Orsa rovdjurspark ska monteras ner – och djuren måste få nya hem: ”Pussel mellan många djurparker”

I början av november stänger Orsa rovdjurspark för besökare. Nu pågår arbetet med att hitta nya hem till djuren.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-09-20

Orsa rovdjurspark ska monteras ner – och djuren måste få nya hem: ”Pussel mellan många djurparker”

I början av november stänger Orsa rovdjurspark för besökare, men redan nu pågår arbetet med att hitta nya hem till de 47 individer som berörs.

Till SVT Nyheter Dalarna säger parkchefen Pernilla Thalin att två brunbjörnar snart kommer flytta till en park i England – och att det kommer ta år innan alla djuren är flyttade.

– Det här är ett pussel mellan många djurparker runt om i Europa. När vi har stängt för besökare så kommer vi kunna fokusera på själva omplaceringsarbetet och träna de djur som behöver tränas på till exempel burträning, säger hon till SVT.

Fokus på omplaceringar

Några avlivningar är dock inte aktuellt i dagsläget.

– Vi fokuserar på omplaceringar. Sedan är ju avlivningar en del av ansvaret då man är djurägare om till exempel djur blir sjuka, gamla eller mår dåligt av andra hälsoanledningar.

I en kommentar medger parkchefen att arbetet med nedläggningen och nedmonteringen görs med viss sorg.

– Det känns som en upplevelse som man inte kommer får vara med om igen. Jag har jobbat här länge och fått vara med om dess fantastiska utveckling, så det är jättetråkigt att vi lägger ner, säger hon till SVT.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.