Paula Lindgren förevigar jägarnas jaktminnen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2017-07-11

Paula Lindgren förevigar jägarnas jaktminnen

Paula Lindgren och Daniel Sköld skapar personliga jaktminnen i form av smycken av hylsor. Allt började med att Paula såg en 9-millimeterspatron i sociala medier som hade gjorts om till ett smycke.

Paula Lindgren förevigar jägarnas jaktminnen

Paula Lindgren och Daniel Sköld skapar personliga jaktminnen i form av smycken av hylsor. Allt började med att Paula såg en 9-millimeterspatron i sociala medier som hade gjorts om till ett smycke.

@evashockey:
“OBSESSED with my new ammo jewelry from Paula Lindgren! Earrings & necklace made from my fave .270 @NoslerInc bullets!”

– Jag ville ha ett likadant. Först så fick jag tag på en 9-millimetershylsa och en kula. Sedan tog jag superlim och tryckte ner kedjan i tändhattshålet. Det var med ett sånt halsband allt började, säger Paula Lindgren.

Paula hade inte en aning om vad just det halsbandet skulle leda till under de kommande åren. Hon kunde ingenting om varken jakt- eller smyckesbranschen.
När jag frågar om hon hade någon erfarenhet vad gäller smyckestillverkning tidigare, så ler hon och skakar på huvudet.

– Jag gjorde väl pärlarmband när jag var ung, men vem har inte gjort det egentligen? Vi kunde ingenting om guldsmide överhuvudtaget och vi hade ingen utrustning för att kunna hålla på med det heller, säger Paula Lindgren.

Daniel Sköld

Hjälp av släkten

Ryktet om smyckena spreds snabbt i sociala media, och Paulas sambo Daniel började bli involverad i skapandet efterhand intresset från jägarkåren ökade. De provade sig fram, med blandade resultat. Daniel berättar om när han provade en tidig variant av manschettknappar. De var limmade och när han tappade den ena i golvet så gick den sönder. De insåg då att de behövde göra produkter med högre kvalitet. Lösningen fanns inom släkten, detta i form av Daniels morfar. Under sin levnadstid var han silversmed och på vinden hittade de en ärvd cigarrlåda full med olika sorters verktyg. Det ena konstigare än det andra.

@megganlane:
“A huge thank you to @paulalindgren for my beautiful jewelry! Her line is every huntress’s dream, she hand makes every piece with your favorite bullet casing and uses real gold, silver, or platinum. I am wearing the paracord bracelet with a Winchester .270 casing set in real gold and the petite necklace.

– Vi satt där med massor av verktyg, silverplåtar och trådar. Med hjälp av nätet och olika kontakter så lärde vi oss vad som skulle användas hur. Snart hade vi lärt oss mycket om guldsmide och inom kort höll manschettknapparna tillräckligt god kvalitet, säger Daniel Sköld.

De tillverkade fler och fler smycken och budskapet om deras verksamhet spreds snabbt i sociala medier. De fick bra respons och det skulle bli starten för deras nya företag. Vägen har varit framgångsrik och präglad av hårt jobb. Deras slit har lönat sig och nu har de ett aktiebolag.

– Vi bytte ut köksbordet och soffan i vår minietta i Stockholm mot en arbetsbänk i trä. Den enda möbel vi behöll var sängen, och så lade vi all vår vakna tid på att tillverka smycken. Därefter har vi sålt och investerat i företaget allt eftersom.
– Flera personer har velat investera i företaget, och banken har försökt kasta pengar på oss, men vi har tackat nej. Vi har istället återinvesterat varandra krona vi dragit in. Inga genvägar alltså. Vi har inte direkt haft en motorväg längs vägen där vi är idag utan mer kört på en grusväg bredvid vägen, säger han.

 

Paula Lindgren
Paula Lindgren. Foto: Jessica Ädel

Hemma är bäst

Ute i verkstaden i Möklinta är aktiviteten hög. I dag levererar de smycken till över 40 olika länder.

– Det är helt fantastiskt, säger Daniel Sköld.
Som avslutning fick undertecknad prova på att göra ett petite armband. Väldigt roligt, om än svårt! Paula berättar att det är en lyx att inte behöva ha en hel fabrik.

– Så länge vi får plats med de maskiner och verktyg vi behöver så är det tillräckligt stort för oss att arbeta på. Vi är glada att det vi gör inte tar upp så mycket plats. Vi kan leverera tusentals smycken i ett svep härifrån utan att behöva till exempel massor med lagerutrymme. Det är verkligen lyx för oss att kunna driva företaget och expandera det men bara vara två stycken och på så liten yta.

Vad händer framöver?
– Nyheter som vi har i dag är hagelsmycken. Sedan kommer vi även att satsa på kaliberlösa smycken eftersom många jägare vill kunna köpa presenter till sina ickejagande vänner och familjemedlemmar, avslutar Paula Lindgren.

Steg för Steg “Petite Bracelet” på sida 72 i Magasin Vildmarken nr 7 2017.

 

Fortsätt läsa …

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.