Magasin Vildmarken testar Ockelbo B16 AL – En klassiker iklädd aluminiumskrud

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2019-09-10

Magasin Vildmarken testar Ockelbo B16 AL – En klassiker iklädd aluminiumskrud

I vackert belägna Grumsfjorden åkte vi ut på en fisketur i en Ockelbo B16 AL, en riktig klassiker och favorit hos många som numera har ett skrov i aluminium.

Magasin Vildmarken testar Ockelbo B16 AL – En klassiker iklädd aluminiumskrud

I vackert belägna Grumsfjorden åkte vi ut på en fisketur i en Ockelbo B16 AL, en riktig klassiker och favorit hos många som numera har ett skrov i aluminium. [Text & foto: Staffan Johansson]

Ockelbo B16 AL

Den tidigare B16-modellen förpliktigar och för många, inte minst för skärgårdsborna, är detta sedan länge förstahandsvalet och en båt som förknippas med fart och fläkt. Detta är kanske inte heller så konstigt med tanke på företagets historia där Erik Lundgren, en racerförare och Ockelboprofil, tidigt satte sin stämpel på båtarna. Ockelbo B16 AL är samtidigt förknippad med säker transport och säljs ofta in som en familjebåt, vilket ju såklart är passande med tanke på dess funktion, förvaring, generösa stuvfack, och inte minst tidigare nämnda säkerhetstänk.

Och visst är det en robust och osminkad arbetsmaskin som förmodligen kommer att överleva både dig och mig. Personligen tycker jag att det är en båt som passar utmärkt även för fiske och jakt. Direkt efter sjösättning vid Grums Trollingklubbs fina brygga vid brofästet mellan Grums och Slottsbron, stävade vi ut mot anslutande Grumsfjorden. Denna del av Vänern är en viktig och väl nyttjad rekreationsplats för båtägare i såväl Grums som närliggande orter – och det uppstod kärlek direkt. 

Båten går väldigt grunt, vilket är superbra vid fiske intill ytnära grynnor, vassar och berg. Båten planar snabbt ut och är otroligt stabil tack
vare sin v-bottenvinkel. Två robusta karlar, som måhända slarvat lite med sommarträningen, kan med lätthet stå på samma sida av båten utan att det känns som att den ska tippa. Och eftersom vi på redaktionen kanske är osunt entusiastiska vad gäller fiske så kunde vi inte låta bli att montera spöhållare för trollingfiske och även ett enklare ekolod för att hitta de hetaste abborrgrynnorna, något som föll väl ut. Det stod snabbt klart att stabiliteten i båten, den låga relingen och det platta golvet gör Ockelbo B16 AL till en fantastisk fiskebåt.

Ockelbo B16 AL

Stryktålig klassiker

Det finns många exempel på när B16-modellen gått i arv från generation till generation, och i och med det nya skrovet så är detta såklart ännu ett steg upp på tålighetsskalan, något som gör den perfekt för det skitiga jakt- och fiskelivet, där både smuts och eventuellt blod enkelt sköljs bort och pumpas ut med den monterade pumpen. Båten har även M400 skrovskydd vilket förstärker aluminiumets egenskaper, förebygger oxidation, är extremt vattenavvisande och som dessutom ger modellen ett skinande utseende som passande nog matchar dess stjärnglans! Dessutom är båten svetsad och skruvad till ett enda stycke och har inga lösa delar förutom de fällbara sittplatserna och  låsbara stuvfacken.  

Testbåten är försedd med styrbordspulpet, vilket är standard, men också med en extra pulpet/vindskydd på babord sida. Båten kommer även med mittpulpet som alternativ. Förarplatsen är ganska hård – och det känns stundtals – speciellt när det guppar lite. Vår testbåt utrustades därför med en dyna längst bak i båten. Genast blev komforten betydligt högre i ”baksoffan” där 2-3 personer lätt får plats utan problem. Förarplatsen bjuder inte på någon lyx i överflöd, men är väl så funktionell, även om vindrutan kanske gärna hade fått vara något högre, i varje fall för oss som är ganska långa. Reglage och ratt sitter lättåtkomliga och föraren har definitivt tillräckligt med plats för benen.

Det blir en fin sensommarkväll och vi lyckas få både gädda och abborre. Efter avslutat fiske fortsätter komforten och funktionaliteten tilltala. Båten med sin nätta vikt dras nämligen med enkelhet upp på en 750-trailer och man kan köra den lagligt med B-körkort även om man som oss på redaktionen har en stor jaktpickup. Dessutom står sig båten utmärkt i konkurrensen rent prismässigt. Ockelbo B16 AL är onekligen en grym båt, och det kommer vara svårt att lämna tillbaka testexemplaret. 

Fakta om Ockelbo B16 AL

  •  Längd: 4 800 mm
  •  Max motoreffekt: 60 hk
  •  Bredd: 1 920 mm
  •  Antal personer: 5 st
  •  Vikt utan motor: 390 kg
  •  Stuvfack: Upp till 7 st
  •  Bottenvinkel (akter/för): 22°/25°

 

Slutligen vill vi rikta ett stort tack till Oktan i Östersund som stod för leveransen. Ta del av deras utbud på www.oktanab.se. 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.