Hunter E-Light

På drevjakt med Hunter E-Light

2022-01-10

På drevjakt med Hunter E-Light

När är det egentligen dags att byta till en digital jaktradio? Nya Hunter E-Light låter användarna doppa tån i det digitala nätet genom att erbjuda en prisvärd radio som fungerar över det digitala radionätet, samtidigt som man enkelt rattar in även de klassiska analoga kanalerna på 155 MHz-nätet. Vi tog med den och hängde med på drevjakt i Östergötland tillsammans med gänget bakom Hunter och några glada ambassadörer!

En vacker dag i november satte vi oss i bilen för att ratta mot Husby Säteri, ett slott som uppfördes 1795 och som hittas en mil utanför Söderköping. Enligt uppgift ska det vara en av Sveriges mest hemsökta platser där det sägs att biljardbordet lever sitt eget liv, att dörrar smälls igen och att det av och till luktar märkligt på tredje våningen. Även i vårt sällskap som utgjordes av 15 jägare i våra bästa år som njöt av både god mat och dryck, förekom det märkliga dofter, och då inte nödvändigtvis bara på tredje våningen… Trots detta så bjöd slottet på en förstklassig övernattning och nästa morgon vaknade vi alla laddade inför jakten som väntade.

På samlingen bjöds vi på en genomgång av nya Hunter E-Light. Det är inte den minsta radion i storlek från Hunters sortiment, men det kan definitivt vara den mest prisvärda. Displayen är lite mindre men väl så tydlig och där de viktigaste funktionerna finns lätt tillgängliga, som exempelvis de belysta knapparna på radions front.

Genom en enkel och snabb knapptryckning växlar du mellan analog och digital sändning och precis som tidigare modeller är E-Light kompatibel med hela OS-tillbehörsserien. E-Light har alla funktioner som en jägare behöver; däribland viskningsläge (förstärker svaga ljud), pilottoner, scanning, kryptering och dual watch (två-kanalpassning). Och det har nog aldrig varit så enkelt att byta PL-tone tidigare, detta görs med en knapptryckning på radions front.

Vi hade tidigare inte jagat med ett helt jaktlag som använder den digitala tekniken – och det var många förväntansfulla jägare i sällskapet. På dagens jakt stod det främst dovvilt och vildsvin på menyn. Vi jagade tillsammans med ett mindre jaktlag som på förhand hade knappat in alla pass och torn i WeHunt-appen och efter en effektiv lottning var vi snart ute på pass.

Skallen ekade som musik över skogen, men i radiosnäckan i örat var kommunikationen lika kristallklar som om vi stått bara ett par meter ifrån varandra och pratat i jaktradion. Med andra ord är ljudet kompromisslöst och kan jämföras med ljudet i en mobiltelefon. Marken sträcker sig någon kilometer och är relativt kuperad. Vi hörde varandra bra, och det enda som jag hajade till på var att det ”laggade” några gånger. Det var alltså inte brusigt, det var snarare något ord som blev repeterat över radion. Utöver det så hördes allting klart och tydligt.

Hunter E-Light

Eftersom DMR-tekniken benyttjar sig av 155 MHz-bandet (fast istället för radiovågor så skickar den ettor och nollor) så ska du i teorin ha precis lika bra mottagning på de digitala kanalerna som på det traditionella bandet, med den detaljen att digitala kanaler klipper helt när signalen är för svag, istället för att ge en brusig kommunikation. Detta har förstås sina för- och nackdelar, men det är väldigt skönt att ha det brusfritt på radion eftersom man även kan ha väldigt låg volym och fortfarande höra vad folk säger.

Den digitala tekniken erbjuder även kryptering istället för de traditionella pilottonerna. Går du på det digitala spåret kan du dessutom använda ytterligare funktioner. Väljer man ”Kryptering” så kan man skapa en grupp där sändning kodas av den sändande radion, vilket i praktiken betyder att inga utomstående får tillträde och kan lyssna. Ni får helt enkelt vara i fred!

Framtidssäkrad

Ett unikt ID-nummer följer med varje radio och vid mottagning syns numret på displayen. Vill man gå den lite mer personliga vägen så kan man gå och skapa namn i en kontaktlista istället. Hunter E-Light har en lättnavigerad punkmatrisdisplay med överskådlig meny (på svenska eller norska). För dig som vill framtidssäkra dig med en digital jaktradio är detta ett bra alternativ till ett vettigt pris som också fungerar lika bra analogt.

Och ni kanske undrar hur det gick på jakten? Jo, den avrundades i anslutning till solens nedgång – och med några dovvilt som fick pryda paraden var stämningen på topp!

 

<

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Elmia Game Fair är tillbaka

Det har gått några år sedan senast, men nu är det snart äntligen dags för Elmia Game Fair igen. Den 18-20 maj är det åter

Åtelkameror

Vildmarken testar: Spypoint FLEX

Alla jägare vet vikten av att ha en pålitlig viltkamera – och är man dessutom teknikfantast, som Vildmarkens Stefan Vänersand, så är det lätt att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!