Ad

Ökad avskjutning av vildsvin

Antalet fällda vildsvin under jaktåret 2017-2018 uppges till 114 831, en ökning från året innan då siffran var 102 923 stycken. Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné menar att goda födobetingelser och milda vintrar har gynnat vildsvinen och att en ökad jakt är nödvändigt. Ett led i att stimulera avskjutningen är att göra det enklare för jägarna att kunna sälja sitt vildsvinskött.

Ökad avskjutning av vildsvin

– Det är positivt att regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa ett system där jägarna ska få sälja vildsvins¬kött direkt till konsumenter och närings¬idkare. Utredningen ska dock inte vara klar förrän sent i höst, säger han till Svensk Jakt.

Och fortsätter:
– Vi hade hoppats på lite snabbare handläggning. Jägare¬förbundet har under flera år arbetat för att jägarna ska få sälja vildsvinskött och vi lämnade in ett färdigt förslag till regeringen redan våren 2018 tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund.

Fortsatt spridning

I maj trädde ett beslut i kraft som underlättar för vildsvinsjägarna, något som Daniel ser som positivt.
– Det är bra. Jägareförbundet välkomnar beslutet att tillåta olika mörkersikten och rörlig belysning, säger Daniel Ligné.
Beräkningar visar att spridningen på vildsvin kommer att fortsätta i minst 30 år framöver.
Källa: Svenskjakt.se

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-07-08

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.