Ad

Nytt beräkningssätt påverkar antalet vargar

2019 planeras det att införas ett nytt sätt att beräkna vargstammen. Förslaget kan komma att minska stammen rejält.

– Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen till Jaktjournalens hemsida.
I dagsläget används en modell där varje vargpar med valpar räknas som tio individer. På det viset får man med alla vargar som har lämnat sina födelserevir och ännu inte hunnit få egna valpar – alltså antal föryngringar X 10.

Risk för underskattningar

Vargforskaren Guillaume Chapron har en annan modell där omräkningsfaktorn istället skulle vara åtta – något som skulle leda till att antalet vargar skulle minska med 20 procent.

Naturvårdsverket utreder just nu frågan. Maria Hörnell Willebrand sade nyligen i Nyhetsmorgon att den nya beräkningsmodellen först måste kvalitetssäkras innan den beräknas införas 2019.

Gunnar Glöersen menar att det finns gott om exempel där antalet vargar har underskattats kraftigt, bland annat i Värmland där det enligt honom flera gånger har inträffat att revir som ska tömmas vid licensjakten har visat sig innehåll dubbla antalet vargar jämfört med Länsstyrelsens uppskattning.

– Om det är så, som jägare ofta uppger, att vargarna är långt fler än de officiella siffrorna, är det oerhört viktigt just i år att man inte bojkottar inventeringen. Det gäller att skicka in så mycket vargspillning det går, från hela landet. Det kan ju lika gärna visa sig att vargarna är fler och att omräkningsfaktorn istället ska vara exempelvis tolv, säger han.

Källa: Jaktjournalen.se

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-09-25

Se även ...

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #2

I detta nummer får du lära känna världsmästaren i lerduveskytte, Rebecka Bergkvist från Fåglum, lite extra. Hennes brinnande intresse för skyttet föddes genom jakten och vi fick hänga med henne en dag på jaktmarkerna i Västra Götaland.
Läs tidningen »