Ad

Ny jaktfilm: Rådjursjakt på Härkila

Rådjursjakten är här och Kjell och Emil Lennartsson på Härkila har lagom till premiären släppt en ny jaktfilm där tittarna får vara med när far och son pyrschar några fina bockar i början av säsongen – och jagar med sina drevrar under senhösten.

 

 

Rådjursjakten har alltid stått i centrum som jaktform på Härkila. Kjells far Lennart Davidsson, som startade Härkila-kenneln, köpte sin första drever i början av 1950-talet då rådjuren ökade i antal. Kenneln har alltså haft drevrar i över 60 år och numera har de en liten uppfödning med någon kull vartannat år.

I filmen (som du kan ta del av i slutet av artikeln) får tittarna vara med när Kjell skjuter en svenskhare på fint drev för en av kennelns drevertikar. Numera jagar Kjell och sonen Emil övervägande rådjur med sina hundar då man även har stövare för rävjakten. Drevern är en allroundhund som jagar räv, hare, hjort och rådjur och dess styrka är att den kan jaga flera djurslag bra. För att få en bra allrondhund så menar Kjell och Emil att man ska låta hunden jaga hare en hel del i början.

– Då blir hundarna ofta mer spårnoga och man får också en fin kontakt med hunden, säger Kjell Lennartsson.

Och tillägger:

– Vill man prägla den på räv så bör man anlägga någon åtel så man har färska rävslag att släppa på. Man släpper också gärna kring gryten i början av säsongen.

– Där hittar man ofta ungrävar som kan bukta riktigt fint för drevrarna, fortsätter han.

De berättar att en drever absolut inte får vara för hård i skallet.

– Den skall absolut väcka på slag för att räv och rådjur ska bukta bra. Den bör också ha ett lagom tätt skall med bra hörbarhet. Det är viktigt att den nyanserar skallgivningen, vilket innebär att man ska kunna höra hur långt efter viltet hunden ligger, säger Emil och Kjell.

Drevern är känd för att vara lätt att jaga in och att den börjar jaga tidigt. Kjell och Emil berättar att det är en mycket bra egenskap, men att man samtidigt måste vara mycket försiktig och att man tar sig tid att bygga upp hunden fysiskt. Även äldre hundar som står stilla under sommaren måste man bygga upp försiktigt i början av säsongen.

– Här gör många fel och börjar jaga flera dagar i veckan med otränade hundar. Det ger skador och problem med hjärt- och lungsjukdomar om man beter sig så, menar Kjell.

Och fortsätter:

– Man måste komma ihåg att drevern ofta har en enorm jaktlust och har den då inte fått fysisk träning innan säsongen så är risken stor att hunden kör slut på sig själv. Och den får absolut inte vara överviktig, säger han.

Mycket ute i skogen

Injagningen börjar man tidigt med genom att vara mycket i skogen med valpen.

– Det är viktigt att sitta mycket stilla och låta valpen söka ut. Den skall känna sig trygg i att lämna husse eller matte. När första dreven kommer skall man också sitta kvar så hunden hittar dig på samma plats som han lämnade dig, säger Emil Lennartsson som rekommenderar alla att lägga på lite dressyr på sina drevrar.

– Då får man ofta mer kontakt med hunden och det gör det också lättare att blåsa in den på drev, säger han.

– Under pyrschjakten så skjuter vi någon fin bock, säger Kjell och tillägger att de brukar försöka spara mellanbockarna.

– Vi har många rådjur på markerna, cirka 30 rådjur/1000 ha visar den spillningsinventering som vi gör i älgskötselområdet. Vi jagar räv ordentligt hela jaktsäsongen med stövare och terrier, vilket är viktigt om man ska ha en bra rådjursstam.

– Men sedan har vi ju en ökande lodjursstam som gärna förser sig av rådjuren så man får vara rätt försiktig med avskjutningen nu för det kan snabbt gå åt fel håll om man skjuter för många rådjur, säger Kjell Lennartsson.

Älskar jakt i alla dess former

De flesta rådjuren skjuts från oktober och fram till jul. Kjell berättar att de älskar jakt med hund i dess olika former och att de därför gärna vill ha med sig just hund när de är ute.

– Vi använder våra drevrar till eftersök om det skall vara så att någon bock går undan på pyrschjakterna.

Drevrarna får även tjänstgöra på en hel del trafikeftersök på rådjur – och de har även funderat på att skaffa någon ras som är spårspecialist, kanske en tysk viltspårhund, men de är osäkra på om tiden räcker till för att hålla igång även en sådan hund.

– Fördelen med en sådan hund gentemot en drever är ju att de är tystare när den spårar. En drever kan ju lätt börja skalla om spåret är mycket färskt och då kan det var besvärligt att komma till skott, säger Emil Lennartsson.

Valp som börjat jaga tidigt

Emil tipsar om att ifall man funderar på att skaffa en drever så kan det vara en god idé att välja en valp från föräldrar som började jaga tidigt och med bra jaktlust.

– Kolla gärna lite extra på egenskaper som drevsätt och drevsäkerhet. Då blir du inte besviken senare, säger Emil.

Kjell inflikar:

– Man skjuter de flesta rådjur med hagel. Det ger en friare jakt än om man jagar med kulgevär då man kan byta pass lite mer riskfritt. Det ställer ju också lite högre krav på jägaren då man måste in på hagelhåll.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-08-10

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.