På Vildhällen: Vildsvinsstek med sommarprimörer

2021-07-18

På Vildhällen: Vildsvinsstek med sommarprimörer

Vildmarkens Therese Tillman tar i det här numret av magasinet vara på säsongens goda, den här gången i form av en vildsvinsstek med smashad vitlökspotatis och sommarprimörer.
 

Vildhällen tar matglädjen till en ny nivå

Vildsvinsreceptet tillagades på Vildhällen – en helt och hållet svensktillverkad stekhäll som ersätter den klassiska stekpannan och den så populära muurikkan.

Produkten är framtagen av Royal Steel, ett företag som inspireras av Norrland och dess vackra natur. Stekhällen har tagits fram i nära samarbete med tv-kocken Erik Brännström, en norrlänning och kokboksförfattare som kanske är mest känd som Vilda Kocken. Och även om man inte hade känt till bakgrunden så hade man nästan kunna gissa att människor med förkärlek för vildmarken ligger bakom Vildhällen. Matglädjen sköt nämligen i höjden när vi påbörjade tillagningen ute på vår grillplats.

XXL-modellen är en rejäl pjäs på 43 x 55 cm och drygt 15 kilogram massivt kolstål från Norrland. Plats är med andra ord inga problem och Vildhällen förvandlar hela grillen, eller för den delen induktionshällen inomhus, till ett enda stort stekbord. Hörnen är helsvetsade och den rejäla kanten gör att det inte blir något spill. Handtagen är rejäla, vilket behövs med tanke på stekhällens vikt.

Social stämningshöjare

Sedan vi tillagade vildsvinsreceptet så har vi även hunnit baka pizza på stekhällen, med samma goda resultat. Detta är en produkt som förutom att ge god mat även fungerar som en riktig stämningshöjare och som en given hållpunkt att samla vännerna kring.

Om vi ska nämna någonting negativt så är det att den med sin vikt och storlek är lite otymplig att rengöra, men fördelarna väger absolut upp!

Smashed potatoes med vitlökssmör

• En klick smör
• 1 st vitlök
• Ett knippe persilja
• 500 g färskpotatis
• Salt och peppar

Börja med att tvätta och koka färskpotatisen i saltat vatten. Blanda ihop smör med hackad persilja och pressad vitlöksklyfta i en skål. Låt den färdigkokta potatisen svalna. Kläm potatisarna i handen och lägg dem en efter en på stekhällen. Lägg på smöret och krydda sedan med salt och peppar.

BBQ-sås

• 2 vitlöksklyftor
• 1/2 gul lök
• 2 tsk spiskummin
• 0,5 dl balsamvinäger
• 1 msk soja
• 2 msk worcestershiresås
• 1 dl farinsocker
• 1 dl passerade tomater
• 2 krm sambal
• 1 msk oregano

Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn ihop med spiskummin i en kastrull i lite olja. Häll på balsamvinägern och låt koka ett par minuter, tillsätt sedan övriga ingredienser. Koka samman allt på låg värme i ca 10 minuter till en kladdig röra som du sedan mixar slät.

Marinerad vildsvinsstek

• 800 g vildsvinsstek
• Marinad
• Kryddor efter smak

I månadens recept har vi plockat upp en bit vildsvinsstek med en vikt på cirka 800 gram, men receptet kan förstås appliceras på liknande styckdetaljer. Att ha tillgång till en sous vide är ett otroligt bra redskap, inte minst när det kommer till viltkött. Rigga upp din sous vide i en bunke eller gryta till önskad kärntemp, vi har valt 56 grader. Ihop med en välkryddad marinad vakuumpackar du steken i en påse och lägger i vattenbadet i cirka 4 timmar. Steken har nu alltså en bra kärntemp och ett rosa och saftigt kött och är egentligen redo att äta – men låt den få lite färg på stekbordet eller över grillen, krydda lite extra efter smak och varför inte smeta på lite grillsås för att ge den extra karaktär! Tranchera i lagom stora bitar och servera.

Grillsallad med fetaost

• 1 st rödlök
• 4 st morot
• 1 st zucchini
• En knippe rädisa
• 1 st spetskål
• Majskolv
• 1 knippe sparris
• 250 g körsbärstomater
• 200 g fetaost
• En knippe vårlök

Hacka grönsakerna i jämnstora bitar. Lägg dem på stekbordet, rör om och låt dem få en jämn och fin färg. Smula fetaost över grönsakerna och toppa med persilja. Servera den smakrika och rökiga salladen i en skål eller direkt på tallrik.

Bea-sås

• 200 g smör
• 4 äggulor
• 2 dl rapsolja
• 2 msk lag från estragon från vinäger
• En nypa av estragonen
• 1 msk torkad dragon
• 1 krm cayennepeppar
• 1 krm salt
• 1 krm peppar

Smält smöret och ställ åt sidan (viktigt att alla ingredienser är i rumstemperatur innan du börjar vispa). Knäck ägg och lägg äggulor i en skål. Hacka estragonen och lägg i samma skål. Vispa äggulor och sila sakta ner smör samt rapsolja samtidigt som du vispar. Smaksätt med torkad dragon, estragon, vinäger, cayennepeppar, salt och peppar.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!