På pass med Mette Karin Petersen

2020-03-19

På pass med Mette Karin Petersen

Nyligen arrangerade WeHunt sin numera årliga och uppskattade drevjakt i Skårsjö. I samband med det så tog vi på Magasin Vildmarken rygg på ett nytt stjärnskott på jakthimlen, nämligen Mette Karin Petersen. [Text: Magnus Skoglund & Foto: Staffan Johansson]

 

 

Vi känner oss varmt välkomna när vi anländer till Skårsjö Gård denna decemberkväll; både bildligt och bokstavligt talat. Tre eldstäder lyser upp gården och inomhus har det dukats upp med tapas inspirerade av det vilda med bland annat hjortchorizo, vildsvinskorv och andra delikatesser. Många bekanta ansikten och aktörer var på plats, bland annat representanter från Normark Scandinavia, WeHunt såklart, och inte minst Tormeks Mattias Landgren.

Framöver kommer de som tittar på Vildmarken Play få följa med på pass ut med jaktprofiler och dagen efter tar vi sällskap med danskan Mette Karin Petersen, som nu är med på sin första drevjakt i Sverige. Samtidigt som vi beger oss ut mot platsen vi tilldelats så berättar hundentusiasten Mette att intresset för jakt uppstod när hon följde med ut i rollen som drevkarl. 

 – Jag upptäckte då att jakt inte bara handlade om att trycka på avtryckaren utan istället om unika upplevelser, stark gemenskap och möjligheten att skaffa sig det absolut godaste viltköttet, säger hon.

Snart är vi framme och det visar sig snart att vi har blivit tilldelade en perfekt plats. Det är endast 40 meter till vattnet och massvis med spår från vilt. Mette klättrar upp i tornet och tittar snabbt i WeHunt-appen för att se vart drevkarlarna och hundarna befinner sig.  

 

”Träffade jag den?”

Vi ser att de rör sig mot vårt håll och snart hör vi hundarnas skall allt tydligare. Adrenalinet börjar pumpa när vi noterar att det är någonting som börjar röra på sig i vassen nere vid vattnet. Plötsligt kommer en hel flock med vildsvin, både stora och små, smygandes ur vassen. Mette lägger an och skjuter mot ett av vildsvinen långt bak i klungan. Snabbt försvinner de in i vassen igen och eftersom vi inte kan se vildsvinet igen så avlossar hon inte några fler skott. Mette vänder sig mot mig, frågandes.

 – Träffade jag den? Kan du se den? säger hon. 

Jag skakar på huvudet och eftersom det är hundförarnas uppgift att ta hand om eftersöken så blir vi stående kvar i tornet. Mette berättar att hon tycker att det är olustig känsla och en situation som hon inte har varit med om tidigare. 

 – Jag har lite lätt ont i magen över att inte veta var mitt vildsvin är. Det är en frustrerande och obehaglig situation som jag inte upplevt tidigare, säger hon.

Blixt från klar himmel

Lite senare har frustrationen gått ner lite – och pulsen likaså. Som en blixt från klar himmel dyker plötsligt tre vildsvin upp på fältet precis framför tornet. Mette lägger åter an och skjuter. Vildsvinet tecknar, men faller inte, och därför avlossar Mette ett skott till. Den här gången går allt bra. Vildsvinet ligger på gräset, cirka 70 meter bortanför oss. Och på vägen tillbaka är Mette märkbart lättad och glad. Hennes första drevjakt i Sverige har fått ett lyckligt slut. 

   Den har överträffat alla mina förväntningar med massor av vilt och goda skottchanser. 

Vad brukar du jaga mest i Danmark? 

– Jag älskar att vara iväg och jaga med både hagel och gevär, men den här säsongen har det mest varit gevär som gäller eftersom mina jaktmarker där hemma inte har särskilt mycket fågelvilt utan istället massor av rov-, dov- och kronvilt, säger Mette Karin Petersen. 

Lärorikt Afrikaäventyr

Trots att Mette började jaga så sent som 2016 så har hon redan hunnit att samla på sig spännande upplevelser. Som exempel nämner hon en termin på universitetet när hon åkte ner till Sydafrika för att arbeta med jakt och marknadsföring.

  Min vistelse i Sydafrika har gett mig en djup kunskap om jaktturism i landet, samtidigt som jag har fått mycket erfarenhet.

Vad minns du mest från det äventyret?

– Sydafrika har lämnat ett stort avtryck hos mig. Men trots att det var passionen för jakten som tog mig dit så var det andra saker som stack ut och som jag för alltid kommer bära med mig, säger hon.

Efter ett byggprojekt på skjutbanan så fick Mette följa med ut till ett utsatt och fattigt område i landet för att sälja av delar av virket som blev över – och mötena därifrån bär hon med sig för evigt. 

  – Familjerna bodde i små skjul som de hade byggt själva. Barnen sprang barfota i gräset och mer än ett mål om dagen var otänkbart, säger Mette Karin Petersen och fortsätter: 

 – Vi ser fattigdom på TV och kan ha svårt att förhålla oss till den eftersom den är på andra sidan jorden. Men om man upplever det så får man ett helt annat perspektiv. Mina fotbollsmatcher i det torra gruset med dessa barn är det bästa minnet jag har av min tid i Sydafrika. 

Tar plats i rutan 

Och apropå tv så kommer man snart kunna se mer av Mette i rutan framöver, inte bara i Vildmarken Play alltså. Hon berättar att hon dock inte kan berätta så mycket ännu, men att det kommer att bli ett filmprojekt som inte minst nya inom branschen kommer att ha nytta av.

– Jag är priviligierad som har fått lov att ingå i ett spännande projekt med några av branschens ledande varumärken, säger hon.

– Det kommer att bli lärorikt för nya jägare och förhoppningsvis även för de lite mer erfarna, säger Mette Karin Petersen som dock inte kan avslöja mer än så. 

Ni som följer och läser Magasin Vildmarken kommer dock givetvis få reda på allt om projektet framöver! 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!