polisen är på plats, men i

Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.