Ad

Oförglömliga bockjaktsäventyr i Polen

Bockjakten har alltid haft en speciell plats i mitt jägarhjärta. Ända sedan jag var i England, och jagade bock i högbrunsten för sex år sedan, har jag velat planera ett nytt bockjaktsäventyr utomlands. Efter en del egna funderingar, och efter att ha diskuterat med jaktresebyrån Diana Jaktresor, föll valet på att besöka Polen i brunsttider. [Text & foto: TOBIAS ÅBERG]

Bockjaktsäventyr i Polen

Brunsten infaller mer eller mindre samtidigt i hela Europa. Den startar någon gång runt den 20 juli och varar sedan i cirka tre veckor. En del år startar det lite tidigare och ibland lite senare, dock brukar brunstbeteendet och bockarnas vilja att komma på lock sträcka sig under en något längre tid – en faktor vi skall återkomma till senare i artikeln.

Polen som jaktland

Anledningarna till mitt val av Polen som jaktland inför detta äventyr var många. För en skåning är det enkelt att ta sig till Polen med bil och landet erbjuder på många håll en väldigt välorganiserad jakt, bra boende, god mat samt att det finns mycket rådjur. Jag bestämde mig för att ha åtta jaktdagar i Polen mellan den 2-10 augusti. Jag skulle besöka tre olika områden. Valens gjordes så att vi skulle få en stor variation av terrängtyper och mynnade ut i Lutowko, Brodnica och Wierchlaz – samtliga tre jaktområden är statliga revir.

Upplägget för jakten

Till reviret anländer man kring lunchtid för att vara redo för kvällsjakten. Morgonen därpå går man upp tidigt och jagar sitt andra pass vilket avslutar den första jaktdagen. Efter morgonjakten blir man serverad en rejäl frukost och innan man går ut på kvällsjakten är det en god middag som oftast är som ett mindre julbord. Man behöver med andra ord aldrig gå hungrig då man är på jakt i Polen.

Jag och min son Oliver skulle jaga tillsammans med en guide och även göra jaktfilm. Vi skulle turas om med bössa och kamera. Vår ambition var att bara skjuta bock på lock, detta var anledningen till att åka i brunsten.

Lutowko

Första området vi skulle jaga på var Lutowko, ett revir som ligger cirka fyra timmars bilkörning sydost om Swinoujscie. Lutowko är på 18 000 hektar och har väldigt varierad terräng; här finns allt från skog till öppna landskap. Den årliga avskjutningsplanen på Lutowko är att skjuta 38 råbockar. Efter att vi inkvarterat oss och blivit välkomnade av vår jaktvärd, Gzegorz Gorm, kom vi snabbt ut på jakt.

Vår guide var mycket kunnig och engagerad. Han hade spanat ut många olika bockar till oss i förväg. Detta var positivt på ett vis, men det innebar också en utmaning. Då vi i första hand ville locka bock innebar det att de flesta av de bockar som presenterades för oss gick med sina getter. En bock som redan funnit en get är oftast omöjlig att locka. Hade vi bara velat skjuta bock så hade både jag och Oliver skjutit varsin redan den första kvällen.

På andra dagens morgon fick jag förmånen att skjuta en bock som kom klockrent på lock, i en situation som var mycket spännande. Sista kvällen på Lutowko fick även Oliver nedlägga en bock. I det området Oliver sköt denna bock hade vi varit många gånger under dagarna. Tre olika bockar hade noterats, varav en som bedömdes till att hålla medalj med råge. Tyvärr uppenbarade sig den store inte för oss.

Våra värdar på Lutowko gjorde ett mycket bra jobb med att presentera många bockar för oss, bland annat en stor bock som torde hålla silvermedalj. Den bocken kunde vi skjutit, men vi avstod då vi ville ha dem på lock – något som givetvis var lite frustrerande för vår guide!

Brodnica

Efter att ha jagat färdigt på Lutowko begav vi oss till Brodnica, som ligger några timmars bilfärd österut från Lutowko. På Brodnica är terrängen övervägande öppna jordbrukslandskap. Området är på knappt 10 000 hektar och man har en årlig avskjutning av 60 bockar. Inkvarteringen var mycket bra i en nyrenoverad byggnad.

Vi blev guidade av Hubert Malina som är yrkesjägare på Brodnica. Under vår jakt på Lutowko hade vi haft ovanligt höga temperaturer för årstiden och när vi anlände till Brodnica hade det blivit ännu varmare. Hög temperatur på dagarna gör tyvärr rådjuren mindre aktiva och de utnyttjar i större omfattning nätternas svalare väder till sina brunstaktiviteter. Detta påverkar givetvis jakten, vare sig man vill lockjaga eller smygjaga. Hubert slet och kämpade för att presentera bockar för oss och vi hade en hel del bra chanser att skjuta bockar vid smygjakt, men vi var inte speciellt framgångsrika i vårt lockande. Oliver lockade in en som på cirka 20 meters håll tvärstannade och sedan ignorerade locket helt och gick i en stor båge runt oss. Denna bock beslöt Oliver sig för att skjuta. Det var en riktigt, riktigt gammal bock och en verkligt fin trofé med tanke på åldern. Hubert anser att en gammal bock är en långt bättre trofé än en ung bock med stora horn, och det håller vi med om.

”Pop-up-räven”

Det uppstod en lite lustig situation efter det att vi passat Olivers bock. Jag skulle visa Hubert en ny lockpipa för räv som jag hade med mig. Så vi körde ett snabbt lockpass utan nämnvärd baktanke på att det faktiskt kunde komma en räv. Vi hade hållit på att passa och pratat högt på platsen i cirka 30 min och kände därför att chansen att locka in en räv var liten. Men nästan direkt när jag började locka ”poppade” det upp en räv på ganska stort avstånd. Den började springa som besatt mot oss och efter endast 1 minut och 40 sekunders lockande kunde jag skjuta räven på kort håll. Lockjakt är riktigt kul! (YouTube klipp)

Jag lyckades också locka in en bock som kom snabbt och kraftfullt. Detta var tidigt under vår jakt och jag beslutade mig för att avstå att skjuta denna bock. Men på sista dagens morgon, då vi hade gått bet i våra ansträngningar att locka fler bockar, lyckades vi leta upp denna bock igen. Denna gång gick han tillsammans med en get och var omöjlig att locka. Då tog jaktivern över och jag valde att skjuta denna bock på pürsh istället, med den klena trösten att jag hade lyckats lura honom på lock två dagar innan. Dock var jag mycket glad över att få möjligheten till en spännande smygjakt på denna bock.

Wierzchlas

Efter tre morgonjakter och tre kvällsjakter på Brodnica bar det av mot vårt sista jaktområde för denna resa. Wierzchlas ligger cirka en timmes bilfärd nordväst om Brodnica och är ett område på nästan 12 000 hektar med nästan uteslutande skogsmark. Det finns mycket rådjur på detta område och man har en planerad avskjutning på 130 bockar. Generellt sett är det något mindre bockar i dessa något magra skogsmarker.

Boende och värdskapet utmärker sig på Wierzchlas. Jägarna bor med värdparet i en klassisk jägarbostad från förra sekelskiftet, en byggnad som andas historiens vingslag. På nedre-/källarplan byter man om till jaktkläder, på mellanplan bor värdparet själva och man äter middag, frukost och kvällsmat tillsammans i deras hem. Det är rejäl och mycket god polsk husmanskost och bara maten är värt ett besök på Wierzchlas. På ovanvåningen bor vi jaktgäster.

”Slutspurt á la on-off”

Vi hade fyra jaktpass på Wierzchlas och efter första kvällens jakt tvivlade jag nästan på att här fanns några rådjur. Vi lockade och spanade intensivt och vi hann med närmare 10 olika pass första kvällen. Det var först på sista passet som vi såg en betande rå med hennes två lamm. Vår guide bedyrade att det här fanns många bockar och jag ville verkligen tro honom.

Nästa morgon var vi ute på pass i första gryningsljuset. Efter några minuters lockande lyckades Oliver locka in och skjuta en fin sexa. Vid nästa pass lockade jag in en bock som vi avstod att skjuta och även på nästa pass kom det bock på lock!

Vad var det som hände? Det var en helt annan jaktmark än bara från kvällen innan! Och det är väl detta som är så roligt med jakt, att man inte kan förklara allt och att det inte är 100 % förutsägbart. Man kan ha teorier och idéer om varför jakten lyckas eller misslyckas, bara för att när man nästa gång skall omvandla teori till verklighet inse att det bara var just det, en teori.

Både jag och Oliver fick nöjet att skjuta en bock denna morgon och det var två nöjda jägare som tog en välförtjänt tupplur mitt på dagen mellan jakterna. Det var lätt att drömma om hoppande bockar som kommer som på snöre in på locket och det var med stor entusiasm vi begav oss ut på kvällspasset… bara för att konstatera att denna kväll var som kvällen innan, det vill säga tom på rådjur.

Tips inför bockjaktsäventyr i Polen
Våra erfarenheter av denna resa till Polen är många, men ändå begränsade till just denna resa och förhållanden detta år. Men jag skulle vilja förmedla lite tips till dig som planerar din första resa till Polen på bockjakt, men samma tips gäller för de flesta länder i Europa som erbjuder denna typ av jakt.

Smyg eller lock?

Vill du smygjaga eller lockjaga, det är frågan. Vill du lockjaga måste du åka kring brunsten för att ha framgång. Den samlade erfarenheten från denna resa och kunskap inhämtad från våra kunniga guider är att skall man locka, så skall man planera sin resa i början eller i slutet av brunsten. I början av brunsten så letar bockarna efter getter och rör sig mycket, vilket gör dem mer lättlockade. I slutet av brunsten så har getterna stött bort bockarna och många av dessa bockar är fortfarande ”på hugget” och kommer då lättare på lock (detta är säkert en av anledningarna till varför vi i Sverige många gånger har en ganska bra lockjakt, trots att vår jakt på bock egentligen börjar efter det att brunsten är över).

Den period som är mitt i högbrunsten verkar vara sämre att locka i. Då har bockarna sina getter och det finns ingen anledning för dem att överge en brunstande get. På denna resa lyckades vi nog pricka in just denna period. Vi såg många bockar och hade många skotttillfällen, men de var svårare att få att komma på lock.

Vill du smygjaga så är säsongen mycket längre och man kan åka på jakt redan i maj. Det är också en mer förutsägbar jakt. Guiderna har bra koll på vart bockarna rör sig i sina dagliga rutiner, medan under brunsten rör sig bockarna mer eller håller sig undan tillsammans med getterna. Så om man först och främst föredrar att smygjaga så skulle jag avråda att resa under brunsten.

Boka din jakt i god tid

Boka jakten genom en jaktresebyrå med stort utbud och många olika revir att välja på. Vi valde att boka jakten genom Diana Jaktresor. De har otroligt många revir i Polen att välja mellan, vilket också gjorde det enkelt för oss att få den jakt och det upplägg vi helst önskade. De parametrar som jag tycker är viktiga att ta hänsyn till är följande:

A) Storlek. Vilken storlek på bock önskar du jaga? Olika områden har olika hög eller låg medelvikt på bockarna. Vill man skjuta stora bockar, så passar ett revir bra, medan om man har begränsad budget och hellre föredrar lite mindre bockar så väljer man ett annat revir. Det är nämligen så att man i Polen i första hand vill skjuta lite äldre bockar eller bockar med sämre anlag. Ju mer hornen väger, desto dyrare fällavgift blir det. Väljer man då ett revir med bockar som har stora horn så blir resan dyrare och vill man då skjuta mindre bockar så får man inte det, för de är inte tillräckligt gamla och skall sparas tills de nått rätt ålder.

Föredrar man kanske hellre att skjuta lite fler bockar, men med mindre horn, så är det bättre att välja ett revir där anlagen gör att vikten är lägre på bockarna. Detta är en lika bra jakt och bockarna är oftast ståtliga sextaggare, men under medaljvikt.

B) Terräng. Har du önskemål om vilken terräng du vill jaga i, så kan din jaktresebyrå rekommendera olika revir. Jag tycker personligen att olika terrängtyper har olika charm. Skogsjakten är alltid väldigt spännande och saker händer snabbt och det blir ofta korta håll. Men denna terräng kan också vara väldigt frustrerande att jaga i då det är svårt att spana och rådjuren exponerar sig mindre. Öppet landskap medför ofta att man kan se rådjuren på långt håll och jakten får en helt annan karaktär.

C) Boende. På de platser vi besökte denna gång var det olika karaktär på boende och mat; allt från inkvartering på modernt hotell, till stuga i skogen, eller som gäst hos värdfamiljen. Samma variation återspeglade sig på maten. En jaktresebyrå med stort utbud, kan oftast skräddarsy resan så att du får den jakt och upplevelse som du själv föredrar.

D) Andra arter. Är du intresserad av att kombinera bockjakten med att till exempel jaga vildsvin, räv, mårdhund, så är detta många gånger möjligt i Polen, men givetvis påverkar detta vilket revir man väljer.

Utrustning

Åker man på en resa som är en investering i en förhoppningsvis oförglömlig upplevelse, så är problem med utrustningen något man vill undvika. Se därför till att vara väl förtrogen med din jaktutrustning. Testa inget nytt som skjutstöd, kläder, kängor etc. Det är alltför många gånger både jag själv eller jägare jag känner köpt t.ex. nya kängor inför en jaktresa och så får man skoskav bara för att man inte hunnit gå in dem, eller om man köpt ett nytt skjutstöd som man inte hunnit bli förtrogen med och kan använda snabbt och smidigt. Allt sådant strul kan leda till missade skottchanser. Köp därför ny utrustning i god tid inför resan och öva så du blir förtrogen med grejorna hemma innan avresa.

Tobias Åberg

Från tanke till handling

Både jag och Oliver hade en fantastisk resa och även om vi hoppades på mer bockar som kom in på lock, så var vi väldigt nöjda med vår vistelse i Polen. Jag hoppas att du någon gång i livet unnar dig ett bockjaktsäventyr i Polen – det kommer säkerligen bli ett oförglömligt jägarminne.

Skitjakt på dig!

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-08-05

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.