Att jaga är något vi gjort sedan stenåldern och det finns hällristningar som visar hur hund och jägare samarbetar för att kunna släpa hem mat till grottan. Säkerheten idag är på topp och den tekniska utvecklingen går snabbt – både mekaniska lösningar som säkringar, och även elektronik som SOS-sändare, tillför en bra säkerhetsstandard. Men en olycka kan hända oss alla.
Det kan vara slarv, det kan vara den mänskliga faktorn eller materialfel, men om det skulle hända så är det viktigt med en bra försäkring. Extra viktigt är det med en motpart som förstår och hjälper till och som har egen erfarenhet av ämnet, i det här fallet just jakt och jakthundar.
− Som jägare och hundägare vet jag hur viktigt det är med hjälp; rätt hjälp och på rätt sätt. Vi har sedan vi grundades för tio år sedan fokuserat på kundmötet när något händer och att vara det som behövs i varje unik situation, förklarar Odd Einar Bruem, Chef Djurförsäkring, på Svedea.
Hur är det då med inställning och attityd till säkerheten kring jakten? Vildmarken har, som första media, tagit del av Svedeas undersökning om säkerhet och hundjakt. Svedea grundades 2011 och hos dem finner man försäkring för bil, motorcykel, snöskoter, ATV, båt, vattenskoter och hund med mera. Fokus är helt klart på ett aktivt utomhusliv och jakthund och fordon för vildmark är en naturlig del av Svedeas verksamhet.


Om undersökningen
Undersökningen gjordes tidigare i år under Q1 och den är genomförd på kunder till Svedea och insamlad via WAPI (internetenkät via e-mail). Undersökningen skickades till 2 679 mottagare (100 %) med en svarsprocent på 34,5 % vilket räknas som bra i undersökningssammanhang.
Oro för hunden i jaktleden
Undersökningen visar att det finns en hel del oro och mycket tankar om fara och risker, 6 % är alltid och 18,5 % är ofta oroliga för sin hund i samband med jakten.
− Trots att det nu ofta är mycket bättre rutiner för säkerhet och trygghet i samband med jakt så finns det en hel del som kan bli bättre och det är det som jag tror återspeglas i siffrorna, förklarar Odd Einar Bruem.
Utan täckning?
Hela 66,3 % säger att det händer och 21,9 % säger att det ofta händer att de tappar mobiltäckning (GSM) vid jakten.
Garmin är aktuella med ny hundpejl som har inbyggd InReach-teknologi, det vill säga har möjligheten att nå omvärlden från platser utan GSM-täckning.
− Vi vet att intresset är stort för tekniska lösningar som kan fylla tomrummet och den osäkerhet GSM-telefonen innebär då den inte har täckning, förklarar Marcus Bjärneroth på Garmin.
Undersökningen bekräftar detta och hela 44,6 % känner att det är väldigt intressant med en SOS-knapp tillgänglig när GSM-täckningen fallerar.


Vem ringer man?
FirstVet är ett företag som specialanpassat sig på medicinsk hjälp till djur via mobil och digital plattform. Grundaren David Priert berättar om varför han grundade företaget:
− Jag var och jagade vildsvin, det var dålig sikt och hög vegetation. En spännande men lite farlig jakt för hunden. Nu ville det sig så illa att hunden blev attackerad av en sugga och svårt skadad i sidan. Jag satt på knä bredvid min hund och kände paniken. Vad gör jag? Vem ringer jag? Vad är det bästa för min hund? Jag hade ingen aning vad jag skulle göra.
Efter den händelsen kände David att det behövs något mer. Det saknas en tjänst som kan hjälpa jägaren när det verkligen behövs för att både kunna ge råd och praktisk vägledning.
2016 grundades FirstVet och via appen med samma namn kan den som behöver få hjälp med veterinärfrågor och med råd. I dag är över 50 stycken veterinärer och specialister kopplade till FirstVet där de erbjuder sin kompetens.
Undersökningen bekräftar att många med David tänker och känner likadant gällande sina hundar. På frågan om vad hundföraren skulle göra om något händer svarar 57,2 % att de är osäkra på vad de skulle göra om hunden blev skadad i skogen.


Avslutande tankar
Vi frågar panelen om deras råd och de skickar med följande tankar.
− Ha alltid med ett ordentligt första hjälpen-paket; både för jägare och hund. Det kan göra en riktigt stor skillnad om olyckan väl skulle vara framme. Det är mitt råd, säger Odd Einar Bruem
− Se till att du har möjlighet att alltid kontakta omvärlden, även om det inte finns GSM-täckning, säger Marcus Bjärneroth.
− Skriv ned din rutin vad du skall göra om olyckan är framme, vem skall du ringa? Vilket nummer du skall använda et cetera. Välj hjälp från någon som förstår och som själv har erfarenhet, avslutar David Prien.