Ad

Öknaskolan utbildar framtidens jägare

Knappt två mil utanför Nyköping hittar man Öknaskolan. Här har det bedrivits jordbruk i många generationer – och nu utbildas framtidens vilt-, jäg- och skogsmästare här. Magasin Vildmarken fick en pratstund med jaktläraren Kenneth Schulze om skolans inriktning, vikten av naturlig förvaltning – och om vad de kommer erbjuda besökarna som tar sig till Tullgarn och Swedish Game Fair i maj. [Text: Magnus Skoglund & Foto: Privat]

– Jakt är i dag en näringsgren tillsammans med jord och skogsbruk på många av landets gårdar. Därigenom blir det allt viktigare med en gemensam samsyn och förvaltning inom sektorn naturbruk, säger Kenneth Schulze som arbetar som jaktlärare på skolan.  

Ungefär 250 elever läser naturbruks-programmet. Här kan man välja mellan inriktningarna häst, djur, trädgård, lantbruk eller jakt och viltvård och efter avslutad utbildning ska skolans jakt- och viltvårdselever kunna förvalta livskraftiga viltstammar i samförstånd med andra näringsgrenar inom naturbruket. Kenneth berättar att eleverna ska vara kundorienterade och ha god handlingsförmåga inom verksamhets-området. 

– Allt vi gör ska präglas av en bra organisation, bra genomförande, långsiktigt nyttjande av våra naturresurser och hålla en hög etisk nivå. 

För att nå dit och för att kunna jaga på skolans övningsmarker så måste eleverna genomgå flera förberedande kurser, förutom den vanliga jägarexamen. Etik, artkännedom, skjutkurs/skjutprov – och inte minst viltförvaltning ingår. 

– Vårt jagande föregås av noggrann planering och inventeringar av våra viltstammar. För att kunna jaga utifrån ett långsiktigt och hållbart perspektiv måste vi veta hur mycket djur vi har på våra marker. Eleverna arbetar därför mycket med olika inventeringsmetoder. Resultatet utifrån dessa talar om hur mycket vi kan skjuta för att hålla våra viltstammar i balans, säger Kenneth Schulze.

Skapar naturligt viltfoder

Kenneth berättar att de vill att viltet som de har ska kunna överleva på naturligt foder som finns växande i vår natur. Därför arbetar eleverna bland annat med att skapa naturligt viltfoder på Nynäs och Ökna.

– Vi har brutit upp granåkrar inne i skogen för nyproduktion av klöver. Eleverna planterar varje år flera tusen salixsticklingar som viltfoder till vårt hjortvilt. Eleverna jobbar också med viltanpassade skogsåtgärder där de gynnar begärliga betesträd och friställer träd som har ollon och bär så de kan växa sig starka och producera mat till våra vilda djur, säger han.

Och fortsätter:

– Vi lägger ut en del foder vintertid. Vi kallar det styrningsfodring. Främst ensilage för att styra bort hjortviltet från områden med  produktionsgrödor. Vildsvinen fodras med små givor säd från foderspridare. Under spridarna lägger eleverna halm för att det ska ta lång tid för vildsvinen att äta upp. Vi vill också att vildsvinen verkligen ska få jobba med att ”böka” i sig maten, allt för att efterlikna deras naturliga födointag. Detta leder till att vi får mindre tryck och skador i grödor och på sommarstugetomter.

Naturlig förvaltning

För att få skjuta en råbock på Ökna eller Nynäs måste eleverna först gå ut och rekognosera och leta reda på en råbock som uppfyller de avskjutningskrav de har utifrån deras viltförvaltningstanke – något de kallar för naturlig förvaltning.

– Med det menar vi att uttagen vi gör behöver bestå av framförallt unga och gamla individer. Anledningen till det är att det är dessa individer som dör i en viltstam som inte jagas. När det gäller rådjur står de på sin topp när de är sex år gamla. Därför måste djuret eleverna letar reda på vara minst sex år. Djuret ska sedan dokumenteras, fotograferas och visas upp för godkännande hos personalen innan eleven kan försöka fälla den. 

Leda och organisera

Under jakttillfällena finns det, förutom lärarpersonal, alltid en elev som fungerar som utsedd jaktledare. Eleverna får då öva sig i att leda och organisera jakttillfällen; allt från planering, genomförande och tillvaratagande. Allt som skjuts på Öknaskolans övningsmarker dokumenteras, vägs och mäts sedan. 

– Vi åldersbestämmer alla djur, studerar livmödrar för att titta på reproduktionen, samt går igenom vommarna för att se vad de äter under de olika årstiderna. Vi lägger också mycket tid till att ta tillvara på det fantastiskt fina närproducerade ekologiska köttet.

Prisad skola

De goda förutsättningarna och den genomtänkta utbildningen har gett resultat och prisskåpet är välfyllt.

– Vi är svenska mästare i jakt 2011, 2012, 2013, 2015 och 2016. 2014 arrangerade vi tävlingen som vänder sig till alla jaktgymnasier i Sverige, i och med att vi arrangerade tävlingen deltog vi inte, säger Kenneth stolt. 

En av anledningarna till framgångarna menar Kenneth ligger i de yttre förutsättningarna.

– Det ger oss möjligheter till att tydliggöra helheter och visa på sammanhang för våra elever genom hela utbildningen. Att eleverna kan få jobba med ”verkligheten” mot riktiga kunder leder till att de lär sig att lösa problem och blir handlingskraftiga inom våra verksamhetsområden. 

– Med all kunskap de samlar på sig ifrån de träningsmöjligheter de har under utbildningen, stärks och växer de som individer och blir attraktiva för arbetsmarknaden.

Swedish Game Fair 

Under Swedish Game Fair kan man möta Kenneth och några elever för att få mer information om vad studier på Öknaskolan innebär.

– Vi kommer att informera om vår utbildning och visa på de fantastiska förutsättningarna du som elev har för att skapa sig en bra utbildning inför yrkeslivet och fortsatta studier, avsluter Kenneth Schulze. 

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-03-17

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.