Omväxlande jakt bland kobbar och skär

2020-04-06

Omväxlande jakt bland kobbar och skär

Det blev en jaktdag utöver det vanliga när vi följde med Klas Henriksson ut på en minst sagt omväxlande jakt ute i Stockholms skärgård. Det stod nämligen både säl- och rådjursjakt på programmet. [Text: Staffan Johansson, Foto: Staffan Johansson & Stefan Vänersand]

Det var onekligen en speciell känsla att kliva på en specialbyggd Alukin-båt, för att ge sig ut på rådjursjakt! Båten tillhörde Roslagens Jakt & Vilt och det var även de som hade arrangerat dagens minst sagt varierande jaktupplevelse. Förutom att de arrangerar unika jaktäventyr som ingen annan svensk aktör kan anordna, så erbjuder de även hundträning i världsklass.

Med mig hade jag min kollega Stefan Vänersand och vår norske vän och mediapartner, Kristofafer Clausen. I förarstolen hittade vi Roslagens Jakt & Vilts Klas Henriksson tillsammans med sin jaktlabradorsvalp – och praktikanten Gustav Jönsson som hade sin drever, Batman, i knäet när vi gav oss ut till sjöss. 

Vågorna stod högt på Östersjön när vi närmade oss dagens första punkt, som var rådjursjakt med en twist. Vi skulle släppas av på strategiska platser för att inta ett pass, i vissa fall, beroende på storlek av ön/kobben, så blev vi placerade på varsin sida, eller rent av på en ö/kobbe intill. Klas och Gustav lade till och Batman släpptes iväg.

Speciell känsla 

Det dröjde inte länge förrän skallen trängde igenom ljudväggen bestående av havets vindar och de slående vågorna. Att kombinera rådjursjakt med doften av saltvatten och känslan av iskalla kinder var onekligen speciellt. Rådjursjakt för mig är vanligtvis den tysta och täta tallskogen i Värmland, men här ute blev det något helt annat och pulsen slog högt när skallen närmade sig. 

Jag stod högt uppe på en liten ö med gott om växtlighet när jag plötsligt fick syn på en råbock. På andra sidan av ön skymtade jag Stefan och på ön intill stod Kristoffer. Drevern hade snappat upp doften av rådjursklövar och därefter dröjde det inte länge förrän det prasslade i vassen.

Jag stod helt rätt. Råbocken gick mer eller mindre precis i mina spår, vilket var på både gott och ont. Han hann nämligen bara titta upp över klippkanten innan han såg och/eller kände min närvaro, vilket fick honom att snabbt vända om och istället springa mot Kristoffers pass. 

Skottet går 

Ett skott går – och strax därpå rapporterar Kristoffer att bocken är påskjuten. Jag skymtar den, väl tecknande att den fått en bra träff i bogen. Trots det försvann den iväg, kanske på grund av lite extra adrenalinpåslag efter att ha känt doften av både en värmlänning och en 6,5:a från en norsk filmproducent. Men snart hittades han i vassen, knappt 70 meter bort.

Eftersom Roslagens Jakt & Vilt även hanterar en stor mängd säljakter i dessa områden så hade vi möjlighet att kombinera dagens rådjursjakt med just säljakt. Så mellan ”såtarna” om man i detta fall kan kalla det för det, så åkte handkikarna fram för att spana av havets små kobbar.

Säljakt gör sig som bäst under stilla dagar, och då vågorna stod högt och skvätte stort över havets klippor den här dagen så var chanserna att komma till skott relativt små. Men Klas, som hade betydligt bättre känsla för hur och var de håller till än oss andra, fick snart ändå syn på en. Vi drog ned på hastigheten och smög intill samtidigt som vi förberedde oss på ett skott som vi visste skulle vara utmanande. Den som fick bäst chans var Kristoffer och med instinktivt skytte fick han snart fälla dagens första säl som dök fram mellan vågorna på knappa 40 meter. I detta fall får man inte vara för kräsen med träffytorna, och det är i regel ett skott i skallen som gäller. 

Det var inte bara skotten som var en utmaning, det var även svårt att komma till för att fiska upp den döda sälen. Men som tur var hade vi god hjälp. Vi tog oss fram i en Alukin CW 750, en aluminiumbåt utöver det vanliga. Och med sin robusta konstruktion och fjärrmanövrerade av- och påstigningsramp i fören känns båten som gjord för den här typen av jakt. Klas berättar att möjligheterna för en lyckad jakt har ökat avsevärt tack vare den här båten och det skulle vi snart bli varse om. Det hårda metallskrovet slog hårt mot klipporna, men vi kom till sist intill och i läge för att dra upp sälen i båten innan den hann sväljas av havets djup. 

”Hur tog de sig hit från början?”

Dagen fortsatte mellan de små öarna och nu blev det verkligen tydligt vilket underbart och omväxlande jaktland Sverige är. Här ute i skärgården är rådjursbeståndet starkt, men de har även mufflon, dovhjort och annat småvilt bland de omkring 30 000 öar som sägs utgöra Stockholms skärgård. 

En fråga man snabbt ställer sig är naturligtvis: ”Hur tog de sig ut hit från början?”

Det finns inte några självklara svar på det, men det finns spekulationer om att djuren spritt sig över området under de kalla vintrar då isen varit bärande. Under jakten gång såg vi dessutom med egna ögon att rådjuren är kapabla simmare så det kan ju också vara svaret på frågan, eller så är det kanske en kombination av de båda teorierna. 

Jaktminne för livet

Under dagen föll ett flertal rådjur för både Kristoffers och Stefans pipa. För egen del gick jag tom. Jag hade min chans under den första såten utan att lyckas, men faktum är att inte en enda kula lämnade min pipa under den här dagen. Men det gjorde ingenting eftersom jag fick ett jaktminne för livet – och som avslutning blev vi dessutom bjudna på utsökt bisonkött i Klas Henrikssons gemytliga hus i skärgården. 

Stort tack till Roslagens Jakt & Vilt för att vi fick följa med! 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.