Nytt projekt ska stärka Dalarnas cykel- och vandringsleder

2022-10-20

Nytt projekt ska stärka Dalarnas cykel- och vandringsleder

Vandring i Lindvallen. Foto: Anna Holm

Ett nytt utvecklingsprojekt ska rusta upp och kvalitetssäkra Dalarnas vandrings- och cykelleder. Målsättningen är att göra Dalarna till en Sverigeledande destination inom hållbar utomhusturism.

I ett pressmeddelande skriver ägarna till projektet ”Investera i leder i Dalarnas landsbygd”, Visit Dalarna, om arbetet som består av skyltning samt anläggning av broar, slogbodar, rastplatser och spång. Utvecklingen av vandring- och MTB-leder kommer att göras i hela Dalarna: Fjätervålen, Grövelsjön, Grönklitt, Siljansleden, Säfsen, Sälen Hundfjället-Rörbäcksnäs, Vasaloppsarenan, samt leder i kommunerna Falun, Orsa, Smedjebacken, Mora, Rättvik och Leksand.

Johan Engström, projektledare och affärsutvecklare på Visit Dalarna, ser fram emot att göra regionen ännu mer attraktiv för friluftslystna besökare.

– Vi jobbar mot tydliga kvalitetskriterier för såväl vandrings- som cykelleder och det långsiktiga målet för projektet är att göra Dalarna till en Sverigeledande destination inom hållbar vandrings- och mtb-cykelturism. På sikt kommer det också kunna ge positiva ekonomiska effekter för hela besöksnäringen, företagen och lokalbefolkningen, säger han i en kommentar.

Svenska naturen lockar

Tajmingen är god, intresset för att besöka den svenska naturen har nämligen aldrig varit större än just nu. Förändrade semesterbeteenden och intresset från både inhemska och utländska besökare att ta del av den svenska naturen har ökat de senaste åren, speciellt som en följd av den rådande coronapandemin.

– Dalarna är Sveriges fjärde största besöksdestination efter storstadsregionerna och natur-och kulturturismen utgör en stark bas i besöksnäringen. Det här gör att besökstrycket på Dalarna är i jämförelse relativt högt och behovet att säkerställa en hållbar utveckling för den här typen av turism är därför stort. Därmed är nyttan av projektet också stor kopplad till en hållbar utveckling i Dalarna. Alla vinner på bättre och kvalitetssäkrade leder, säger Johan Engström.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under