Ny kampanj ska försvåra brott i naturen

Varje år sker många brott i naturen. Vilda djur dödas olagligt, ägg från vilda fåglar samlas in och säljs och fridlysta växter grävs upp. Kampanjen Öppet öga ska försvåra dessa brott.

Under den här årstiden är det många vilda fåglar som bygger bo och lägger ägg. Ägg och fågelungar, från framför allt rovfåglar och ugglor, samlas in och säljs vidare till samlare över hela världen. Med kampanjen Öppet öga hoppas Länsstyrelserna, Polisen och Naturvårdsverket kunna göra skillnad.

– När vi på polisen arbetar med artskyddsbrott, är vi beroende av att människor som rör sig i skog och mark hör av sig och berättar vad de ser. Om du ser något som verkar lite misstänkt, tveka inte att kontakta Polisen. Minsta lilla ledtråd kan vara viktig, och du kan tipsa anonymt, säger Filippo Bassini, chef över artskyddsbrottsgruppen på Nationella Operativa Avdelningen på Polisen i ett pressmeddelande.

Den svenska naturen har en stor variation, vilket givetvis är något som måste bevaras. Tyvärr finns det människor som vill dra vinning på olaglig väg.

– Genom ”Öppet öga” vill vi också öka kunskapen om vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i naturen, säger Lena Strömvall, artskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Några exempel på vad som gäller i naturen (källa: lansstyrelsen.se):
• Utanför jakttid är våra vilda djur, deras boplatser och ägg fredade.
• Djurungar ska lämnas ifred.
• Du får plocka de flesta vanliga blommor, bär och svampar i naturen.
• Det är inte tillåtet att plocka fridlysta arter som till exempel orkidéer, mistel, mosippa eller bombmurkla.
• Du får inte behålla en upphittad, död falk för att stoppa upp den och ha på väggen hemma. Det gäller de flesta rovfåglar och ugglor också. Dessa ska lämnas till polisen.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-03-19

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.