Ad

Ovanligt med vådaskjutningar under älgjakten

En doktorsavhandling från Umeå universitet visar att vådaskjutningar under älgjakten numera är väldigt sällsynta.

Avhandlingen visar att man nu är nära nollvision, att jämför med i början av 1970-talet då i snytt fyra personer/år dog av vådaskott under jakten. Mensura Junozovic har skrivit avhandlingen där hon bland annat har undersökt alla dödsfall med skjutvapen under de senaste årtionden och skriver bland annat om att den mänskliga faktorn är en orsak till jaktolyckorna; en människa kanske misstas för att vara en älg, eller situationer där jägare har ramlat med laddade vapen. 

– Ska nollvisionen nås måste jaktlagen prata ännu mer om säkerhet, säger Åsa Holmgren som utbildar blivande jägare till P4 Västerbotten.

Källa: P4 Västerbotten

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-09-20

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.