Patagoniens kronhjort – jakt under kondorens vingar

2020-03-12

Patagoniens kronhjort – jakt under kondorens vingar

Kronviltets introduktion i Patagonien för omkring 100 år sedan har inneburit att Argentina i dag kan erbjuda en av världens exklusivaste jakter på kronhjort, men det är sannerligen inte lätt att nedlägga en av Andernas bergskungar.

Patagoniens kronhjort – jakt under kondorens vingar

Kronviltets introduktion i Patagonien för omkring 100 år sedan har inneburit att Argentina i dag kan erbjuda en av världens exklusivaste jakter på kronhjort, men det är sannerligen inte lätt att nedlägga en av Andernas bergskungar. [Text & foto: Thomas Lindy Nissen]

Vi har gått nästan fyra kilometer i den bergiga terrängen, upp och ner och genom snår och skog, när vår guide Cacho plötsligt stannar upp. Han lyssnar i några sekunder samtidigt som han studerar och bedömer de 6–7 hjortarna som brölar runt omkring oss. Sedan gör han ett tecken som betyder att vi ska sätta det långa benet främst för att kunna genomföra planen som han precis har tänkt ut. Tidigare i morse såg han en vacker hjort som han inte hade stött på tidigare och hans erfarenhet säger honom att denna hjort bör fällas ikväll om vi inte vill se den försvinna iväg bort igen. Efter att ha fått syn på den i dalen under oss så leder Cacho sin danske klient Mark Longhi Andreasen ner mot hjorten, i skydd av de enda buskar och träd som finns i terrängen. Han hamnar under ett träd och därifrån ser han hjorten bröla över några hindar. Han står inte speciellt bra och han måste hålla inne skottet, men det ser lovande ut.

Åtta taggar, tolv kilo

Jaktområdet ägs av Jusgo Jones och hans fru Rita, som är till hälften dansk. Det ligger cirka 35 kilometer söder om San Carlos de Bariloche, byn som enligt vissa konspirationsteorier var platsen där Hitler skulle njuta sitt ”otium”, alltså ett ställe dit man drar sig tillbaka för att åtnjuta lugnet på ålderns höst. Området är skyddat av ett stort antal låsta grindar, dessutom är vägarna dåligt underhållna vilket gör det svårt för tjuvskyttar. Denna jaktliga paria är inte bara en nagel i ögat på Jusgo, utan något som är utbrett i Argentina. 

Kronhjortarna här är ofta kraftiga, men har oftast inte så många taggar. Den tyngsta som vår gästvänliga ”gaucho” hade fällt hade bara åtta taggar, men de vägde hela tolv kilo. Jaktområdet är på 25 000 hektar. Här fälls mellan fem och tio kronhjortar varje år, samt en handfull pumor. De sistnämnda erbjuds inte till betalande jägare, men jagas med hundar och pistol och läggs ner av Jusgo eller hans dotter Samantha. Bästa tiden för jakten är under brunsten och det toppar nästan alltid i slutet av mars.

Hjort på nära håll

Cacho väljer avskjutningshjortar baserat på sin värdering av kronan; exempelvis antalet taggar och dess placering, hornens symmetri och hjortens ålder kontra hornens potential. Han kan inte ett ord engelska, utan svarar med teckenspråk på alla frågor gällande hjortviltet. Han är en duktig guide som gång på gång bevisar att han kan utläsa och tolka hjortens bröl och rörelsemönster. En kväll ser han fyra hjortar uppe på bergssluttningen. Han låter Mark förstå att några av dessa kan fällas och den unga jägaren vill därför påbörja en snabb smygjakt. Cacho insisterar dock på att de ska avvakta lite för att läsa av hjorten när den tar sig nerför berget. När han äntligen inleder pyrschen är tiden knapp, men lite senare är han knappt 25 meter från 14-taggaren. 

De är på väg upp genom skogen, guidade av brunstbrölen, när Cacho plötsligt stannar upp och ger ett tecken som betyder att de andra ska sätta sig ner. I undervegetationen ovan ser de till en början ingenting, men 30 sekunder senare skymtar de plötsligt en hjort mellan stammarna. Den visar sig först bara som hastigast, men när den kommer närmare uppenbarar sig en skottchans. Även om den erfarna guiden från 1200 meter håll hade kunnat avgöra att det var en skjutbar hjort så ändrade han sig nu och nekar Mark att ta skottet eftersom han tycker att hjorten är lovande och bör få några år till om Kung Vinter, Jaktens Gudinna och pumorna vill det, vill säga. 

På hästryggen

Terrängen varierar kraftigt och stora dalar löper mellan de många bergstopparna. På några ställen är bergssidorna beväxta med mindre buskar och äventyrlig urskog, medan det på andra ställen är nästan helt öppet. På grund av variationen och jaktområdets storlek så skiljer sig jaktmetoderna kraftigt åt. Det kan röra sig om allt från smygjakt i tät skog, vakjakt uppe på topparna och/eller långa skott över de små dalarna. För att kunna täcka området så använder man dessutom hästar för att ta sig fram. 

Den minst händelserika dagen får vi just när vi genomfört 20 kilometer uppe på hästryggen för att ta oss långt in på området. Här hör vi inte längre några bröl och trots att vi ser mycket spår av hjortvilt så får vi endast kontakt med en enda hind och ett par unga hjortar. Förklaringen till detta får vi mot slutet av dagen när vi hittar tydliga och helt färska pumaspår i sanden. 

På några områden trampar hästarna med jämna mellanrum igenom det sandiga underlaget, vilket orsaker en något instabil gång. De som orsakar undermineringen kallas dugo dugo av lokalbefolkningen och är små hamsterliknande gnagare. Under jorden hörs det buuuwh, buuuwh, buuwh, men trots att vi hörde dem konstant så lyckades vi inte se ett enda exemplar under tiden jag var där. Å andra sidan får vi istället uppleva kondoren, en sydamerikansk gam med ett vingspann på upp till 3,2 meter, vilket är störst av alla rovfåglar i världen. 

Vinnare och förlorare

Brunsten ”peakar” under den sista dagens jakt och hjortarna hörs överallt i dalen. Under flera timmar pyrschar vi på en hjort som till slut befinner sig endast drygt 400 meter bort. Under morgonen har han, brölande, rört sig genom dalen och nu står han på den andra sidan, i full färd med att ha en verbal kamp mot en kraftfull hjort. Han är redan drabbad av brunstens första kampskador. Han haltar betänkligt på vänster framben och även pälsen visar tydliga tecken på att han nyligen har varit i strid. Kanske är det just därför som han inte närmar sig sin rival ytterligare. Åtminstone verkar det som att han plötsligt tappar modet och vänder sig för att söka lyckan på den motsatta sidan istället. När hjorten kommer in på 250 meter, och dessutom kommer fri från buskarna, så tar Mark chansen.

Jaktfebern slår emellertid till och full av ångest traskar den unga jägaren snart hem mot lägret. Det är hans hittills största nederlag. Han sköt förbi hjorten, och det visar sig senare att det oskyddade ballistiktornet på lånegevärets kikarsikte hade skruvat på sig under jaktens gång. Under en testskjutning senare under dagen konstateras att kulan går alltför högt. Mark kan i alla fall trösta sig med att hjorten, turligt nog, inte blev träffad under den olyckliga situationen!

I gengäld fick han en riktigt bra start på resan med en stor 10-taggare i just den här dalen den första kvällen. När hjorten vänder sidan till hinner den bröla två gånger till innan Mark avlossar kulan som träffar rakt i hjärtat. Hjorten springer tio meter innan den stannar upp, vilket får Mark att skicka iväg ännu en kula. Halsskottet skickar den redan vacklande hjorten till marken, som om den hade blivit träffad av blixten.

Det vi har upplevt här är något av världens bästa, och mest unika, hjortjakt. Här får man hela paketet; lyxen i allt det primitiva, slitet mitt i det avslappnade, dramat i det odramatiska, nederlag och segrar. Hjortjakt under kondorens enorma vingar i natursköna Patagonien sätter naturens och jaktens kamp i perspektiv – det är helt enkelt en upplevelse för livet. 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.