Ad

Oro kring låga slaktvikter

I södra Sverige har slaktvikterna på älg minskat kraftigt. Sedan 1970-talet har siffran sjunkit med 30 procent.

Olle Granath från Storebro är aktiv i Vimmerby Älgförvaltningsgrupp. Olle har studerat statistiken vad gäller slaktvikter och känner oro över älgstammen i de södra delarna av Sverige. En ökad foderkonkurrens kan enligt honom vara orsaken till de låga sifforna.

– Problemet är att de inte får tillräckligt med foder och det beror på att de har så stor foderkonkurrens av rådjur, kron- och dovhjort. Det innebär att hondjuren kalvar ett till två år senare för de måste uppnå en viss vikt och hälsostatus för att brunsta och bli dräktiga, säger Olle Granath till SVT Nyheter.

Delade meningar

Krister Kalén är viltspecialist på Skogsstyrelsen menar dock att det inte finns några klara indikationer på att slaktvikten verkligen har minskat.
– Vi måste anpassa viltstammen till den fodermängd som finns i skogen och samtidigt jobba med den biologiska mångfalden så att vi får en situation där alla gynnas genom att plantera rätt trädslag på rätt marker, säger han SVT Nyheter Småland.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-08-07

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.