Opinionsundersökning: Majoritet tycker vildsvinsstammen är för stor

2022-05-12

Opinionsundersökning: Majoritet tycker vildsvinsstammen är för stor

ATL Lantbrukets Affärstidning presenterar i dag en undersökning som bland annat ger en bild av hur svenskar ställer sig till storleken på vildsvinsstammen.

Jaktjournalen rapporterar i dag om opinionsundersökningen som Novus tagit fram efter att ha genomfört drygt 1 000 intervjuer med ett representativt urval av svenskar mellan 18-79 år. De skriver att 60 procent tycker att stammen är för stor i nuläget. Nio procent tycker att den är lagom som den är, medan en procent tycker att den är för liten.

Trots att 30 procent har svarat ”vet ej” så tycker Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, ändå att överraskande många har en tydlig åsikt i frågan.

– Dels finns ju bara vildsvin i typ en tredjedel av landet och folk i stan träffar aldrig på vildsvin och borde knappast kunna ha en negativ åsikt. Men det återspeglar också ett medieklimat där man snappar upp krigsrubriker om vildsvin som gör många obefogat rädda, säger han.

Annan verklighet i dagsläget

Värt att notera är att undersökningen genomfördes i februari, alltså innan det stod klart att stammen minskat med mellan 25-30 procent.

– Den verklighet vi har i dag är en annan. Men samtidigt hade vi nog inte fått himlaomvälvande skillnad i svar. Rätt många verkar tro att vi kommer att drunkna i vildsvin och att jägarna inte klarar av det. Men vi har faktiskt bevisat att vi kan det, säger Daniel Ligné.

Ta del av hela undersökningen här

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Jakt

Kaninpuls på Endelave

I skrivande stund har jag fortfarande kaninpuls, vilket är passande eftersom jag nyss är hemkommen från min första kaninjakt på ön Endelave. Det blev en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!