Oro kring låga slaktvikter

2017-08-07

Oro kring låga slaktvikter

I södra Sverige har slaktvikterna på älg minskat kraftigt. Sedan 1970-talet har siffran sjunkit med 30 procent.

Oro kring låga slaktvikter

I södra Sverige har slaktvikterna på älg minskat kraftigt. Sedan 1970-talet har siffran sjunkit med 30 procent.

Olle Granath från Storebro är aktiv i Vimmerby Älgförvaltningsgrupp. Olle har studerat statistiken vad gäller slaktvikter och känner oro över älgstammen i de södra delarna av Sverige. En ökad foderkonkurrens kan enligt honom vara orsaken till de låga sifforna.

– Problemet är att de inte får tillräckligt med foder och det beror på att de har så stor foderkonkurrens av rådjur, kron- och dovhjort. Det innebär att hondjuren kalvar ett till två år senare för de måste uppnå en viss vikt och hälsostatus för att brunsta och bli dräktiga, säger Olle Granath till SVT Nyheter.

Delade meningar

Krister Kalén är viltspecialist på Skogsstyrelsen menar dock att det inte finns några klara indikationer på att slaktvikten verkligen har minskat.
– Vi måste anpassa viltstammen till den fodermängd som finns i skogen och samtidigt jobba med den biologiska mångfalden så att vi får en situation där alla gynnas genom att plantera rätt trädslag på rätt marker, säger han SVT Nyheter Småland.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Allt fler skogsrenar i Finland

Efter några år med en nedåtgående trend så har skogsrenarna blivit allt fler i Finland. Nu lever cirka 2 500 av världens drygt 4 000 skogsrenar i

Friluftsliv

Ny app för friluftsentusiaster

Nu lanserar Nordic Outdoor Adventures en app där friluftsentusiaster enkelt ska hitta sitt nästa äventyr. – Med inspiration, information och tips kring destinationer, evenemang och

Hund

Kom igång med spårträningen

I skrivande stund är jaktsäsongen över för i år, men desto ljusare och varmare månader står nu framför oss. För dig med jakthund är denna

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!