Ad

Om din hund blir biten av huggorm

Många kanske känner till att huggormarna brukar vakna till runt mars, men långt ifrån alla vet vad ett bett kan innebära. Nedan kan du läsa mer om hur du bör agera om din hund blir biten.

Huggormen är den enda giftiga ormen, som lever vilt, i Skandinavien. När hundar blir bitna så sker det oftast i nosen, i ansiktsområdet eller i något ben. Det är inte alltid att ormbettet märks så mycket på våra hundar. Området brukar bli ömt och svullet inom två timmar och det är vanligt att den angripna hunden brukar uppvisa symtom på trötthet. Hundens läppar kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan även sjunka ner på halsen. Om bettet drabbar en tass kan svullnaden sprida sig uppåt hundens ben. Blodcirkulationen försämras ibland efter ett bett och kräkning och diarré är andra vanliga symtom om giftöverföringen är måttlig eller kraftig. Var tionde hund drabbas även av rubbningar i hjärtrytmen. Mer allvarliga, men dessbättre även mer ovanliga, symtom är blödningsrubbningar och skador på inre organ. Cirka fyra procent avlider efter huggormsbett.

Sök alltid veterinär

Hundens allmänna tillstånd kan snabbt bli sämre och därför är det viktigt att snabbt söka sig till en veterinär. – Även om hunden verkar opåverkad till en början så kan symptomen visa sig när som helst under de första 48 timmarna. Därför ska du omgående ta hunden till veterinär, säger veterinären Ylva Trygger, i ett pressmeddelande. Om hunden blir väldigt dålig till följd av giftet så finns det effektiva serum som hjälper, om än kostsamma. Om man vet att hunden har blivit biten så gäller att agera lugnt, men effektivt. Kontakta alltid veterinären. Om det är möjligt; bär din hund. Detta gör att giftet inte sprids lika snabbt i djurets kropp. Undvik att lägga tryckförband eller att suga ut giftet.

huggorm

Hur går behandlingen till?

Hur hunden behandlas beror helt på symptomen. Om svullnaden endast är lokal och hunden verkar må allmänt ok så kan hunden ordineras att vila hemma. Om allmäntillståndet är påverkat och hundens cirkulation är nedsatt brukar rekommendationen vara dropp, smärtlindring och observation. Vid riktigt allvarliga symtom ges antiserum om det är möjligt. Om symtomen är måttliga eller kraftiga så tas blodprover för att exempelvis under söka de röda och vita blodkropparna, blodplättar och värden på lever och njurar. Smärtlindring ges i de flesta fall och om blodcirkulationen behöver förebyggas eller behandlas så ges intravenöst dropp. Den enda specifika behandlingen i de här fallen är just antiserum. Som nämnts tidigare så är dock behandlingen dyr (cirka 15 000) och det finns även en risk för en akut allergisk chock – därför ges det inte till alla djur som blivit bitna.

Källor: Agria och Evidensia Djurvårdsguiden.

 

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-07-08

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.