Ad

På jakt efter världens största gnagare

Det var bland annat önskan om nedlägga ett exemplar av världens största gnagare, kapybara, eller vattensvin som den ibland också brukar benämnas, som lockade iväg en ung dansk jägare på jaktäventyr till Sydamerika. Det blev en utmanande jakt på många sätt. [Text & foto: Thomas Lindy Nissen]

Meter för meter närmar de sig våtmarken i tallskogens utkanter. För att komma så nära vattnet som möjligt så måste de krypa genom det halvhöga gräset; jaktguiden Sergio Winitzky med geväret på ryggen, och hans klient Mark Longhi Andreasen strax bakom honom. När det inte går att komma närmare vattnet utan att bli upptäckt så reser sig guiden upp snabbt, som en kobra som går till attack. Nu är det viktigt att hitta den stora hanen, vars enda kännetecken för honorna är en liten puckel på näsans baksida. Det finns cirka 15 djur framför dem, några är på land medan andra är i vattnet. Efter att ha spanat lite så pekar Sergio ut djuret som de ska prova att komma lite närmare – målet är nästan nått.

Världens största gnagare

Vattensvinet – eller carpincho, som djuret kallas av lokalbefolkningen – kan uppnå en vikt på över 60 kilo och finns i flera argentinska provinser. I vissa områden med lokala jägare, med högt jakttryck och med många störningsmoment, är de dock sällan förekommande – och nattaktiva. Men i gengäld så är den långtifrån blyg i det 45 000 hektar stora och privatägda området dit Mark har åkt för lite safari, och här är de långtifrån få. Beståndet av vattensvin är här så stort att jakten på förhand kan framstå som lätt, men Mark har ändrat uppfattning under de senaste dagarna då han utmanat vattensvinet samtidigt som han har jagat annat vilt i området. Dessa djur har visat sig vara smartare än förväntat – och dessutom har de en gullighetsfaktor som gjort att den unga jägaren fattat irrationell sympati för den stora gnagaren. Djurens stora lugn, deras klumpiga gång och stora ögon gör bytet svårare att döda.

Mark har varit nära de stora gnagarna flera gånger de senaste dagarna utan att de för den sakens skull har verkat särskilt skrämda. Han har därför lite svårt att förstå guiden när han berättar hur försiktiga de måste vara.

Utan förvarning glider den gamla hanen ut i vattnet, han har fått vittring på jägarna. Kort därefter hörs ett nasalt ”hooonk” och varningssignalen får flera av de andra djuren på land att söka sig mot vattnet. Mark vill av förståeliga skäl inte skjuta den gamla hanen i huvudet, vilket är enda möjligheten när den är i vattnet – det finns inget annat att göra än att prova lyckan på något annat ställe.

Vad är poängen?

Kapybaran har jaktsäsong i Argentina, men eftersom det är en inhemsk sydamerikansk art kan den inte exporteras som en trofé. Men varför lägger då ditresande jägare ner den stora gnagaren? För Marks del handlar det om en önskan att prova en annorlunda jakt på en unik art, men det finns även andra anledningar. Dels reproducerar arten sig snabbt – och har egentligen inte några fiender, förutom alligatorerna som endast tar de små ungarna. Beståndet kräver därför således en viss avskjutning eftersom det – när det blir för tätt – får en sjukdom som förlamar djuren från höften och ner. Om ett djur har fått sjukdomen så kommer det smitta andra individer varvid beståndet kommer minskas kraftigt och det på ett bestialiskt sätt. Enligt Sergio kan man, i perioder då sjukdomen härjar, se hundratals vattensvin som drar den ”döda” bakkroppen efter sig, endast med hjälp av frambenen. Det är en otäck syn – och därför ser han gärna att hans jaktgäster lägger ner ett eller två exemplar när de är på plats.

Precis som i fallet med vattensvinets lillebror, bävern, finns det inte mycket kött i förhållande till kroppens storlek. Köttet som finns är dock välsmakande och används primärt i det lokala köket och produkterna av vattensvinets skinn används till bälten, väskor och liknande. Dessa produkter kan köpas i souvenirbutiker och exporteras lagligt.

Vid nästa våtområde är turen äntligen på Marks sida. Här är hanen det enda av många vattensvin som inte ligger i vattnet. Efter en kort smygjakt reser sig den unga jägaren långsamt upp från gräset, placerar geväret i skjutstocken och gör sig redo. Det är ungefär 80 meter till den utvalda hanen som med lugna, klumpiga rörelser betar av de saftiga vattenväxterna. Den står konstant med framsidan mot dem vilket får Mark att tro att de snart kommer få chansen när den väl vänder sig. Men inget är som bekant säkert och plötsligt rör den sig ut i ett parti där den nästan sjunker ner helt under ytan. Sekunder senare stiger den dock upp från vattnet, vänder sidan till och presenterar sig perfekt.

Med visst vemod

Under de senaste dagarna har Mark som sagt varit med om stora upplevelser med vattensvinen. Gång på gång har honornas ungar stulit hans hjärta – och gjort honom lite knäsvag. Även om jakten var spännande så kändes det samtidigt lite vemodigt att nedlägga villebrådet. Det är dock fortfarande en stolt barfotapojke som, omgiven av svärmande insekter, vadar ut i det stilla vattnet för att bärga sitt byte.

Naturligtvis är det lite olyckligt att det inte är finns någon trofé att ta med sig hem, men det är som det är med den saken och en trofébild blir det i alla fall. Om inte annat så har Mark fått en upplevelse som är få förunnade – och dessutom har han gett en hjälpande hand i och till detta naturparadis. Den irrationella känslan, som Mark fick av att djuren är för söta för att skjuta, är egentligen inte något som hör jakten eller naturen till, men det är icke desto mindre en verklig känsla. Är man på jakt i Argentina, i ett område där det är möjligt att lägga ned världens största gnagare, kan Mark därför rekommendera att det görs redan den första dagen. För även om han hade en riktigt bra upplevelse, och levererade en perfekt kula, så kände han ändå ett litet sting i hjärtat när han satte kulan i vattensvinet.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-08-18

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.