Panerad abborrfilé med Sandefjordsås och färskpotatis

Efter en lyckad och minnesvärd kväll på Borgvikssjön i Vänern hade vi ynnesten att kunna tillaga ett favoritrecept sedan länge, detta i form av byxad abborre med en norsk gräddig och örtig klassiker, nämligen Sandefjordsås.
Efter en lyckad och minnesvärd kväll på Borgvikssjön i Vänern hade vi ynnesten att kunna tillaga ett favoritrecept sedan länge, detta i form av byxad abborre med en norsk gräddig och örtig klassiker, nämligen Sandefjordsås.
2023-11-05

Panerad abborrfilé med Sandefjordsås och färskpotatis

Efter en lyckad och minnesvärd kväll på Borgvikssjön i Vänern hade vi ynnesten att kunna tillaga ett favoritrecept sedan länge, detta i form av byxad abborre med en norsk gräddig och örtig klassiker, nämligen Sandefjordsås.

Receptet är för 4–5 personer:

• 1 kg abborrfilé
• Ströbröd
• Smör till stekning
• Dill
• Citron till garnering

Sandefjordsås:

• 200 g smör
• 2,5 dl vispgrädde
• 2 dl crème fraiche
• ½ kruka dill
• Citronsaft
• Salt

Gör så här:

Panera fisken genom att vända den i ströbröd på båda sidor. Salta. Stek filéerna (på den finaste sidan) i rikligt med smör och olja på medelhög värme i 2–3 minuter. Stäng därefter av plattan och vänd filéerna.

Häll i grädden i en kastrull och koka upp den försiktigt. Rör ner crème fraiche. Dela upp smöret i bitar och vispa ner lite i taget. OBS! Det får aldrig koka.

Ställ av plattan och tillsätt den hackade dillen. Smaka av med citronjuice och salt. Servera tillsammans med kokt färskpotatis – och en citronskiva!

Smaklig måltid!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter