Ad

Paula Lindgren förevigar jägarnas jaktminnen

Paula Lindgren och Daniel Sköld skapar personliga jaktminnen i form av smycken av hylsor. Allt började med att Paula såg en 9-millimeterspatron i sociala medier som hade gjorts om till ett smycke.

@evashockey:
”OBSESSED with my new ammo jewelry from Paula Lindgren! Earrings & necklace made from my fave .270 @NoslerInc bullets!”

– Jag ville ha ett likadant. Först så fick jag tag på en 9-millimetershylsa och en kula. Sedan tog jag superlim och tryckte ner kedjan i tändhattshålet. Det var med ett sånt halsband allt började, säger Paula Lindgren.

Paula hade inte en aning om vad just det halsbandet skulle leda till under de kommande åren. Hon kunde ingenting om varken jakt- eller smyckesbranschen.
När jag frågar om hon hade någon erfarenhet vad gäller smyckestillverkning tidigare, så ler hon och skakar på huvudet.

– Jag gjorde väl pärlarmband när jag var ung, men vem har inte gjort det egentligen? Vi kunde ingenting om guldsmide överhuvudtaget och vi hade ingen utrustning för att kunna hålla på med det heller, säger Paula Lindgren.

Daniel Sköld

Hjälp av släkten

Ryktet om smyckena spreds snabbt i sociala media, och Paulas sambo Daniel började bli involverad i skapandet efterhand intresset från jägarkåren ökade. De provade sig fram, med blandade resultat. Daniel berättar om när han provade en tidig variant av manschettknappar. De var limmade och när han tappade den ena i golvet så gick den sönder. De insåg då att de behövde göra produkter med högre kvalitet. Lösningen fanns inom släkten, detta i form av Daniels morfar. Under sin levnadstid var han silversmed och på vinden hittade de en ärvd cigarrlåda full med olika sorters verktyg. Det ena konstigare än det andra.

@megganlane:
”A huge thank you to @paulalindgren for my beautiful jewelry! Her line is every huntress’s dream, she hand makes every piece with your favorite bullet casing and uses real gold, silver, or platinum. I am wearing the paracord bracelet with a Winchester .270 casing set in real gold and the petite necklace.

– Vi satt där med massor av verktyg, silverplåtar och trådar. Med hjälp av nätet och olika kontakter så lärde vi oss vad som skulle användas hur. Snart hade vi lärt oss mycket om guldsmide och inom kort höll manschettknapparna tillräckligt god kvalitet, säger Daniel Sköld.

De tillverkade fler och fler smycken och budskapet om deras verksamhet spreds snabbt i sociala medier. De fick bra respons och det skulle bli starten för deras nya företag. Vägen har varit framgångsrik och präglad av hårt jobb. Deras slit har lönat sig och nu har de ett aktiebolag.

– Vi bytte ut köksbordet och soffan i vår minietta i Stockholm mot en arbetsbänk i trä. Den enda möbel vi behöll var sängen, och så lade vi all vår vakna tid på att tillverka smycken. Därefter har vi sålt och investerat i företaget allt eftersom.
– Flera personer har velat investera i företaget, och banken har försökt kasta pengar på oss, men vi har tackat nej. Vi har istället återinvesterat varandra krona vi dragit in. Inga genvägar alltså. Vi har inte direkt haft en motorväg längs vägen där vi är idag utan mer kört på en grusväg bredvid vägen, säger han.

 

Paula Lindgren

Paula Lindgren. Foto: Jessica Ädel

Hemma är bäst

Ute i verkstaden i Möklinta är aktiviteten hög. I dag levererar de smycken till över 40 olika länder.

– Det är helt fantastiskt, säger Daniel Sköld.
Som avslutning fick undertecknad prova på att göra ett petite armband. Väldigt roligt, om än svårt! Paula berättar att det är en lyx att inte behöva ha en hel fabrik.

– Så länge vi får plats med de maskiner och verktyg vi behöver så är det tillräckligt stort för oss att arbeta på. Vi är glada att det vi gör inte tar upp så mycket plats. Vi kan leverera tusentals smycken i ett svep härifrån utan att behöva till exempel massor med lagerutrymme. Det är verkligen lyx för oss att kunna driva företaget och expandera det men bara vara två stycken och på så liten yta.

Vad händer framöver?
– Nyheter som vi har i dag är hagelsmycken. Sedan kommer vi även att satsa på kaliberlösa smycken eftersom många jägare vill kunna köpa presenter till sina ickejagande vänner och familjemedlemmar, avslutar Paula Lindgren.

Steg för Steg ”Petite Bracelet” på sida 72 i Magasin Vildmarken nr 7 2017.

 

Fortsätt läsa …

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-07-11

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.